Varianta Omicron devine dominantă în alte două state din Uniunea Europeană

Omicron a devenit varianta dominantă a virusului SARS-CoV-2 în Norvegia şi Austria, au anunţat luni autorităţile sanitare din cele două ţări, conform realitatea.net.

Omicron, variantă cu un grad ridicat de infecţiozitate, descoperită la sfârşitul lunii noiembrie în Africa australă, este responsabilă pentru 65,4% din totalul noilor infectări înregistrate în Norvegia săptămâna trecută, potrivit datelor Institutului naţional de sănătate publică (FHI).

Peste 16.300 de cazuri de infectare cu Omicron au fost înregistrate până în prezent în Norvegia, inclusiv 6.143 în ultima săptămână şi 5.195 în săptămâna de dinainte.

În contextul sărbătorilor, este dificil de evaluat în ce măsură aceste cifre reflectă situaţia reală, a explicat Line Vold, director de departament în cadrul FHI.

O perspectivă mai bună a situaţie pandemice din Norvegia va fi posibilă odată ce majoritatea norvegienilor se vor întoarce la locul de muncă după sărbătorile de iarnă, a spus Vold, adăugând că FHI se aşteaptă la un val important de noi infectări în următoarele săptămâni.

În Austria, Agenţia pentru siguranţa sanitară şi alimentară a anunţat luni că Omicron a devenit de asemenea varianta dominantă.

În urma testelor efectuate în ultima săptămână din 2021, au fost înregistrate 4.360 de cazuri de infectare cu Omicron, în comparaţie cu 2.915 de cazuri Delta. Agenţia a precizat că datele referitoare la această perioadă nu sunt încă integrale.

Numărul cazurilor a crescut semnificativ pe teritoriul ţării, incidenţa la şapte zile ajungând la 260 la 100.000 de locuitori de la 170 cu câteva zile în urmă.

Un nou focar de infectări cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în rândul unui grup de instructori de schi din provincia austriacă Tirol.

În localitatea St. Anton am Arlberg, 17 instructori de la o şcoală de schi au fost testaţi pozitiv şi plasaţi ulterior în izolare, au anunţat autorităţile din Tirol, confirmând un articol publicat luni în cotidianul Tiroler Tageszeitung.

O profesoară de educație fizică din capitală, care a maltratat un elev, a fost achitată de judecători

O tânără profesoară de educație fizică din capitală a fost achitată, după ce i-a aplicat unui elev de 15 ani o pedeapsă, soldată cu internarea minorului la spital. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Chișinău.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs pe 9 decembrie 2020, când un grup de elevi a întârziat la ora de educație fizică. Pentru a pedepsi minorii, profesoara i-a obligat să execute 100 de genuflexiuni/fiecare. Deși unul dintre copii, la un moment dat, a acuzat dureri în regiunea picioarelor, profesoara i-a ordonat să finalizeze numărul indicat de exerciții.

În rezultat, peste două zile, minorul a fost internat în IMSP „V.Ignatenco”, unde s-a aflat următoarele două săptămâni, fiind diagnosticat cu „rabdomioliza mușchilor”.

Fiind audiată, profesoara nu și-a recunoscut vina. Totodată, avocații inculpatei au precizat că aceasta nu poate fi trasă la răspundere pentru „tratament inuman”, și asta pentru că liceul în care activează nu este autoritate publică, iar inculpata nu are statut de „persoană publică”.

În aceste circumstanțe, instanța a dispus achitarea profesoarei, menționând că acțiunile sale „nu întrunește elementele infracțiunii”.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

De menționat că acum șapte luni, o profesoară din Telenești, la fel, a fost achitată, după ce a bătut și umilit un copil de 12 ani în fața clasei. Ca și în acest caz, avocații au atras atenția asupra faptului că articolul incriminat se aplică doar în raport cu persoane publice ori persoane care acţionează cu titlu oficial.

sursa: www.deschide.md

Rapperul Magnat se căsătorește! Cine este iubita artistului

Maxim Salcuțan, sportiv și luptător, cunoscut de asemenea în lumea muzicii ca rapperul Magnat, și-a cerut iubita în căsătorie. Gestul romantic a fost făcut în timpul unei călătorii a celor doi, chiar de ziua de naștere a partenerei artistului.

Crina Dulgheru este creatoare de conținut pentru rețele sociale și cofondatoare a unui brand de genți împletite.

Maxim Salcuțan și-a conturat popularitatea în special după ce a lansat, în luna mai anul curent, hitul „Dă-mă, mamă, după Iura”. Textul piesei este scris de Magnat, Feoctist și Sergiu Vetrilă, iar producția muzicală este semnată de Radu Duminică.

Autoritățile locale pot beneficia de sprijin de până la 15.000 de dolari pentru implementarea inițiativelor locale

Autoritățile locale din satele, comunele și orașele cu o populație mai mare de patru mii de locuitori, pot aplica la un program, în cadrul căruia să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 15 mii de dolari pentru implementarea inițiativelor locale. Scopul programului este de a eficientiza procesul de guvernare având la bază datele demografice și nevoile specifice ale oamenilor.

Programul este lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova în parteneriat cu Cancelaria de Stat. Printre primăriile care au decis să aplice, se numără și cea a comunei Trușeni, unde locuiesc peste 10 mii de oameni. Prioritățile autorităților locale sunt asigurarea locuitorilor cu apă potabilă, reparația drumului de acces spre comună și construcția unui sistem de canalizare.

„Noi avem de fapt mai multe necesități, dar cea mai strigentă este lipsa sistemului de canalizare, cu toate că noi am început deja procesul de construcție acestor rețele, localitatea este una destul de impunătoare ca teritoriu, în afară de aceasta avem nevoie și de 45 de kilometri de rețea, plus patru stații de pompare”, a declara primarul comunei Trușeni, Viorica Beregoi.

La fel ca și autoritățile locale, oamenii care locuiesc în Trușeni își doresc condiții decente de trai, locuri de muncă și o infrastructură modernă.

„Poate ne va ajuta în sat, că nu avem canalizație, multe trebuie, drumuri stricate, asta”.

„Foarte bine o să ajute, iaca drumurile se vor face, canalizația o vor termina în tot satul. Nu au unde lucra oamenii, aici în sat a fost fermă au lucrat oamenii, acum se duc toți peste hotare”.

„Iaca uitați-vă după ploi, drumurile, canalizațiile acum trebuie făcute, s-a făcut canalizația, trebuie de făcut din nou, iată aici”.

„De exemplu, drumul în sat, este într-o stare rea și trebuie de făcut investiții anume în el”.

Pe lângă ajutorul financiar, programul va consolida și capacitățile autorităților locale de a identifica și implementa soluții inovative, care să sporească dezvoltarea locală și calitatea vieții oamenilor.

„Programul la prima etapă va oferi un program de mentorat pentru autoritățile locale ca să înțeleagă care sunt provocările demografice cu care se confruntă o anumită localitate, se va elabora împreună cu autoritățile locale un profil demografic”, a menționat managerul programului, Valentina Istrati.

Potrivit reprezentaților UNFPA, în proiect vor fi implicate 10 localități pilot, care vor fi selectate de către un comitet de evaluare. Proiectul este finanțat de Guvernul Elveției, iar perioada de implementare este septembrie 2024 – mai 2026.

Carmen Harra, previziuni despre 2022: ,,Vom face niște descoperiri uluitoare”
Articolul anterior
Marcel Pavel, mărturisiri dureroase despre copilăria sa. Provine dintr-o familie modestă și a înfruntat multe greutăți
Articolul următor