„Velohora”, ediția 2024! Câți participanți a adunat

Pasionaţii deplasării pe două roţi s-au adunat duminică, 28 aprilie, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a participa la cursa „Velohora”, ediția 2024. Evenimentul a revenit, după o pauză de opt ani, și a adunat mii de participanți, transmite TVR Moldova.

Startul cursei s-a dat în Piața Marii Adunări Naționale, la ora 12.00. Participanți de toate vârstele au venit în centrul Chișinăului pentru a trăi aventura pe două roți și a-şi petrece timpul într-un mod plăcut şi sănătos alături de cei dragi și de comunitatea din care fac parte.

Cicliștii au parcurs în total 21 de kilometri pe traseul: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Calea Ieșilor, înapoi pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Ismail, bd. Dacia, bd. Traian și înapoi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Traficul rutier a fost sistat parțial în timpul deplasării coloanei de biciclete. Iar cel de pe pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin, a fost întrerupt până la ora 18.00.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită la Chișinău

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a confirmat că secretarul de stat Antony Blinken va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul acestei vizite, programată pentru miercuri, Blinken va anunța un nou pachet de asistență americană destinat Moldovei.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, secretarul de stat va avea întâlniri cu președinta Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt. Scopul principal al discuțiilor va fi reafirmarea sprijinului SUA pentru progresele Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pentru securitatea energetică a țării, transmite newtv.md.

Vizita face parte dintr-un turneu care include și o deplasare la Praga, desfășurându-se în perioada 28-31 mai. Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken la Chișinău, după cea din martie 2022.

Presa din România a speculat anterior despre această vizită, citând surse oficiale care au indicat discuții în desfășurare între reprezentanții Republicii Moldova și cei ai SUA cu privire la deplasarea secretarului de stat american.

Prin această vizită, SUA își reconfirmă angajamentul de a susține Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană și de a asigura stabilitatea energetică, evidențiind importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori. Reprezentanta Republicii Moldova și-a adjudecat trei medalii de aur la competiția de anvergură unde s-a făcut remarcat și Alexdandru Baldji, cu două distincții de bronz.

Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la junioriImagine simbol

Nicoleta Cojocaru a urcat de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, în categoria de 55 de kilograme, iar imnul Republicii Moldova a răsunat la turneul de mare clasă organizat în Peru, transmite tvrmoldova.md.

În proba smuls, halterofila a ridicat 80 de kilograme, iar în cea de aruncat – 103 de kilograme. În clasamentul general, Nicoleta Cojocaru a înregistrat rezultatul de 183 de kilograme și a fost recompensată cu titlul de campioană mondială printre juniori.

În cadrul aceluiași turneu de anvergură, Alexandru Baldji și-a suplimentat palmaresul cu două medalii de bronz, în limitele de 67 de kilograme. Sportivul s-a evidențiat în proba smuls, cu 127 de kilograme, și în ierarhia finală, cu 282 de kilograme.

La Campionatul Mondial de Haltere, rezervat participanților de până la 17 ani, au concurat patru sportivi din Republica Moldova. Competiția se desfășoară în orașul Lima se va încheia duminică.

Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

China începe producția în masă a taxiurilor zburătoare
Articolul anterior
Creștinii ortodocși au intrat în săptămâna patimilor! Ce nu au voie creștinii în aceste zile
Articolul următor