Veste bună! Matineele de Anul Nou din grădinițe se vor desfășura cu prezența părinților. Picii vor primi cadouri din partea municipalității

Veste bună pentru părinții care au copii în grădinițe! În acest an vor putea participa la matineele de Anul Nou. Despre acest lucru a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Știm că sunt viroze, însă nu mai avem situație de criză în sănătate așa cum era în perioada COVID-19, respectiv, matineele au dreptul de a fi organizate cu participarea părinților, sigur, cu păstrarea normelor de siguranță și de igienă”.

De menționat că, și în acest an, Primăria Chișinău va distribui cadouri copilașilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„În grădinițe, cadourile pentru sărbătorile de iarnă, deja tradițional, al 4-lea an consecutiv, sunt procurate de Primăria Chișinău. Este vorba de peste 32 de mii de cadouri. Părinții trebuie să cunoască că aceste cadouri vor fi distribuite tuturor grădinițelor, este decizia fiecăruia dacă doresc să procure ceva suplimentar pentru copii. Cadourile sunt oferite de municipalitate pentru ca niciun copil să nu rămână fără darul de Crăciun”, a mai conchis Ion Ceban.

Totodată, Primăria a avenit cu un anunț pentru părinții cu copii de grădiniță, referitor la cadourile de Anul Nou oferite de municipalitate.

Primăria Municipiului Chișinău informează că micuții din cele 129 de grădinițe din capitală vor primi și în anul curent cadouri cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. În acest scop s-a dispus achiziționarea a cca 32 mii de pachete cu dulciuri, în sumă de 970845 lei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a menționat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale că dulciurile sunt achiziționate tradițional, al patrulea an consecutiv de către Primărie, astfel că părinții nu trebuie să adune niciun fel de resurse în acest scop.

În context, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a precizat că achizițiile privind cadourile pentru picii din instituțiile de educație timpurie au fost desfășurate din timp, astfel că odată cu începerea matineelor de Revelion să fie oferite fiecărui copil.

Andrei Pavaloi a mai spus că și copiii de la grădinițele din suburbii vor primi cadouri de Crăciun, din partea primăriilor locale, având în vedere că din punct de vedere legal, IET din orașele și satele din componența municipiului se află în subordinea administrațiilor locale. 

Reacția lui Trump după atacurile ruse asupra Kievului: „Vladimir, STOP!”

Președintele american Donald Trump a reacționat joi la atacurile de peste noapte asupra Kievului, declarându-se „nemulțumit” de acțiunile Rusiei despre care spune că au venit „într-un moment foarte prost”, transmite The Guardian.

„Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, STOP! 5000 de soldați pe săptămână mor. Hai să încheiem acordul de pace!”, a scris Trump, pe rețeaua sa socială, Truth Social.

VIDEO. Un ecologist s-a lăsat mâncat de viu de un șarpe anaconda uriaș! Experiența a fost terifiantă. Ce s-a întâmplat

Ecologistul Paul Rosolie a avut un vis: să fie consumat viu de un anaconda masiv, exploratorul petrecând ani de zile pentru a studia ecosistemul Amazonului, transmite protv.ro

Fiind martor la declinul rapid al habitatului, acesta a căutat o modalitate dramatică de a capta atenția lumii. Cu toate acestea, Rosolie a regretat imediat experimentul său, pentru că lucrurile nu au mers chiar conform planului.

Pentru a se pregăti să fie înghițit de anaconda, Rosolie a îmbrăcat un costum personalizat din fibră de carbon, conceput pentru a rezista presiunii imense exercitate de spiralele constrictive ale șarpelui.

Costumul a fost echipat cu o sursă de oxigen încorporată și cu camere pentru a documenta experiența.

Experimentul, filmat într-un documentar Discovery Channel, a implicat apropierea lui Rosolie de anaconda și provocarea unui atac.

La scurt timp, șarpele s-a năpustit și și-a înfășurat mușchii puternici în jurul corpului său, strângându-l puternic. În timpul experimentului, Rosolie a simțit o presiune și un disconfort intens.

El a descris senzația de încolăcire a șarpelui în jurul său. „Mi-a prins brațele. Știe că nu pot face nimic.”

Pe măsură ce strânsoarea anacondei se intensifica, ritmul cardiac al lui Rosolie a crescut vertiginos, iar respirația i-a devenit greoaie. Cu toate acestea, el a rămas calm și concentrat, având încredere în costumul de protecție.

În cele din urmă, echipa a intervenit, extrăgându-l cu grijă pe Rosolie din strânsoarea șarpelui.

Experiența a fost fără îndoială terifiantă, iar actul îndrăzneț al lui Rosolie, deși controversat, a stârnit o conversație globală despre conservare și importanța protejării pădurii tropicale amazoniene.

Într-un interviu acordat Today, Rosalie a declarat: „De fapt, totul a început când am văzut cum pădurea tropicală era incendiată și am fost foarte frustrat că oamenii nu erau la fel de preocupații ca mine. Am vrut să fac ceva care să atragă atenția oamenilor”

https://youtu.be/7_VJz7_Ltb8?si=BXqZFP-SowmaAGFN

Cum a murit Papa Francisc: Mărturia medicului care a intervenit de urgență pentru a-i salva viața

Decesul Papei Francisc s-a produs rapid, luni dimineaţă, în urma unui accident vascular cerebral survenit în mod neaşteptat, fără ca suveranul pontif să sufere dureri excesive, a declarat într-un interviu publicat joi şeful echipei medicale ca l-a supravegheat, relatează agenţiile Reuters şi DPA citate de digi24.ro.

