VIDEO! Revoltă a recruților ruși într-o tabără de pregătire din Siberia

O revoltă a rezerviștilor mobilizați de Moscova pentru războiul din Ucraina într-o tabără de pregătire a fost filmată în Republica Tulva din Siberia, relatează Daily Mail citat de adevarul.ro.

Înregistrarea video arată un recrut în uniformă vorbind în fața a zeci de camarazi și, la un moment dat, chiar direct unui ofițer ce nu apare în imagini, luându-l la rost pe acesta din pricina faptului că au fost înrolați sub amenințare. Soldatul nou-mobilizat adoptă un ton sfidător, explicând de ce comandanții și autoritățile nu mai merită respectul lor și exemplificând maniera plină de batjocură cu care au fost trimiși la luptă.

Ați dat familiilor noastre, copiilor noștri un berbec murdar și niște alimente. Ne-au pus în vedere că dacă nu ne ducem acolo [Ucraina] ne închid. Familiile noastre nu vor mai primi ajutoare, vor opri plățile. Nu avem destule dispozitive walkie-talkie pentru formațiile noastre…Cum vom comunica?

Șosetele alocate nu sunt de niciun folos. Ne-am cumpărat singuri îndeajuns. Ne-au dat o chitară importată. Vom trage cumva cu o chitară pe câmpul de luptă?

Dacă nu ar exista oameni ca noi asupra cui v-ați impune autoritatea? În fața cui veți mai ține discursuri? Nu mai sunteți o sursă de autoritate în ochii noștri. Poate că ar fi cazul să ne unim și să decidem că voi nu sunteți de niciun folos”, s-a revoltat recrutul.

O bună parte a soldaților uciși în războiul din Ucraina, pe care serviciile occidentale și oficialii ucraineni îi estimează la câteva zeci de mii, provin din regiuni sărace precum Tulva din Siberia.

Mobilizarea parțială decretată de Putin în septembrie a început haotic, cu convocarea inclusiv a persoanelor cu dizabilități, și vânarea pe stradă bărbaților apți de luptă.

Mulți noi recruți au fost trimiși în luptă fără pregătire suficientă, dar și fără echipamente moderne și provizii de bază. Prețurile la îmbrăcăminte tactică au explodat după ce soldații au început să-și procure singuri cele necesare.

Și alți soldații ruși recent mobilizați au denunțat faptul că au fost „aruncați ca niște câini” pe câmpurile din Ucraina, fără informații, fără ordine și fără echipament, relatează The Telegraph.

În înregistrări video distribuite pe rețelele sociale, soldații, care spun că sunt din Krasnodar, în sudul Rusiei, susțin că, după o lună în care au tot fost mutați în diferite locuri, în cele din urmă au fost abandonați „undeva pe câmpurile din Ucraina”. Ei spun că nu dispun de mijloace de comunicare, de muniție, nu au medicamente și nici măcar nu știu unde se află.

Bărbații se plâng că trăiesc în șanțuri săpate în pământ cu mâinile goale, în timp ce temperaturile scad până la zero grade pe timp de noapte. Două persoane sunt atât de bolnave încât au nevoie de spitalizare, spun bărbații.

„Nu există nici informație, nici comandă. Stăm ca și cum am fi ținuți [în] suspans, pentru că nu știm unde sunt ai noștri [și] unde sunt inamicii. Nu avem radio, nu avem cartușe, nu avem nimic”, spune unul dintre ei.

Aceștia susțin că familiile lor au fost nevoite să plătească chiar și pentru uniformele militare și că nu li s-au dat nici măcar lopeți pentru a săpa șanțurile.

„Fără lopată, nimic cu noi… Trăim doar pe câmp… Ne aduc ceva mâncare, literalmente de două ori pe zi. Facem foc, tăiem copaci, săpăm”, spune unul dintre ei.

Serviciile secrete britanice au indicat anterior că recruții ruși sunt obligați să își plătească singuri vestele antiglonț.

Într-o înregistrare video postată recent din regiunea Stavropol, în sudul Rusiei, un soldat a prezentat echipamentul pe care l-a primit, inclusiv o mască de paintball din plastic și mănuși pentru copii.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Zelenski: ”Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa.” SUA infirmă că Kievul pregătește o bombă murdară
Articolul anterior
Trei zodii de femei care au noroc pe toate planurile. Au căsnicii fericite și șansă la bani
Articolul următor