Producătoarea de la Jurnal TV, Nata Albot, și președintele Fundației ”Viorica Nagacevschi”, textiera Viorica Nagacevschi, au decis să transforme o duminică obișnuită în una foarte dulce. Și-au anunțat prietenii și colegii și au pus la cale o mare veselie și mai ales… dulce. Dulceața vine și de la scopul acestui eveniment care și-a propunea să strâgă câțiva bănuți pentru a le permite la doi tineri orfani să facă o meserie, și nu oricare, ci meseria de bucătar.
Festivalul gastronomic ”Mai Dulce” s-a orientat spre mai multe direcții. Organizatorii și-au propus să readucă patiseria tradițională de casă, să descopere bucătăresele sau gospodinele care nu activează în domeniu, dar gătesc nemaipomenit și pot să învețe și pe alții. Un punct forte al târgului a fost încercarea de a convinge gospodinele că cele mai sănătoase bucate sunt cele preparate din ingredient sănătoase, pe care le avem în casă. Copiii nu trebuie doar să mănânce dulciuri, trebuie și să le știe a prepara sau merita, drept pentru care, pentru ei s-au făcut ateliere de gătit, olărit sau alte activități care au fost răsplătite cu… dulciuri.
Ceea ce a fost nu se poate decât povestit, că lasă gura apă, dar se poate de admirat și de gustat… data viitoare.
Viorica Nagacevschi: ” Mi se pare că ceea ce a fost duminică a fost deosebit. În era în care totul progresează și noi împrumutăm tot mai mult din tradițiile altor țări, se pierde și gustul dulciurilor tradiționale. Puțini care mai practică acasă deserturile moștenite de la străbunei și preferă dulciurile din bucătăria altor țări. O ocazie de a revedea și gusta din ceea ce ne pare ”ieșit din uz” au avut-o toți amatorii dulciurilor, dar și adepții bucătăriei tradiționale. A fost mai mult un festival al familiei decât un festival gastronomic, pentru că toți membrii unei familii au avut de învățat câte ceva și de savurat din dulciurile și lucrurile hand-made, expuse la târg. Cu siguranță că voi mai participa la astfel de evenimente, pentru că am doar de câștigat experiență, cunoștințe prețioase și desigur… delicii gastronomice.”
Nata Albot: ”A fost un eveniment frumos, gustos și cu un final așteptat. Lumea a venit să se relaxeze la un eveniment bine organizat și care a avut ca scop punerea pe un drum bun a doi tineri. Cei 8 mii de lei au fost adunați și în cel mai apropiat timp vor fi achitate studiile acestor tineri pentru a-și putea continua viața dincolo de pereții internatului. Deja depinde de ei, dacă vor ști să valorifice viața aceasta dulce și să ia de la ea tot ce are mai frumos. Adevărul este că suntem împliniți pentru ceea ce am reușit să organizăm, chiar dacă au fost și anumite sacrificii. Sigur că ne-ar plăcea să mai organizăm astfel de târguri, dar deja depinde de partenerii și sponsorii care vor dori să ne fie părtași. E cam greu să faci ceva dulce la propriu și la figurat fără un suport financiar.”
Natalia Bodiu