Acesta a precizat  că personalul specializat nu ar fi putut face nimic pentru a-i salva viaţa.  Sergio Alfieri, doctor la Spitalul Gemelli din Roma, a monitorizat tratamentul Papei Francisc pe perioada spitalizării sale de cinci săptămâni în această unitate medicală, după ce fusese diagnosticat cu dublă pneumonie, la începutul acestui an.

Alfieri a declarat că a primit un telefon luni dimineaţă, în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT), pentru a se deplasa de urgenţă la Vatican unde a sosit aproximativ 20 de minute mai târziu. „Am intrat în camerele lui, iar el (Papa Francisc) avea ochii deschişi”, a povestit medicul pentru ziarul Corriere della Sera. „Am constatat că nu existau probleme respiratorii. Apoi am încercat să-l strig pe nume, dar nu mi-a răspuns”, a adăugat el.

„În acel moment am ştiut că nu mai era nimic de făcut”, a spus Alfieri. „Era în comă”, a precizat medicul. Într-un interviu acordat La Repubblica, Alfieri a declarat că unii oficiali care erau prezenţi alături de papa au sugerat ca acesta să fie mutat imediat înapoi la spital. „Ar fi murit pe drum”, a spus doctorul adăugând că „la o scanare CT am fi avut un diagnostic mai exact, dar nimic mai mult”.

Medicul a speculat că „poate că s-a format un cheag de sânge şi a blocat un vas de sânge din creier. Poate că a existat şi o sângerare. Astfel de lucruri se pot întâmpla oricui. Însă, persoanele vârstnice sunt expuse unui risc mai mare, mai ales dacă nu sunt foarte active”.

Papa Francisc avea 88 de ani şi s-a aflat la un pas de moarte în timpul luptei sale cu pneumonia, însă decesul său a fost un şoc. Cu o zi înainte el a apărut în Piaţa Sfântul Petru într-un papamobil din care a saluta mulţimea prezentă pentru a celebra Duminica Paştelui, ceea ce a dat de înţeles că perioada sa de convalescenţă evolua bine. După ce Papa Francisc a revenit la Vatican, la 23 martie, în urma unei spitalizări de 38 de zile, Alfieri şi ceilalţi medici ai suveranului pontif i-au prescris o perioadă de două luni de odihnă pentru a-i permite corpului său îmbătrânit să se vindece. Papa, care obişnuia să se suprasolicite, a continuat să lucreze. El s-a întâlnit pentru scurt timp cu vicepreşedintele SUA JD Vance, în Duminica Paştelui, şi a vizitat un penitenciar din Roma la 17 aprilie, în Joia Mare. Alfieri a declarat că Papa Franisc a ascultat sfaturile medicilor săi şi nu s-a suprasolicitat. „El (era) papa”, a spus medicul pentru Corriere della Sera.

„Întoarcerea sa la muncă a făcut parte din tratamentul său şi n-a fost niciodată expus unui pericol”. Medicul a spus că l-a văzut ultima oară pe papă sâmbătă după-amiază. „Era foarte bine”, a declarat Alfieri, care a spus că i-a oferit papei prăjitură cu o aromă despre care ştia că este preferata suveranului pontif.

Papa i-a spus: „Sunt foarte bine, am început să lucrez din nou şi-mi place”, a povestit medicul. „Ştiam că vrea să fie acasă, să fie papă până în ultima clipă”, a declarat Alfieri. „Nu ne-a dezamăgit”, a spus el. În interviul din La Repubblica, Alfieri a declarat că papa Francisc i-a împărtăşit un ultim regret. Deşi era fericit că a vizitat penitenciarul la 17 aprilie, el şi-a dorit să fi putut îndeplini obiceiul spălării picioarelor deţinuţilor, un ritual ce marchează Joia Mare.

„A regretat că nu a putut spăla picioarele deţinuţilor”, a spus medicul. „’De data aceasta n-am putut s-o fac’, a fost ultimul lucru pe care mi l-a zis”, a povestit el. Sergio Alfieri a declarat că în timpul ultimei sale şederi în spital, Papa Francisc a cerut în mod explicit ca „sub nicio circumstanţă să nu fie efectuată intubarea”.

Papa Francisc formulase o cerere similară în timpul unei spitalizări anterioare, în 2021, dorind să fie evitat un astfel de „tratament zadarnic în caz de urgenţă”.

În spital, Papei Francis i-a fost administrat oxigen suplimentar printr-un tub nazal şi a purtat ocazional o mască de oxigen, însă nu a fost intubat. Papa argentinian s-a stins din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, în reşedinţa sa Sfânta Marta de la Vatican. Sicriul cu trupul său neînsufleţit este expus în prezent în Bazilica Sfântul Petru.

Krasnoselski salută contractul MGRES-Energocom și îl consideră avantajos
Articolul anterior
Caz șocant la Călărași! Doi indivizi și-au bătut joc de o copilă
Articolul următor
Close menu