Viile Moldovei – faima țării în lume! Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei și cum ajunge un vin bun să fie calificat cu această mențiune?

Cunoscută pe plan internațional grație tradițiilor milenare de vinificație, Republica Moldova excelează tot mai mult la acest capitol, unul de o mare valoare pentru economia și prestigiul țării. Așa se face că, pe parcursul timpului, sectorul vitivinicol și Vinul Moldovei a ajuns să fie înregistrat chiar și în Cartea Recordurilor, iar datele statistice, de altfel extrem de satisfăcătoare, ne prezintă situația reală din această ramură a industriei: la nivel mondial Republica Moldova are cea mai mare densitate a viilor, iar la nivel european, după suprafața plantațiilor viticole, țara noastră ocupă cea de-a șasea poziție. Cum arată, în cifre, industria vinificației din Moldova?

separator

Viile Moldovei

Situate la aceeași latitudine, ca cele mai renumite regiuni vitivinicole din Europa, viile Moldovei cresc pe un teritoriu propice producerii unui vin de calitate.

Vița-de-vie ocupă 4% din teritoriul țării sau 7% din totalul suprafețelor agricole

La ora actuală, podgoriile Moldovei ocupă o suprafață de 140.000 de hectare, dintre care, pe 30.000 de hectare, cresc plantații noi de viță-de-vie.

  • Vinul Moldovei este produs din 35 de soiuri tehnice, iar autenticitatea produsului este asigurată de soiurile autohtone, care reprezintă 10% din totalul viței-de-vie plantate.
  • Sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării și 12% din totalul exporturilor.
  • Peste 250.000 de oameni muncesc în acest domeniu, care cuprinde 224 de întreprinderi agricole, 215 vinării și 10 cooperative agricole.
  • În ultimii ani, pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, dar și pentru asigurarea calității Vinului
    Moldovei au fost făcute investiții de 600 de milioane de dolari.

Care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei?

La nivel național, arealul viticol al Republicii Moldova este împărțit în 4 regiuni vitivinicole cu
Indicație Geografică Protejată (IGP), care au fost înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

  • Regiunea IGP „Codru”: este situată în centrul țării și s-a remarcat de-a lungul timpului prin
    producerea vinurilor albe, de o calitate excepţională;
  • Regiunea IGP „Ștefan Vodă”: este amplasată în sud-estul țării și este cunoscută încă din
    cele mai vechi timpuri pentru vinurile sale roșii – de soi și de cupaj;
  • Regiunea IGP „Valul lui Traian”, situată în sud-vestul țării, se deosebește prin
    producerea vinurilor licoroase şi a vinurilor roşii de o calitate excepţională;
  • Regiunea IGP „Divin”: este cunoscută pentru producerea rachiurilor din distilate de vin,
    maturate în baricuri de stejar; aceasta se extinde pe tot teritoriul geografic al Republicii
    Moldova.

Cum ajunge un vin bun să fie calificat cu mențiunea IGP?

Pentru a fi calificat drept un produs cu indicaţie geografică protejată, vinul trebuie să fie originar din aria geografică respectivă, să posede caracteristici care pot fi atribuite originii geografice și să corespundă tuturor rigorilor legale.

Însemnul „IGP” de pe sticlă reprezintă o garanție a faptului că produsul este original și de calitate, protejând consumatorul de falsuri și produse contrafăcute.

Datele statistice ale Oficiului Naționale al Viei și Viei (ONVV) arată că, în prezent, 55 de producători de
vinuri cu IGP dețin 6.300 de hectare de viță-de-vie clasificate pentru vinuri IGP și structurate pe 390 de loturi. Astfel, la nivel național sunt produse 40 de vinuri cu IGP, ceea ce constituie 10% din volumul total de vin.

Acum, pentru că ai aflat care sunt cele 4 regiuni vitivinicole IGP ale Moldovei, vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează aroma licorilor, descoperă potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice fiecărei dintre cele patru zone IGP. Evenimentul unic îți oferă posibilitatea inedită de a descoperi vinurile de calitate cu IGP ale Moldovei!KV_RO-1024x597

Pe 26 august 2017, Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32) te invită să călătorești imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, alături de câinii care începuseră să mânânce din trupul ei

Caz șocant în România! O femeie a fost găsită moartă în casă, iar scenele au îngrozit țara. Adriana Neagoe a fost descoperită moartă, în apartamentul său din Târgu Jiu, alături de câinii ei, care începuseră să mănânce din trupul ei. Inițial s-a crezut că femeia de 34 de ani a fost omorâtă, însă legiștii nu au descoperit urme de violență pe corpul ei și, după efectuarea autopsiei, s-a aflat de ce a murit, de fapt, Adriana.

