Viscolul face ravagii! Circa 59 de localități din Moldova au rămas fără lumină

Vântul puternic în rafale și ninsoarea au produs deconectări în rețelele electrice în mai multe raioane din Republica Moldova.

Potrivit Premier Energy Distribution, formațiunile de intervenție operativă se află în teren și întreprind măsurile necesare de restabilire a furnizării energiei electrice către toți consumatorii.

De asemenea, de la ora 8:00 a zilei de astăzi, 38.000 de consumatori din 59 de localități din raioanele de sud (Comrat, Cahul, Cantemir, Vulcăneṣti, Taraclia, Ciadîr – Lunga) au rămas fără energie electrică.

În acest context, cetățenii sunt rugați să respecte regulile de securitate electrică:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni, construcții și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi securizați perimetrul acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– instruiți copiii cum să se comporte în această situație, cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă întreprinderii de distribuție a energiei electrice;

În cazul unui incident informați de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

Premier Energy Distribution asigură că depune toate eforturile pentru restabilirea cât mai urgentă a serviciului și lichidarea definitivă a tuturor incidentelor.

Clădirea Parlamentului, iluminată în culorile drapelului ucrainean, la trei ani de război în Ucraina

Clădirea Parlamentului Republicii Moldova este iluminată, în această seară, în culorile drapelului Ucrainei, în semn de solidaritate și susținere a poporului țării vecine. Acțiunea marchează trei ani de la invazia la scară largă în Ucraina a Rusiei, transmite MOLDPRES.

Tot în această seară, în scuarul Parlamentului a fost organizat un flashmob. Deputați, angajați ai Secretariatului Parlamentului și un grup de copii au aprins lumânări, plasându-le sub formă de cifra 1096, ceea ce reprezintă numărul de zile de la începutul agresiunii ruse nedrepte și neprovocate împotriva Ucrainei.

Participanții la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, au transmis mesaje de pace și gânduri bune către familiile care au pierdut oameni dragi în războiul din Ucraina.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat războiul nedrept din Ucraina, adresând un mesaj de susținere a poporului ucrainean, care luptă eroic cu agresorul, de sprijin pentru independența și integritatea teritorială a țării vecine, de pace justă pentru Ucraina.

„De trei ani, zi de zi, Ucraina luptă cu vitejie, demnitate pentru democrație, libertate, suveranitate și pace. De trei ani, ucrainenii mor, fiind uciși de ruși, pentru că nu vor să-și cedeze țara și pentru că sunt patrioți. Suntem martorii unui război nedrept, martorii a trei ani de invazie ilegală, imorală, am tot dreptul să spun criminală a Rusiei și asta pentru că un individ cu ambiții de putere nemăsurate vrea să instaureze în Ucraina «ruskyi mir» și să refacă un imperiu. Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie. Glorie tuturor eroilor căzuți pentru apărarea democrației, libertăților și valorilor occidentale comune, de care noi cu toții ne bucurăm”, a menționat Igor Grosu.

Ucraina a fost atacată de Federația Rusă la 24 februarie 2022. De la începutul războiului, Republica Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din Europa. În această perioadă, refugiații au beneficiat, în țara noastră, de asistență socială, medicală, educațională și posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii.

Arestat după 15 ani de la crimă: Este acuzat de viol și omorul unui bebeluș

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul condamnat la detenţie pe viaţă pentru omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată de la Orhei, a fost plasat în arest preventiv. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul este acuzat de viol și omorul unui bebeluş de zece luni, comis în urmă cu 15 ani.

Informația a fost oferită de reprezentanții Procuraturii ca urmare a unei investigații jurnalistice referitoare la omorul unui copil de 10 luni, comis în raionul Telenești cu mai mulți ani în urmă.

În cadrul urmăririi penale, care a durat câteva luni, fiind exercitată de către Procuratura Generală, Procuratura raionului Telenești, cu suportul ofițerilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP, au fost efectuate un spectru larg de acțiuni, în urma cărora a fost inițiată procedura de revizuire a cauzei penale în care inculpata (mama copilului) a fost achitată pentru comiterea infracțiunii imputate, iar cauza penală pe faptul omorului copilului a fost reluată pentru continuarea investigațiilor.

Prin urmare, suspectului i-a fost înaintată învinuirea în comiterea infracțiunii de omor și viol, acesta fiind plasat în arest preventiv.

„În scopul respectării principiului confidențialității urmăririi penale, la moment nu putem oferi alte detalii pe caz, acestea urmând a fi prezentate după terminarea urmăririi penale”, se mai precizează în comunicatul Procuraturii Generale.

Doi agenți ruși ar fi fost declarați indezirabili în R. Moldova pe o perioadă de 5 ani

După ce au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău la începutul lunii februarie, doi agenți ai serviciilor secrete rusești, care activau sub acoperirea companiei Lukoil, ar fi fost declarați indezirabili pentru cinci ani în Republica Moldova, transmite agenția de presă IPN.

Informația a fost confirmată Agenției de cel puțin două surse care au legătură cu Aeroportul Internațional Chișinău și structurile de forță. Sursele insistă că după incident unii actori politici din țară insistă ca compania Lukoil în Moldova să fie analizata în cadrul Consiliului de Investitii Strategice și “luată decizia de a scoate capitalul rus din Moldova”. 

Cum au ajuns în Moldova

Cei doi ar fi ajuns în Republica Moldova din România, unde la fel au fost declarați indezirabili, transmite Newsweek.ro într-o investigație jurnalistică, publicată luni, 24 februarie. 

Investigația dezvăluie o operațiune de contraspionaj în care doi agenți ruși au fost opriți din drum în timp ce încercau să spioneze în România sub acoperirea companiei Lukoil. 

Materialul scoate la iveală modul în care cei doi încercau să folosească compania rusească Lukoil pentru a-și masca adevărata misiune.

Newsweek publică și numele acestor doi angajați. Unul ar fi Kirill Shliakhov care a mai făcut o încercare pe 22 februarie de a pătrunde în România. 

Publicația românească scrie că deși are numai 51 de ani (este născut pe 14 mai 1973), Shliakhov este deja pensionar militar. Are gradul de colonel în rezervă al GRU, serviciul special de informații al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Odată ieșit la pensie, Shliakhov a fost cooptat imediat în structura de securitate a Lukoil, a doua cea mai mare companie rusească din domeniul energiei, după Gazprom. 

Întors din drum acum două zile de autoritățile române, Shliakhov a mai fost la București, chiar la începutul acestei luni. El a sosit atunci însoțit de cetățeanul rus Sergei Markov.

Născut pe 3 decembrie 1973, Markov a fost și el ofițer GRU. Și Markov, și Shliakhov sunt subalternii lui Vadim Pyatiletov, care este șeful departamentului de securitate al Lukoil. Acesta este general în rezervă și fost șef al biroului FSB din regiunea Tyumen. Acesta potrivit Newsweek, ar coordona agenții din statele în care Lukoil activează, inclusiv România.

Motivația oficială a refuzului, oferită de autoritățile române este de „implicare în activități neconforme cu motivul vizitei”. Formula reprezintă un eufemism birocratic pentru activități de spionaj, scrie sursa citată.

Pe ce loc se află România și Republica Moldova în clasamentul celor mai pașnice state din lume
Articolul anterior
În Moldova ninge abundent! Mesajul ministrului Infrastructurii Andrei Spînu
Articolul următor
Close menu