O furtună puternică s-a produs în urmă cu trei zile în zona de sud-est a Europei. Unele surse susțin că aceasta a fost asemănătoare unei tornade, un fenomen de regulă nespecific pentru această regiune. Cele mai numeroase tornade se formează în partea centrală a SUA şi în Australia. Și se consideră că nu există un fenomen natural mai înspăimântător decât o tornadă.
Tornadele se produc atunci când curenții de aer cald și rece se ciocnesc și creează o zonă de rotație, cu presiune atmosferică scăzută. Aerul dintr-un front cu presiune scăzută are tendința naturală de a se ridica, creând un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul său, de la nivelul solului, făcându-l sa se rotească din ce în ce mai rapid. Se consideră că forța unei tornade este similară cu cea a unei bombe atomice.
O tornadă a fost surprinsă marți în Bulgaria, iar clipul a fost postat pe facebook. Specialiștii denumesc acest fenomen ,,supercelula”. ,,În mijlocul furtunii severe supercelulare care a lovit Plevna, Bulgaria”, este mesajul care însoțește imaginile.
Supercelulele sunt rar întalnite, fiind mai periculoase decât alte tipuri de furtuni. De regulă, acestea sunt fenomene izolate, ce pot dura ore întregi. Supercelulele se pot divide și aduc cu ele mari cantități de ploaie și vânt. Adesea, supercelulele sunt responsabile pentru tornade, însă, potrivit meteorologilor, acest fenomen nu apare mereu.