Cunoscută pe plan internațional grație tradițiilor milenare de vinificație, Republica Moldova excelează tot mai mult la acest capitol, unul de o mare valoare pentru economia și prestigiul țării. Așa se face că, pe parcursul timpului, sectorul vitivinicol și Vinul Moldovei a ajuns să fie înregistrat chiar și în Cartea Recordurilor, iar datele statistice, de altfel extrem de satisfăcătoare, ne prezintă situația reală din această ramură a industriei: la nivel mondial Republica Moldova are cea mai mare densitate a viilor, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, țara noastră ocupă cea de-a șasea poziție. Cum arată, în cifre, industria vinificației din Moldova?
Situate la aceeași latitudine, ca cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei cresc pe un teritoriu propice producerii unui vin de calitate.
Vița-de-vie ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din totalul suprafețelor agricole
La ora actuală, podgoriile Moldovei ocupă o suprafață de 140.000 de hectare, dintre care, pe 30.000 de hectare, cresc plantații noi de viță-de-vie.
- Vinul Moldovei este produs din 35 de soiuri tehnice, iar autenticitatea produsului este asigurată de soiurile autohtone, care reprezintă 10% din totalul viței-de-vie plantate.
- Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 12% din totalul exporturilor.
- Peste 250.000 de oameni muncesc în acest domeniu, care cuprinde 224 de întreprinderi agricole, 215 vinării și 10 cooperative agricole.
- În ultimii ani, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului
Moldovei au fost făcute investiții de 600 de milioane de dolari.
Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei?
La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este împărțit în 4 regiuni vitivinicole cu
Indicație Geografică Protejată (IGP), care au fost înregistrate la nivelul Uniunii Europene.
- Regiunea IGP „Codru”: este situată în centrul țării și s-a remarcat de-a lungul timpului prin
producerea vinurilor albe, de o calitate excepţională; - Regiunea IGP „Ștefan Vodă”: este amplasată în sud-estul țării și este cunoscută încă din
cele mai vechi timpuri pentru vinurile sale roșii – de soi și de cupaj; - Regiunea IGP „Valul lui Traian”, situată în sud-vestul țării, se deosebește prin
producerea vinurilor licoroase şi a vinurilor roşii de o calitate excepţională; - Regiunea IGP „Divin”: este cunoscută pentru producerea rachiurilor din distilate de vin,
maturate în baricuri de stejar; aceasta se extinde pe tot teritoriul geografic al Republicii
Moldova.
Cum ajunge un vin bun să fie calificat cu mențiunea IGP?
Pentru a fi calificat drept un produs cu indicaţie geografică protejată, vinul trebuie să fie originar din aria geografică respectivă, să posede caracteristici care pot fi atribuite originii geografice și să corespundă tuturor rigorilor legale.
Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.
Datele statistice ale Oficiului Naționale al Viei și Viei (ONVV) arată că, în prezent, 55 de producători de
vinuri cu IGP dețin 6.300 de hectare de viță-de-vie clasificate pentru vinuri IGP și structurate pe 390 de loturi. Astfel, la nivel național sunt produse 40 de vinuri cu IGP, ceea ce constituie 10% din volumul total de vin.
Acum, pentru că ai aflat care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează aroma licorilor, descoperă potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice fiecărei dintre cele patru zone IGP. Evenimentul unic îți oferă posibilitatea inedită de a descoperi vinurile de calitate cu IGP ale Moldovei!
Pe 26 august 2017, Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32) te invită să călătorești imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”.
Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.