Cea care a dat alarma a fost sora Adrianei Neagore, care nu mai știa nimic de sora ei. În momentul în care cadavrul femeii a fost descoperit, de aceasta nu se mai știa nimic de 5 zile. Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit o imagine șocantă.

Polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie, despre faptul că sora sa nu mai răspunde la telefon sau la ușă de cinci zile.

Când oamenii legii au intrat în casă, au găsit trupul fără viață al Adrianei Neagoe și alături de ea se aflau cei doi câini de talie mică ai femeii, care mușcaseră din trupul ei, probabil flămânzi.

„Un echipaj de siguranță publică din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu, împreună cu un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au fost direcționate la adresa indicată și întrucât nicio persoană nu a răspuns, ușa fiind în poziția închis asigurat, pompierii au procedat la pătrunderea în apartament prin forțarea ușii, în prezența și cu acordul apelantei, în interior pe podea, fiind găsit cadavrul unei femei, de 34 de ani’, a anunțat Poliția. 

Cunoscuții Andei Sasha, așa cum o știau prietenii, susțin că aceasta era cunoscută pentru consumul de droguri și alcool.

„Da, este adevărat. Familia Neagoe a mai dăruit un înger cerului, preaiubita mea soră. (…) Aprecierea sau dragul, într-adevăr pot avea forme diferite. Cei care totuși credeți că în adâncul inimii ati avut unul dintre aceste sentimente curate pentru ea, vă rog să îi acordați respectul cuvenit, iar mie și familiei mele liniște’, a scris sora tinerei, pe FB. 

Necropsia efectuată de medicii legiști a stabilit drept cauză a decesului un infarct miocardic. Conform sursei citate, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca decesul să fi fost influențat de consumul de substanțe interzise.

Pentru cei doi câini de talie mică ai Adrianei, polițiștii au emis ordin de plasare în adăpost, fiind preluați de lucrători din cadrul Consiliului Județean Gorj.

Autoritățile anunță un nou program de ajutor financiar în sezonul rece pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu People in Need, cu suportul financiar al Uniunii Europene, anunță o nouă inițiativă: „Asistență financiară de iarnă pentru gospodăriile vulnerabile ale moldovenilor și refugiaților ucraineni”, care va avea loc în perioada ianuarie – martie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Această inițiativă își propune să sprijine gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiații ucraineni aflați sub protecție temporară, prin acordarea de compensații financiare pentru a atenua impactul crizei energetice, mai ales în sezonul rece.

În acest sens a fost semnată o nouă anexă, în cadrul Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și People in Need Moldova.

Această măsură urmărește să sprijine grupurile vulnerabile în perioada sezonului rece, prin acoperirea parțială a costurilor crescute de trai, generate de criza energetică, utilizând fonduri alocate de către People in Need și Uniunea Europeană. Bugetul total al programului de suport este de 700.000 Euro, care vor fi oferiți sub formă de compensații nominative pentru sprijinirea categoriilor de beneficiari stabilite.

Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și al organizației People in Need de a sprijini cele mai vulnerabile grupuri din Republica Moldova, consolidând protecția socială și solidaritatea în fața crizei energetice.

Inițiativa a fost posibilă grație contribuțiilor din fondurile People in Need, resursele SOS Ukraine – donațiile poporului ceh, și finanțării Uniunii Europene.

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Un individ riscă să fie cercetat penal

Lot de ustensile utilizate în medicina dentară, de aproape un milion de lei, confiscat în vamă! Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un autoturism de model ,,BMW X7”, care se deplasa din România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 49 de ani, a selectat „coridorul verde” de control și conform declarațiilor acestuia, transporta doar bunuri personale.

În rezultatul controlului vamal, în habitaclul autoturismului, sub banchetele din față și spate, printre bunurile personale transportate, funcționarii vamali au depistat un lot comercial de ustensile utilizate în medicina dentară, nedeclarate autorității vamale. Valoarea în vamă a mărfurilor nedeclarate a fost estimată la 900 170 lei.

Lotul de marfă a fost ridicat, unitatea de transport a fost indisponibilizată, iar cazul urmează să fie investigat de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Un angajat al întreprinderii municipale „Apă-Canal”a fost găsit fără suflare
Articolul anterior
Ne-a fost dor! Nata Albot revine din această toamnă pe micile ecrane
Articolul următor