Vladimir Zelenski: Armata ucraineană provoacă pierderi mari forțelor ruse în Donbas

Armata ucraineană provoacă pierderi mari forțelor ruse în regiunea Donbas, anunţă preşedintele Volodimir Zelenski. El face referire la rapoartele despre situaţia pe front, în contextul pregătirilor Ucrainei pentru o contraofensivă, în această primăvară. Rusia, în schimb, își concentrează forțele pentru a captura Bahmutul până la 24 februarie, când se împlinește un an de război. Un raport al Ministerului britanic al Apărării arată că, pe măsură ce se apropie aniversarea, forțele ruseşti sunt supuse unei presiuni politice ridicate şi că vor declara că au ocupat localitatea Bahmut, indiferent de rezultatul real.

Zelenski stresses need to «vacate» its territories to bring Russia to  justice

Soldaţii ruşi vor cu orice preț să cucerească orașul Bahmut.

Jurnaliştii, care relatează din această localitate, afirmă că la fiecare minut se produc atacuri.

În cazul în care Rusia ocupă Bahmutul, oraşul Siversk se pregătește de luptă. Localitatea, care avea o populație de 10.000 înainte de război, se află la 35 de kilometri nord de Bahmut și duce direct spre Sloviansk, un alt oraș-cheie din regiunea Donețk.

„Dacă ruşii vor ocupa Bahmutul, vom fi pe jumătate blocaţi, pentru că pe partea stângă avem râul Doneț, iar inamicul ar înainta pe dreapta și ar putea tăia drumul spre Bahmut”, a spus Han, soldat ucrainean.

Cresc temerile că Rusia ar putea recuceri oraşul Kupiansk, localitate strategică din regiunea Harkov, eliberată acum jumătate de an, în luna septembrie. În oraşul deja devastat de război, aflat la doar 15 kilometri de linia frontului, bombardamentele ruseşti s-au intensificat.

Soldaţii ucraineni califică atacurile rusești drept haotice şi fără victime: „Încearcă să recucerească oraşul, în fiecare zi. Lansează muniţii din tancuri şi sisteme „Grad”. Atacurile sunt haotice, dar nu avem pierderi. Atacurile noastre sunt mult mai exacte şi tactice”.

Situaţia este tensionată şi în sudul Ucrainei. Deconectările de lumină sunt zilnice, din cauza atacurilor ruseşti cu rachete asupra infrastructurii critice. În regiunea Odesa, jurnaliştii de la El País au ajuns în localitatea Zelene, la 30 de km lângă Republica Moldova, iar localnicii supravieţuiesc datorită ajutoarelor umanitare.

Președintele Volodimir Zelenski declară că situaţia pe front este foarte grea şi că forțele ruse suportă pierderi imense.

„Situația e foarte dificilă. Noi luptăm. Zdrobim invadatorii, le provocăm pierderi semnificative Rusiei. Repet: cu cât Rusia pierde mai mult în regiunea Donbas – în Bahmut, Vuhledar, Mariinka, Kreminna, – cu atât mai repede vom termina războiul cu victoria Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a declarat că a primit duminică, în cadrul unei şedinţe cu Statul Major al armatei, rapoarte detaliate despre situaţia de pe front, ca să poată pregăti acţiunile din viitorul apropiat.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Igor Grosu: ,,Rusia e ultima țară ca să ne dea lecții de neutralitate. De 30 ani își ține armata și munițiile aici. Ipocrizie veșnică”
Articolul anterior
„Granițele Rusiei nu se termină nicăieri”. Afișe uriașe înfricoșătoare instalate în Moscova înainte de discursul lui Putin
Articolul următor