În amintirea lui Viorel Mardare! Mărturisirile regizorului despre lupta cu boala crâncenă

Regizorul moldovean Viorel Mardare a pierdut lupta cu cancerul în luna martie 2019, la vârsta de doar 37 de ani. După trecerea în neființă a talentatului regizor, pagina sa de socializare, de pe facebook, Viorel Posmotrel, a devenit un colțișor de amintiri prețioase în memoria tânărului cineast.

separator

Într-un interviu realizat de către echipa de la Tv8.md, la câteva luni de la aflarea diagnosticului, Viorel mărturisea, răpus de boala cumplită, dar totodată cu un suflet atât de senin:

,,– Ziua în care ai aflat că ești bolnav, ți-o amintești?
– Mi-o amintesc (zâmbește sarcastic). Era o zi frumoasă de vară, eram la o clinică din Germania, am plecat într-acolo cu domnul Sergiu Prodan pentru a obține un diagnostic, și diagnosticul a venit cam târziu, pentru că primul lucru pe care l-au făcut nemții a fost să mă izoleze în carantină presupunând că am tuberculoză”.

,,Și atunci eram într-atât de prost, încât mă rugam să n-am cumva tuberculoză (zâmbește) – atât de strașnică părea această boală tratabilă. Și m-au izolat într-atâta, că Sergiu Prodan trebuia să intre să mă viziteze îmbrăcat ca un cosmonaut, ca în filmele science fiction, când apar extratereștrii pe pământ și oamenii de știință merg echipați să-i verifice, într-un fel de semiscafandru – într-atât de eficient, într-atât de serios se luptă în Germania cu tuberculoza. După două zile au descoperit că nu o am. Am mai așteptat câteva zile diagnosticul final, pentru ca „într-o bună zi”, ziua despre care vorbim, să intre Sergiu Prodan împreună cu doi doctori în salonul în care eram… Domnul Prodan avea ochii plânși. Atunci mi-a fost clar care este diagnosticul (zâmbește).
Evident, primul lucru pe care-l faci este să te superi pe Univers, să te întrebi: De ce eu? După care te calmezi puțin și începi să analizezi cam ce-ai făcut ca să ajungi la asta…
Eu cred că boala asta este o loterie, doar că eu am cumpărat cam multe bilete ca să particip la dânsa.
– Te-ai supărat pe el? Pe Bojica, așa cum obișnuiești tu să-i spui?
– Eu l-am supărat de mult mai multe ori.
– De ce crezi că ți-a trimis această lecție?
– Nu pot decât să sper că este una dintre lecțiile când profesorul își dojenește elevul favorit. Pentru că până acum Bojica a fost prea bun cu mine și cred că m-am cam relaxat. Și precum un profesor la școală îi dojenește mai cu seamă și este mai dur cu elevii la care ține, sper că este un caz similar, că-i cam aceeași…
– Ce te-a învățat această boală?
– M-a învățat că toate lucrurile trebuiesc făcute aici și acum, că nu ai dreptul să amâni nimic, că n-ai dreptul să spui că las că oi face la anul. Acest „la anul” s-ar putea să nu vină niciodată. Și nu-i vorba doar de proiecte mari, grandioase, planuri pe viitor. E vorba de chestii micuțe: să spui cuiva „Te iubesc”, să spui „Mulțumesc”. Apropo, nu voi ezita acum să mulțumesc familiei, prietenilor, prietenilor virtuali, necunoscuților, tuturor oamenilor care m-au ajutat pe mine – din păcate n-am avut încă posibilitatea să mulțumesc tuturor. N-am cuvinte pur și simplu să exprim recunoștința față de toată lumea, lume neașteptată câteodată, oameni la care nu te-ai fi gândit vreodată că ar putea fi într-atât de omenoși: Vă mulțumesc tuturor, și în afară de „Mulțumesc” nu mai am nimic, nu știu ce aș putea să Vă ofer. Un simplu „MULȚUMESC”, dar eu cred că aceste mulțumescuri spuse la timpul potrivit este una din lecțiile pe care le-am învățat de la această boală.
– Ai avut vreun moment în care ai spus: „Ok, asta e!”, adică un moment în care ai zis că nu vrei să lupți?
– Imediat ce am aflat diagnosticul, revenind în Moldova, în aeroportul din Frankfurt, trecând pe lângă un duty-free cu birotică, m-am oprit să mă uit la carnețele – îmi plac carnetele. Și mi-am ales un carnet să-l cumpăr, la care la un moment dat m-am gândit că: „Da ce-ți mai trebuie ție carnetul ista, că oricum… (pauză lungă) mai ai carnete (zâmbește) nefolosite… După care mi-am dat seama că gândurile ăstea trebuie alungate cât mai des. Într-o zi, Sergiu Prodan mi-a zis un lucru foarte prețios, că nu trebuie să vrei să nu mori, da trebuie să vrei să trăiești, și cred că ăsta e cel mai important lucru care trebuie gândit permanent – trebuie să vrei să trăiești.
– Erai pregătit pentru noua ta coafură?
– La-la la-la la-la-la, noua ta coafură (netezește capul chel). Înainte de prima chimioterapie domnul doctor m-a întrebat dacă nu mă tem c-o să-mi cadă părul. La care eu i-am răspuns că mă tem mai tare c-o să-mi cadă plămânii sau rinichii, da cu părul se rezolvă. Am purtat toată viața coafuri lungi, dar parcă încep să mă obișnuiesc cu noua mea coafură, deși-i cam frig, foarte frig la cap, și eu sincer, băieți, nu vă înțeleg cum de rezistați, ăștia cu coafuri scurte, cum de rezistați în clima noastră nemiloasă, iarna.
– Suntem siguri că o să fii sănătos. Îți imaginezi acest moment? Ai vreo frază pregătită pentru bojica?
– Va fi discuția noastră privată…”

Viorel Mardare a absolvit Facultatea de Jurnalism la USM și Regie Film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. El a realizat numeroase spoturi publicitare și sociale, contribuind la promovarea imaginii țării noastre în lume.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

Un tânăr moldovean, care studia în Franța, a fost ucis în căminul în care locuia
Articolul anterior
Un milion de papuci de plastic și periuțe de dinți pe litoralul unei insule turistice
Articolul următor