Victimele cutremurului din Turcia au rămas fără case, adăpostindu-se în trenuri, corturi și sere

Aproape 60.000 de clădiri sunt în momentul de față imposibil de locuit din cauza cutremurului ce a devastat Turcia. Oamenii trec prin foarte multe provocări, fără haine curate, fără o casă și fără mâncare. Acum, victimele cutremurului și-au găsit adăpost în sere, printre răsadurile de roșii pe care ei le-au plantat pentru a nu muri de foame.

Am fost foarte aglomerați în alt loc, fiecare avea propriile nevoi. De aceea am venit aici, pentru a trăi mai confortabil. Mama mea este un pic bolnavă, era prea aglomerat acolo, așa că pentru a fi mai confortabil pentru ea ne-am mutat aici. Sunt 9 oameni aici, mama mea, fratele meu mai mare, șoția lui, copiii lor și șoția altui frate.” , a spus un sătean.

De la confortul din propriile lor locuințe au ajuns să locuiască aproape sub cerul liber. Au transformat serele în case pentru 60-70 de persoane.

„Provocările de a rămâne aici sunt că nu avem haine curate, nu ne putem curăța așa cum ne-am dori, nu putem face duș. Nu ne putem schimba hainele. Este foarte greu să trăiești aici. Nu există chiuvetă. Nu avem nimic, e ca și când trăim în aer liber.” , a declarat pentru AP un localnic.

Localnicii au avut pierderii de 15.000 sau 20.000 de lire când au ales să renunțe la roșiile din sere pentru a avea un loc unde să se adăpostească.

Marți, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că 2,2 milioane de persoane au părăsit zona calamitată. Dintre acestea, a spus el, nevoile de locuințe ale 1,6 milioane au fost satisfăcute, inclusiv aproximativ 890.000 de persoane plasate în facilități publice, cum ar fi căminele studențești, și 50.000 în hoteluri.

Ministerul Transporturilor a declarat miercuri că guvernul a ajutat peste 272.000 de persoane să se evacueze pe calea aerului, pe mare și pe calea ferată. Cu toate acestea, mulți oameni preferă să rămână în apropierea locuințelor lor, fie pentru a-și proteja bunurile, fie pentru a aștepta ca trupurile rudelor să fie recuperate sau, în zonele rurale, pentru a avea grijă de animalele lor.

sursa

Stâna cu panouri fotovoltaice, în Moldova: ,,Niciodată nu am crezut, dar uite că avem lumină”

S-a aprins lumina, la o stână din Moldova, acolo unde nici nu există rețea electrică. Din cauza întunericului, stâna de la marginea satului Temeleuți a pierdut oi și miei la naștere. Dar de trei ani, o nouă tehnologie a adus stâna în secolul 21.

Povestea stânii este parte a proiectului special „Să fie lumină”, ralizat de Moldova.europalibera.org, care arată cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.

Anul trecut, printr-o investiție proprie de 1.000 de lei și cu ajutorul unui grant de 4.000 de dolari din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a Ambasadei Suediei, familia Spinei și-a instalat un sistem fotovoltaic mare.

,,Avem lumină în casa de la stână, putem conecta pompa ca să scoatem apa din fântână, poate să lucreze mașina de spălat, putem să folosim și aparatul de muls”.

Reportajul video poate fi urmărit mai jos:

Doi ucraineni ar fi încercat să mituiască un polițist de frontieră ca să le permită să intre în R. Moldova

Pentru a le facilita trecerea frontierei de stat, doi cetățeni străini au încercat să ofere mită angajaților Poliției de Frontieră. Documentați sunt cetățeni ai Ucrainei cu vârste de 21 și 28 de ani, anunță Poliția de Frontieră.

În weekend, străinii s-au prezentat în PTF Leușeni, pentru sensul de ieșire din Republica Moldova. În cadrul controlului de rigoare, polițiștii de frontieră au stabilit că tinerii ar fi ajuns în mod fraudulos din Ucraina în R. Moldova. Fiind deconspirată fapta ilegală, cei doi tineri au oferit mită angajatului Poliției de Frontieră, în mărime de 200 de dolari fiecare, ca ultimul să autorizeze trecerea frontierei de stat. Acest fapt a fost denunțat Centrului Național Anticorupție, care va examina cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzută de art.325 Cod Penal RM. 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Un bărbat, lovit de mai multe ori cu toporul în cap, de un consătean, a rămas în viață. Făptașul pledează nevinovat

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 21 martie 2023, un bărbat în vârstă de 38 de ani, din raionul Rîșcani, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 10 ani și 6 luni, cu executare pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru tentativă de omor(art. 27, 145 alin. (1) din Codul penal), anunță Procuratura Generală.

Așadar, potrivit învinuirii înaintate de către procurori, bărbatul este acuzat că, la 25 august 2022, pe timp de seară, aflându-se într-o construcție auxiliară, cu un consătean cu care consumase băuturi alcoolice, în urma unui conflict, la un moment dat cu lama unui topor, i-a aplicat ultimului 3 lovituri în regiunea capului.

Imediat după aplicarea loviturilor, victima a încercat să fugă de agresor prin curte, dar inculpatul, continuându-și acțiunile sale criminale, a început să urmărească victima cu toporul în mâini dorind să-i aplice și alte lovituri, acțiunile sale însă, au fost întrerupte de către angajații de poliție, care au fost sesizați telefonic, și au reținut inculpatul până ca ultimul să-și realizeze intenția infracțională.  

Măsura preventivă – arestul preventiv a fost menținută în privința inculpatului, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

Acesta a pledat ca fiind nevinovat.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

”Ca în rai”. Sute de oameni parcurg distanțe mari pentru un fenomen rar: Deșertul din Arabia Saudită, acoperit de flori violet
Articolul anterior
Ce studii are, de fapt, Smiley. Puțină lume s-ar fi așteptat la această meserie
Articolul următor