Vezi cum apreciază artiștii prestația Alionei Moon la ESC2013!

SH_F_winner2013-3Luni întregi de pregătiri, emoții și pronosticuri. Iată că în sfârșit cel mai mare concurs internațional de muzică și-a desemnat favoriții și respectiv, câștigătorul.

separator

În acest an trofeul ESC2013 a fost obținut de Emmelie de Forest, care a acumulat 281 de puncte cu piesa sa „Only Teardrops”, devansându-i astfel pe reprezentanții Azerbaijanului și Ucrainei.  Reprezentanta Moldovei, Aliona Moon, a fost printre cei 10 favoriți, dar pe ultima sută de metri a trecut pe poziția a 11. Chiar dacă nu este un loc de frunte, Aliona și producătorul ei sunt foarte mulțumiți de prestația lor. Și pentru că imediat, după finala concursului, a început o adevărată avalanșă de comentarii pe rețelele de socializare și în presă (unele foarte răutăcioase), unica.md a decis să afle părerea unor artiști autohtoni despre evoluția Alionei pe scena de la Malmo.

nelNelly_Ciobanu_moldovenii_md”Eu rar când primesc emoții atât de puternice, ca să mi se facă pielea de găină. Aliona a a avut o prestație foarte bună, iar Pasha a știut să facă din talentul Alionei un succes. Eu consider că locul lor este în primii 10, chiar dacă au venit acasă cu locul 11. Doar cei care au urcat în scena Eurovisionului știu cât de greu este să obții chiar și acest loc. Aliona a fost la înălțime, chiar dacă a avut emoții la fel de înalte, ca intensitate. Dar cum să nu ai emoții când ești în vizorul a peste 250 de milioane de oameni? Cu toate astea, Aliona a știut să le stăpânească și să se prezinte spectaculos. Și chiar nu contează gurile rele, care vor avea mereu de criticat. Să încerce să facă cei care aruncă cu pietre, ceva asemănător sau ceva mai mult, că a vorbi pot toți, dar a reprezenta țara cu demnitate o pot face foarte puțini. Eu îi doresc din suflet Alionei, ca traseul ei muzical să fie presurat doar cu gânduri bune, oameni talentați și succes!”

Nelly Ciobanu

60677779”Felicitări pentru Aliona! A fost bravo, chiar dacă în finală s-a emoționat un pic mai mult decât în semifinală. Se vede că au muncit foarte mult și asta s-a văzut și în scenă.”

Boris Covali

IMG_7130Felicitări pentru toată echipa! Aliona și Pasa merită toate laudele. Am trăit emoții deosebite urmărind prestația țării noastre, atât în semifinală, cât și în finală. Povestea Alionei este  una foarte frumoasă, care ne poate învăța că dacă ai un vis, o idee bine definită, nu mai contează câți ani ai sau câtă experiență. Până la urmă contează talentul, carisma, voința, oamenii din jur, decizii corecte și neapărat norocul!!!

Geta Burlacu

sandu-gorgosCeea ce au făcut Aliona și Pasha în scenă a fost mult mai bine decât locul pe care a fost plasată, dar  asta e… concurs de cumătrizm de țări. Toți dau la vecini sau la țările partenere, chiar dacă piesa este foarte slabă. Personal cred că Franța a avut o prestație super tare, dar a fost printre ultimele poziții. Moldova, cel puțin, a avut o prestație destul de bună.  În rest, politica bate muzica.

Sandu Gorgos

viorel burlacu”De cel puţin de doi ani de zile nu sunt interesat de Eurovizion,  dar anul acesta am privit câte ceva. Au fost concurenţi pe măsură. Aliona Moon, s-a prezentat foarte bine – interpreta are un talent deosebit şi munceşte mult. Este evident  că show-ul a fost foarte bine gândit,  în orice caz nu a lăsat senzaţia că trebuia altfel.
Bineînţeles că aş fi dorit ca Aliona să se clasifice pe cel puţin poziţia a 9-a, dar cel mai mult contează faptul că: Aliona Moon a cântat superb, piesa a fost fenomenală (meritul lui Pasha), iar prezenţa a fost excelentă. Din acest motiv, consider că noi, cei care am stat şi am privit-o pe Aliona Moon şi echipa sa, trebuie să o apreciem, să o susţinem, şi cel mai mult – să ne bucurăm de poziţia 11,  pentru că mai jos de Aliona s-au plasat ţări ce au investit considerabil mai mult. Eu spun: Bravo Aliona, bravo Pasha, bravo echipei!”

Viorel Burlacu

Mariana Mihaila”După parerea mea, Moldova s-a plasat pe un loc bun, deși avea toate șansele să fie pe locul 10. În ultima instanță a coborât de pe 10 pe 11. Aliona are o voce nemaipomenit de frumoasă și expresivă. Piesa melodioasă și interpretarea profesionistă a cucerit publicul european. Danemarca a câștigat probabil prin simplitatea refrenului care se memorizează ușor, dar și prin timbrul vocal foarte neobișnuit al interpretei. Din 39 de țări participante, locul 11 este un rezultat bun. Să nu uităm ca în finală a fost și concurența mai mare.”

