VIP-URI “SCĂLDATE” ÎN CIOCOLATĂ!

Pentru o seară, echipa olimpică a bucătarilor moldoveni le-a dat peste cap toate dietele mondenităților din capitală. Sexul puternic a înghițit în sec, pentru că nu a fost loc de bărbați, decât îmbrăcați în ținute de chelneri sau cu aparate de fotografiat în mâini.

separator


Femeile au fost răsfățatele serii. Lor li s-au dedicat ore întregi de bârfulițe servite cu vinuri alese și multe gustoșenii dulci.

Elena Ciobanu

, Președinte al Asociației Culinarilor Catering Moldova.

„Acest eveniment se organizează în premieră la noi. Seara a fost ghidată de zece bucătari care fac parte din echipa olimpică a bucătarilor  ce ne va reprezenta la Olimpiada Culinară din Germania. În special pentru a oferi un master class gospodinelor  celebre de acasă, a venit și un culinar din Rusia, Elena Sucicova, vicedirector al Școlii de Ciocolată din Rusia.”

Elena Sucicova:

”deși sunt în fruntea unei școli specializate în elaborarea rețetelor de ciocolată, nu pot să mă satur de dulciuri.  Când gătesc  gust din toate așa că ciocolata  este dejunul, prânzul și cina mea.

Nu mi-e frică de kilogramele în plus. Mănânc dulce și spun în glas: ”Medicul mi-a prescris pentru slăbire!”

Desertul meu preferat este cel care încă nu l-am descoperit. Îmi place bucătăria tradițională moldovenească, în special plăcintele, sărmăluțele și colțunașii cu brânză.”

Alexandru Cijevschi

, bucătar de Vip-uri.

„După 6 ani petrecuți în Italia, timp în care am muncit ca  bucătar în restaurant, am revenit acasă și mi-am propus să fac o școală de instruire a chelnerilor. Am încercat să strecor în bucătăria italiană  câteva idei și din bucătăria noastră tradițională dar italienii sunt niște gurmanzi înrăiți care sunt devotați bucătăriei lor. Au și ei mămăligă, dar a noastră mi se pare mai gustoasă. Polenta este preparată din făină mult mai rafinată. O fierb într-o componență mai lichidă, o răcesc după care o coc la grătar.

Acum am  statut de bucătar personal pentru că gătesc pentru o persoană foarte importantă și influentă. Țin mult la aspectul meu exterior, păstrez ordinea ideală în bucătărie. Și fac curat chiar și acolo unde este curat.

Bucătarilor de-acasă le lipsește implicarea maximă în pregătirea bucatelor. La bucătărie nu se discută decât despre muncă. Discuțiile despre soți și copii sunt strict interzise în camera de gătit. ”

Încearcă și tu să gătești acasă unul din deserturile ce a fost gustat de VIP-urile autohtine. Gramajul din rețeta este predestinat unui număr mai mare de pofticioși dar poate fi adaptat și unui număr mai redus de porții.

”Sorbetto”

Într-un vas se amestecă 16 kg de înghețată ”Plombir”cu 2 l de lichior ”Limoncello” , 3 l de vin spumant și 0, 3 kg de mentă. Masa omogenă se servește în pahare. Poftă mare!

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Noi termene pentru testarea tehnică a vehiculelor

Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, iar defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem. Acestea, dar și alte prevederi, se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat astăzi de Guvern, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Regulamentul stabilește noi cerințe și condiții pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor rutiere și urmărește alinierea cadrului normativ național la normele europene.

Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării  tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.

Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice, care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:

• defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;

•  defecțiuni majore -necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;

•  defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.

Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora.  Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.

Aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic. 

Gestionarea fondurilor și investițiilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii. 

Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat.

De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.

În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.

Proiectul de lege prevede și extinderea serviciilor de consiliere agricolă în ceea ce privește gestionarea terenurilor și fermelor.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este planificat în mărime de 1,7 miliarde de lei.

Alegem “roz-ul” – alegem Versace 2013
Articolul anterior
Mituri false despre consumul de lichide!
Articolul următor