Vești bune pentru moldovenii angajați în Italia despre stabilirea pensiei

La stabilirea pensiei sau a altor prestații, anii de muncă realizați în Moldova și Italia ar putea fi recunoscuți și agregați, indiferent de țara în care s-a lucrat. Astfel, cetățenii ar putea beneficia de pensii de limită de vârstă, pensii de dizabilitate, indemnizații de invaliditate și pensii de urmaș, luând în considerare perioadele lucrate în ambele state. Despre extinderea Acordului de Securitate Socială au discutat miniștrii responsabili ai celor două state, transmite IPN.

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, și omologul său italian, Marina Elvira Calderone, au semnat o Declarație de intenție, care deschide calea pentru extinderea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două țări. Și anume completarea acestuia cu o prevedere esențială – totalizarea perioadelor de contribuție.

Pentru cea mai numeroasă comunitate din diaspora noastră în Uniunea Europeană, renegocierea Acordului ar însemna recunoașterea completă a anilor de muncă atât din Moldova, cât și din Italia. Vom depune tot efortul să avansăm acest angajament alături de colegii din Italia. Protejarea drepturilor lucrătorilor este esențială, mai ales în contextul apropierii Moldovei de integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Alexei Buzu.

Pentru noi este important acest acord de apropiere pentru a ne exprima susținerea concretă a parcursului european al Republicii Moldova. Susținem activ acest proces și recunoaștem importanța Acordului din sectorul securității sociale. Ne exprimăm angajamentul pentru a colabora dar și pentru a evalua posibilitățile de extindere a Acordului de securitate socială, care trebuie să garanteze îmbunătățirea calității vieții a cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc și lucrează în Italia, la toate etapele vieții”, a menționat la rândul său ministra muncii și politicilor sociale a Italiei.

Declarația de intenție urmează recomandările Comisiei parlamentare Afaceri Externe și Comunitare din Italia, care în iulie 2024 a propus includerea unei prevederi privind agregarea perioadelor de asigurare pentru muncitorii moldoveni.

Noul angajament demonstrează intensificarea relațiilor bilaterale, în beneficiul cetățenilor. În ultimele două decenii, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova, semnat în 2021 și intrat în vigoare în 2023”, precizează MMPS.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

A urcat beat criță la volan și a ajuns cu mașina într-un tufiș
Articolul anterior
Alte două instituții ale statului, vandalizate noaptea trecută: Compania publică “Teleradio-Moldova” și Curtea Supreme de Justiție
Articolul următor