La stabilirea pensiei sau a altor prestații, anii de muncă realizați în Moldova și Italia ar putea fi recunoscuți și agregați, indiferent de țara în care s-a lucrat. Astfel, cetățenii ar putea beneficia de pensii de limită de vârstă, pensii de dizabilitate, indemnizații de invaliditate și pensii de urmaș, luând în considerare perioadele lucrate în ambele state. Despre extinderea Acordului de Securitate Socială au discutat miniștrii responsabili ai celor două state, transmite IPN.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, și omologul său italian, Marina Elvira Calderone, au semnat o Declarație de intenție, care deschide calea pentru extinderea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două țări. Și anume completarea acestuia cu o prevedere esențială – totalizarea perioadelor de contribuție.
„Pentru cea mai numeroasă comunitate din diaspora noastră în Uniunea Europeană, renegocierea Acordului ar însemna recunoașterea completă a anilor de muncă atât din Moldova, cât și din Italia. Vom depune tot efortul să avansăm acest angajament alături de colegii din Italia. Protejarea drepturilor lucrătorilor este esențială, mai ales în contextul apropierii Moldovei de integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Alexei Buzu.
„Pentru noi este important acest acord de apropiere pentru a ne exprima susținerea concretă a parcursului european al Republicii Moldova. Susținem activ acest proces și recunoaștem importanța Acordului din sectorul securității sociale. Ne exprimăm angajamentul pentru a colabora dar și pentru a evalua posibilitățile de extindere a Acordului de securitate socială, care trebuie să garanteze îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc și lucrează în Italia, la toate etapele vieții”, a menționat la rândul său ministra muncii și politicilor sociale a Italiei.
Declarația de intenție urmează recomandările Comisiei parlamentare Afaceri Externe și Comunitare din Italia, care în iulie 2024 a propus includerea unei prevederi privind agregarea perioadelor de asigurare pentru muncitorii moldoveni.
„Noul angajament demonstrează intensificarea relațiilor bilaterale, în beneficiul cetățenilor. În ultimele două decenii, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova, semnat în 2021 și intrat în vigoare în 2023”, precizează MMPS.