Nu-i așteaptă zile bune. Doi bărbați de 30 și, respectiv 31 de ani, originari din Anenii Noi și Chișinău, sunt cercetați penal după ce ar fi furat o mașină dintr-o parcare de pe strada Grădina Botanică din Capitală. Potrivit poliției, camerele de supraveghere instalate în apropiere au surprins momentul infracțiunii.
„Suspecții, prin forțarea lacătului de la ușă, au reușit să deschidă mașina de model Mercedes Sprinter, au urcat la volan și au plecat într-o direcție necunoscută. Prejudiciul cauzat se ridică la 120.000 lei”.
Ulterior, în urma măsurilor întreprinse de polițiști, suspecții au fost identificați și reținuți pentru 72 de ore.
Aceștia riscă amendă în mărime de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 ore sau închisoare de până la 4 ani.
Academia „Ștefan cel Mare” din Moldova va coopera cu Academia din Ucraina
Academia „Ștefan cel Mare” din Republica Moldova a semnat un acord de cooperare cu Academia Națională a Afacerilor Interne din Ucraina, scrie sintezazilei.md.
Acest acord, semnat în cadrul vizitei de lucru a prim-prorectorului Iurie Odagiu în Ucraina, vizează întărirea învățământului universitar și postuniversitar și dezvoltarea relațiilor de colaborare între cele două instituții.
Scopul principal al documentului este consolidarea cooperării în domeniile activităților didactice și de cercetare, precum și dezvoltarea unei rețele de cercetare multidisciplinară. Acordul prevede o colaborare strânsă între părți pentru a combina activitățile practice și științifice, în vederea îndeplinirii obiectivelor educaționale, metodologice și de cercetare.
Semnatarii acordului sunt convinși că parteneriatul va contribui la perfecționarea personalului de conducere din sistemul afacerilor interne, la dezvoltarea cercetării științifice și la îmbunătățirea pregătirii pedagogilor. Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne din Moldova își reafirmă angajamentul de a sprijini consolidarea parteneriatului cu instituții internaționale și de a contribui la proiecte de cercetare științifică în domeniul aplicării legii.
Guvernul va ajuta antreprenorii din R. Moldova afectați de taxele vamale anunțate de SUA
Guvernul va sprijini antreprenorii moldoveni afectați de noile taxe vamale impuse de administrația Trump asupra produselor din Republica Moldova. Premierul Dorin Recean a anunțat, pe 3 aprilie, că măsura va afecta aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării. Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea în continuitatea parteneriatului strategic cu SUA, care durează de peste 30 de ani, scrie radiomoldova.md.
„Înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit, de altfel constant ca să aibă acces la piața americană. Guvernul va interveni să ajute acești antreprenori ca să își mențină competitivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriatul strategic cu SUA. Este un parteneriat de peste 30 de ani și avem ferma convingere că vom putea să continuăm să ne aliniem obiectivele”.
Decizia SUA vizează tarife aplicate importurilor din aproximativ 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, într-un efort de echilibrare a comerțului american. Potrivit premierului, aceste măsuri afectează aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării.
Oficialul a amintit că trei sferturi dintre produsele moldovenești exportate ajung pe piețele europene, inclusiv în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
În acest context, prim-ministrul Dorin Recean a făcut un apel către cetățeni să susțină economia națională prin consumul produselor locale.
Precizăm că, în anul 2024, Statele Unite ale Americii s-au numărat printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile. Doar anul trecut, țara noastră a exportat în SUA produse în valoare de 90,23 milioane de dolari, comparativ cu 61,5 milioane de dolari în 2023.
R. Moldova se regăsește printre țările vizate de creșterea masivă a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, anunțată de Statele Unite ale Americii. Astfel, conform listei, țara noastră va trebui să achite o taxă vamală de 31% impusă asupra exporturilor către piața americană.
China, a doua economie a lumii, este vizată de o plată cumulată de 34%, în timp ce Uniunea Europeană va plăti 20%, iar Japonia – 24%. Rusia nu se regăsește în această listă.
Câți deținuți, condamnați pe viață, au fost eliberați în 2024 și în acest an
24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică la finele trimestrul I al anilor 2024 și 2025, arată datele Administrației Naționale a Penitenciarelor, scrie Unimedia.
Potrivit datelor ANP, la sfârșitul primului trimestru din 2025, 106 persoane erau condamnate la pedeapsa cu închisoarea pe viață.
În anul 2024, numărul a fost de 130.
Unii dintre aceștia au fost eliberați, iar în cazul altora, pedeapsa pe viață a fost înlocuită cu o condamnare de 30 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis.
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu privind eliberarea lui Alexandr Sinigur, care a fost condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.
Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar.