Vladimir Zelenski: 9 ani de când agresiunea rusă a început în Crimeea. Prin returnarea Crimeei vom restabili pacea

Președintele Ucrainei consemnează că s-au împlinit 9 ani de Rusia a trecut la anexarea Crimeei. Dacă vor returna Crimeea, pacea va fi restabilită, a transmis Zelenski pe contul de Twitter, transmite Digi24.

„În urmă cu 9 ani, în Crimeea a început agresiunea rusă. Prin returnarea Crimeei, vom restabili pacea. Acesta este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a transmis Volodimir Zelenski.

În 27 februarie 2014, Vladimir Putin, ordonă manevre militare la frontierea cu Ucraina. Miliţii pro-ruse ocupă sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea.

Forțele pro-ruse organizează, în 16 martie, un așa-zis referendum, în care s-a putut vota inclusiv online. Locuitorii din Crimeea au avut de ales doar între două opțiuni: alipire imediată la Rusia sau mai multă autonomie față de Ucraina.

95.5%, alegători din Crimeea au ales alipirea la Rusia, confom Kremlinului. Cel puțin 100 de state ale lumii au denunțat referendumul ca fiind ilegal.

58% dintre locuitorii Crimeei erau în momentul referendumului etnici ruși, restul fiind ucraineni și tătari. Cele două minorități etnice au boicotat, în general, referendumul și au fost ulterior subiectul a numeroase acțiuni descrise de organizațiile internaționale drept încălcări grave ale drepturilor omului.

În 21 martie 2014, la patru luni de la începutul protestelor pro-occidentale din Ucraina, Vladimir Putin semna Legea care oficializa integrarea Crimeei în Federația Rusă. În 25 aprilie 2014, între Crimeea și Ucraina a fost instituită unilateral frontiera de stat a Rusiei.

Crimeea a fost parte a Rusiei din secolul 18 până în 19 februarie 1954, moment în care Nikita Hruşciov a transferat Crimeea Ucrainei. Acest lucru a fost descris de Vladimir Putin drept „jaf la drumul mare”.

Dansatoarea Cristina Scarlevschi, îndoliată. Fiul ei s-a stins din viață

Fiul dansatoarei și fondatoarei unei școli de pole dance în Republica Moldova, Cristina Scarlevschi, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut chiar de bloggeriță pe o rețea de socializare.

Fiul bloggeriței a fost diagnostificat la naștere cu microcefalie, afecțiune deosebit de gravă, fără vreun tratament posibil, ce se caracterizată prin dimensiunea mică a craniului. Acest lucru nu a fost observat de medic în timpul ecografiilor, decât în al treilea trimestru, a povestit Cristina Scarlevschi în cadrul unei emisiuni online, conform realitatea.md.

Dansatoarea a născut pe 21 decembrie 2022. A apelat la numeroși specialiști din străinătate, pentru a-și salva copilașul.

Transmitem putere familiei în aceste momente grele!

(foto: Instagram)

Morți și răniți la Odesa, după un nou atac cu rachete balistice

Noaptea trecută, armata rusă a atacat centrul Odesei. Trei persoane au fost ucise, printre care un polițist. Precizările au fost făcute de șeful administrației militare al regiunii Odesa Oleg Kiper. Alte trei persoane au suferit răni, una din ele se află în stare gravă la spital. 

Atacul asupra Odesei a fost efectuat cu rachete balistice, potrivit lui Oleg Kiper. În consecință au fost ucise trei persoane, inclusiv un polițist. Încă trei persoane au suferit răni. 

Primarul de Odesa Ghenadii Truhanov a spus că urmare a atacului au fost avariate clădiri rezidențiale și infrastructura civilă.

Publicația locală Dumskaia a menționat că una dintre cele trei victime, care au suferit răni, se află la spital în stare extrem de gravă. Potrivit sursei, urmare a atacului, a fost avariat inclus oficiul reprezentanței din Odesa a Comisarului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, transmite Newsmaker

Partea rusă deocamdată nu a comentat atacul. Amintim că, în seara zilei de 29 aprilie trupele ruse au lansat un prim atac cu rachete asupra Odesei. Publicația Dumskaia a scris că urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată.

Peste 250 de voluntari vor monitoriza defășurarea examenelor de absolvire a clasei IX-a

Peste 250 de persoane au răspuns inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a participa în calitate de voluntari la monitorizarea examenelor de absolvire a clasei IX-a. Activitatea se înscrie în Campania Națională ,,Fii ONEST, nu copia! care are scopul de a asigura șanse egale elevilor, ca să-și demonstreze cunoștințele acumulate în timpul anilor de studii, să crească transparența și să reducă corupția în școlile din R. Moldova.

Toate persoanele care s-au arată deschise să fie voluntari au participat astăzi la o instruire organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, informează MEC, transmite tvrmoldova.md. 

Participanții au fost informați despre felul în care se desfășoară examenele, responsabilitățile pe care le vor avea, procedurile de ordin general și actele normative aplicate și au adresat întrebări experților. Instruirea este obligatorie pentru a putea desfășura activitatea de voluntar în cadrul proiectului. 

Cea de-a doua instruire va avea loc pe data de 2 mai, fiind urmată și de alte instruiri pe măsură ce voluntarii se vor înregistra la program. Toți cei care-și doresc să se implice în campania Fii ONEST, nu copia!, sunt îndemnați să acceseze site-ul fiio9est.md, unde pot afla mai multe detalii, dar și completa formularul de înregistrare. 

Primele avioane cu ajutoare ale UE pentru victimele cutremurului din Siria au aterizat la Damasc
Articolul anterior
În mai multe orașe din Rusia au avut loc acțiuni de comemorare a liderului rus de opoziție Boris Nemțov, asasinat în 2015 la Moscova
Articolul următor