Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi că ţara sa îşi menţine exporturile energetice în pofida conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale, afirmând totodată că nu Rusia se face vinovată de actualele scumpiri, informează Agerpres, conform Observator.
„Ne respectăm toate obligaţiile în materie de aprovizionări energetice”, a subliniat Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale.
Preşedintele Rusiei a insistat că livrările energetice spre Europa au loc ca şi până acum şi că inclusiv „sistemul de transport al gazului al Ucrainei este alimentat în proporţie de 100%”, această reţea de gazoducte fiind una dintre arterele gaziere cheie pentru aprovizionarea continentului european, în condiţiile în care 30% din gazul consumat în Europa provine din Rusia.
Potrivit lui Vladimir Putin, creşterea preţurilor la gaz şi la petrol pe pieţele mondiale nu are nimic de-a face cu Rusia, deşi aceste preţuri au atins niveluri record după ce forţele ruse au intrat în Ucraina.
„Preţurile cresc acolo (în Europa), însă aceasta nu este din vina noastră, acesta este rezultatul propriilor lor erori de calcul, nu pot pune greşeala lor pe seama noastră”, a spus el.
Putin avertizează cu privire la o creştere a preţurilor la îngrăşăminte
De asemenea, Vladimir Putin a atenţionat cu privire la o creştere şi mai mare a preţurilor la îngrăşăminte, „dacă Rusiei vor continua să i se facă probleme”. Rusia şi Belarus sunt unii dintre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe pieţele mondiale, a amintit Putin, dând asigurări că Rusia îşi va onora toate contractele pentru livrarea de îngrăşăminte către „ţările prietenoase”.
În acelaşi context, preşedintele Putin şi-a exprimat convingerea că sancţiunile împotriva Rusiei ar fi fost oricum adoptate. „Nu mă îndoiesc niciun pic că aceste sancţiuni ar fi fost oricum introduse, după cum au fost introduse sancţiuni de-a lungul multor-multor ani”, a spus el.
Putin „explică” din nou invazia din Ucraina: „Rusia era datoare să ajute oamenii din Donbas”
Vladimir Putin consideră că „sprijinul din partea cetăţenilor (ruşi) arată că Rusia procedează corect ajutând (regiunea separatistă) Donbas”. Potrivit lui Putin, era de datoria Rusiei să-i ajute pe locuitorii din Donbas, „nu se putea proceda altfel, nu ne-au lăsat alte şanse pentru a rezolva această problemă”. „Opt ani, opt ani extrem de lungi au fost nevoiţi aceşti oameni să trăiască în subsoluri. (…) Trăiesc cu şobolanii opt ani”, a constatat Putin referitor la locuitorii din Donbas.
Rusia a interzis exporturile a peste 200 de tipuri de produse, drept răzbunare pentru sancțiunile occidentale asupra Moscovei. Echipamente de telecomunicații, medicale, agricole, electrice și tehnologice, printre altele, vor fi afectate de interdicția în vigoare până la sfârșitul anului 2022.
Sancţiunile occidentale apasă tot mai mult pe economia Rusiei. Vânzarea de valute străine va fi suspendată până la 9 septembrie, a anunţat,miercuri, într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei, relatează News.ro, care citează AFP.