Vladimir Zelenski a mai demis trei guvernatori regionali fără nicio explicație

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a demis marți trei guvernatori regionali, inclusiv pe șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Reuters, conform Ziare.com.

Zelenski celebrates that despite Russia's arms might, Ukraine wins in the  field of information

Nu a fost dat niciun motiv pentru demiterea acestora, care au fost anunțate pe aplicația de mesagerie Telegram de către reprezentantul guvernului în parlament.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a comentat frecvent despre luptele din regiunea sa din nord-estul țării care se învecinează cu Rusia. Presa ucraineană, printre care și Ukrainska Pravda, a scris că el ar urma să fie numit ambasador în Kazahstan.

Ukrainska Pravda scrie că zvonurile despre demiterea lui Gaidai au apărut în spațiul de public încă din ianuarie 2023.

Zelenski i-a demis de asemenea și pe Maxim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, și pe Serhii Gamalii, președinte al Administrației Regionale Hmelnițkîi, din vest.

Zelenski, sensibil la acuzațiile occidentului în ceea ce privește corupția pe scară largă din societatea ucraineană, a demis mai mulți oficiali înalți în acest an. Cinci guvernatori regionali au fost revocați sau și-au părăsit posturile.

Ulterior, au fost demiși și cinci procurori regionali.

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, a fost acuzat că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev.

Fostul ministru adjunct al Apărării Viaceslav Șapovalov, care a fost demis în urma unui scandal de corupție și se află în prezent într-un centru de detenție preventivă, a negat că a făcut vreo fărădelege.

Şapovalov a fost acuzat că a făcut lobby pentru contracte alimentare pentru militari la preţuri umflate. Potrivit raportului, el este, de asemenea, suspectat că a cumpărat veste antiglonț, căști și îmbrăcăminte de proastă calitate pentru militari pentru peste 1 miliard de Hr (27,2 milioane de dolari).

Marcenko a fost numit în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Odesa în martie 2022. Este colonel al Forțelor Armate. În 2015-2017 Marcenko a fost comandantul batalionului 24 separat de asalt „Aidar”, apoi a condus brigada 28 mecanizată.

Serhii Gamalii a fost numit președinte al Administrației Regionale de Stat Hmelnițkîi pe 3 decembrie 2020. A venit în această funcție din mediul afaceri, în domeniile transporturilor și afacerilor cu restaurante. Înainte de numire, nu mai lucrase niciodată în agenții guvernamentale și nu fusese activ în politică.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Vlogger din Rusia, filmat când distruge un Lamborghini de 250.000 de euro
Articolul anterior
Din cauza încălzirii globale, înflorirea cireșilor în Tokyo a început mai devreme
Articolul următor