Veste bună pentru românii din Spania! Vor putea obține cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română

Cei peste un milion de români din Spania vor primi în curând o veste mult-așteptată. Vor putea avea dublă cetățenie, adică să o obțină pe cea spaniolă fără să renunțe la cea română, scrie stirileprotv.ro.

Textul acordului dintre cele două țări a fost deja agreat de ambele părți, spun surse guvernamentale. Documentul va fi semnat în curând, când premierul spaniol va veni în țara noastră. Statutul de cetățean spaniol aduce, în primul rând, acces pentru români la joburi mai bine plătite, dar și la funcții în poliție, armată sau administrație.

Acordul care ar urma să fie semnat în primele luni din acest an prevede că românii plecați în Spania vor putea solicita cetățenia spaniolă și să o păstreze pe cea română. În prezent, ei trebuie să renunțe la cetățenia română ca să o obțină pe cea a statului iberic.

Textul acordului între cele două țări este finalizat și agreat, iar documentul ar urma să fie parafat cu ocazia vizitei premierului spaniol Pedro Sanchez în țara noastră. Practic, România ar fi a treia țară cu care Spania are un astfel de acord de dublă cetățenie, celalelalte două fiind cu Portugalia și Franța. De altfel, în toamna lui 2022, premierul spaniol Pedro Sanchez anunța că a fost creat un grup de lucru care va analiza posibilitatea recunoașterii dublei cetățenii, oficialul fiind un susținător al acestei schimbări.

Pentru cei peste un milion de români din Spania, dubla cetățenie va fi un vis împlinit, spun reprezentanții diasporei. Statutul de cetățean spaniol le permite accesul la joburi mai bine plătite, în administrație sau în alte sectoare precum ordine publică și educație. Mai mult, în baza pașaportului spaniol românii vor putea călători fără vize în majoritatea statelor globului.

Ciprian Bălțoiu, fost consul Ambasada României în Spania, ziarist Radio Românul: „Pașaportul spaniol a fost declarat cel mai bun la nivel mondial și asta ar însemna pentru români că ar putea călători și în Statele Unite fără niciun fel de viză”.

Mulți români au ajuns în Spania încă de acum 20 de ani, de tineri, iar acum formează a doua mare comunitate de emigranți din Spania, după marocani, potrivit datelor Ministerului de Externe. 600 de mii de români au rezidență oficială acolo, cei mai mulți în zona marilor orașe, precum Madrid, Valencia și Barcelona.

Daniel Țecu, președinte FADERE: „E o diferență între a fi rezident în Spania și a fi cetățean spaniol. Ca să fii pompier, funcționar public e nevoie să fii cetățean, nu e suficient să fii rezident. În învățământ – dacă vrei să ai un post titular trebuie să fii cetățean”.

Cine lucrează în Spania cu forme legale are o asigurare în baza căreia poate beneficia de acces la serviciile medicale publice, ca orice cetățean rezident legal. La fel, accesul la educație, precum si formalitățile ar fi mai rapide în relația cu institutuțiile statului.

Hoții au dat lovitua de sărbători. Furturi de mii de euro în Capitală în prima zi a noului an

Cel puțin două locuințe au fost sparte, dar și un atelier al colegiului UTM, în prima zi din anul 2025 în municipiul Chișinău, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a fost înregistrat ieri, 1 ianuarie, în jurul orei 12:40, pe strada bulevardul Burebista din sectorul Botanica al capitalei. Proprietarul unui apartament a alertat poliția despre faptul că din locuință i-a fost furată o sumă de bani în mărime de 5000 de euro, dar și alte bunuri, de persoane necunoscute carea au dat buzna în casă în lipsa acestuia.

Al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, după ce un locatar de pe strada Ghioceilor, din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, a depistat că din casă i-au fost furați bani în sumă de 13 000 de euro.

Aici este de menționat, că tot ieri, s-a stabilit că persoane necunoscute au forțat ușa unui atelier al colegiului UTM, pe parcursul nopții dintre ani, de unde au furat mai multe utilaje.

Toate cele trei cazuri sunt documentate de către poliția capitalei pentru stabilirea circumstanțelor, dar și a identității făptașilor.

Polițiștii au identificat șoferul care a expus riscului numeroase persoane din trafic pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, pe 30 decembrie 2024

Polițiștii de patrulare au identificat persoana care a încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, la 30 decembrie 2024, expunând riscului șoferii din trafic, dar și persoanele din adiacentul carosabilului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mașina era condusă de o femeie de 29 de ani cu domiciliul în raionul Orhei, după identificare aceasta primind amendă și puncte puncte de penalizare.

Mulțumim cetățenilor care nu sunt indiferenți la încălcările rutiere observate în trafic.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Un tânăr din Ocnița, înjunghiat cu foarfeca de către unchiul său, la o beție
Articolul anterior
Două tinere au salvat un bărbat care a făcut stop cardio-respirator în timp ce era la cumpărături
Articolul următor