Mariana Mihăilă 

Text: Natalia Bodiu

Atac cu 15 morți în New Orleans

Potrivit medicului legist al parohiei New Orleans, dr. Dwight McKenna, citat de mai multe media americane, printre care CNN şi The New York Times, numărul morţilor a crescut la 15, faţă de 10, cât era anterior.

„Până în prezent, 15 persoane au murit. Va fi nevoie de câteva zile pentru a finaliza toate autopsiile. După finalizarea autopsiilor şi discuţiile cu rudele cele mai apropiate, vom publica identitatea victimelor”, arată un comunicat de preă transmis de autorități.

Presa locală a identificat primele victime cunoscute ale atacului din ziua de Anul Nou, printre care o tânără de 18 ani, aspirantă la statutul de asistentă medicală, un bărbat de 37 de ani, tată a doi copii, şi un fost jucător de fotbal de 27 de ani.

Potrivit informațiilor furnizate, alte 35 de persoane au fost rănite în atac.

Suspectul decedat în urma atacului s-a prezentat ca texan, fost militar şi agent imobiliar, într-un videoclip din 2020. „Bună seara. Sunt Shamsud-Din Jabbar, agent imobiliar (…). Aş dori să vă salut şi să vă povestesc puţin despre mine”, a spus el la începutul videoclipului.

„M-am născut şi am crescut în Beaumont, Texas, iar acum locuiesc în Houston. Am stat aici toată viaţa mea, cu excepţia călătoriilor mele în armată”, a relatat bărbatul, mândru de trecutul său militar. El a mai spus că a lucrat pentru armată în „resurse umane” şi „IT” (tehnologia informaţiei). 

Bărbatul a intrat cu o camionetă Ford în mulțime, de Anul Nou pe Bourbon Street din New Orleans, provocând moartea a cel puţin 10 persoane şi rănind alte 35, a fost identificat de FBI ca fiind Shamsud-Din Jabbar, un cetăţean american în vârstă de 42 de ani, a anunţat miercuri poliţia federală.

În maşina atacatorului au fost descoperite materiale exploxive artizanale, care, din fericire, nu au fost detonate, ceea ce a schimbat perspectiva de abordare a cazului, oamenii legii luând în considerare un atac terorist.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA „nu vor tolera niciun atac” împotriva cetăţenilor săi, după atacul comis în noaptea de Anul Nou în oraşul New Orleans.

ATENȚIE, călători! Aglomerație la ieșirea din țară în a doua zi a anului

În atenția călătorilor! Este trafic intens la PTF Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La această oră, în PTF Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport. Aglomerată este direcția ieșire din R. Moldova.

De către Poliția de Frontieră sunt întreprinse măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și se lucrează la capacitate maximă.

Prin urmare, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze din timp pentru traversarea prin PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru a vă facilita planificarea călătoriei, puteți utiliza itinerarii alternative prin accesarea hărților online, iar pentru informații actualizate privind starea traficului și orice alte detalii, vă sugerăm să consultați pagina oficială a Poliției de Frontieră https://border.gov.md/index.php/camere-web sau să contactați la Linia verde +373 22 259 717.

Cum va sprijini România Republica Moldova în criza energetică

România vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică generată de sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja a făcut mai multe precizări într-un mesaj postat pe Facebook în seara de 1 ianuarie 2025, scrie zugo.md.



Potrivit Ministerului Energiei din România, au fost deja luate măsuri pentru a sprijini moldovenii. Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă către Republica Moldova, iar discuțiile cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vizează suplimentarea cu încă 100-200 MW. Capacitatea tehnică de export din România către Republica Moldova prin linia Vulcănești-Isaccea este de 315 MW, la care se adaugă 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul.

Oficialul român a mai menționat că în ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, Republica Moldova dispune de cantități suficiente pentru consumul curent, susținute de stocurile comerciale și de urgență din România, care depășesc 70 de milioane Nm³. Interconectorul Iași-Ungheni asigură o capacitate de export de 6,1 milioane m³/zi, suficientă pentru a acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele reci de iarnă.

Ministrul Energiei a subliniat că România își respectă obligațiile față de propriul consum intern, iar sprijinul acordat Republicii Moldova se face pe baze comerciale, respectând legislația în vigoare, iar sprijinul pe care îl vor acorda va f numai în limita volumelor disponibil, „după acoperirea nevoilor noastre proprii”.

Sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan a generat un deficit de aproximativ 600 MW de energie electrică pentru Republica Moldova, care se bazează pe o producție locală de 300 MW.

Vezi cum arată acum fostele participante din proiectul Un nou început cu Unica!
Articolul anterior
Noua ojă pentru unghii „Belcanto”
Articolul următor