Vladimir Zelenski, despre primele momente când a realizat că a început războiul: „Era ora 04:50 dimineața. Eram acasă cu soția și copiii mei”

Volodimir Zelenski a vorbit în cel mai recent interviu despre primele momente când a realizat că a început războiul în Ucraina.

Volodimir Zelenski a vorbit cu durere în suflet despre momentul când a fost anunțat că a început războiul în Ucraina. Președintele țării a mărturisit că se afla acasă în acea noapte, cu soția și copiii săi, iar vestea a venit spre dimineață.

Zelensky Told EU Leaders 'This Might Be the Last Time You See Me Alive'
Golden age": how is 44-year-old Vladimir Zelensky different from his peers,  ordinary Ukrainians - Global Happenings

Volodimir Zelenski se afla acasă cu familia când a izbucnit războiul

Într-un nou interviu din locația pe care personalul său îl numește „fortăreața”, Zelenski a vorbit despre prima zi de război în țara sa. Acesta a descris primele momente când și-a dat seama că Rusia invadează Ucraina și ce a simțit când s-a văzut în fața atacului. Liderul ucrainean a spus că și-a dat seama că armata rusă ar putea ataca oricând, însă nu a înțeles amploarea acestui atac.

„Eram în Kiev, în casă, la reședință. Eram acasă în acel moment. Era ora 04:50 dimineața. Eram cu soția și copiii mei. M-au trezit. Mi-au spus că au fost explozii puternice. După câteva minute, am primit semnalul că un atac cu rachetă era în curs. Am înțeles că rușii pot ataca, dar nu am înțeles amploarea. Nimeni dintre noi nu era pregătit pentru război înainte de a începe.”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei, considerat erou

Volodimir Zelenski a specificat anterior că nu-și mai văzuse familia de la izbucnirea războiului, iar dorul de copii și soție este de nedescris. Cu toate acestea, liderul ucrainean a declarat că nu vor pleca din țară, ci vor rămâne să apere Ucraina până în ultimul moment. Astfel, Zelenski a devenit un erou în întreaga lume pentru curajul său.

Videoclipurile în care promite că va continua lupta au devenit virale. La fel și comentariile sale către comunitatea internațională, ca atunci când a respins o ofertă a SUA de a-l evacua din țară, spunând că „are nevoie de muniție, nu de o plimbare”. Pe de altă parte, președintele nu se consideră deloc un erou național, ci doar un lider cu dorința de a „schimba atitudinea” cu privire la țara sa natală.

„De aceea spun că nu sunt un erou. Am înțeles ce se întâmplă. Am vrut să schimb atitudinea față de Ucraina. De la un anumit nivel nu mai este vorba despre cine are mai multe arme sau mai mulți bani sau gaz, petrol etc. De aceea trebuie să acționăm. Acesta este primul lucru pe care l-am înțeles.”, a spus președintele săptămâna aceasta pentru The Economist.

Ulterior, în interviu, Zelenski a spus că Putin „aruncă soldați ruși ca pe niște bușteni în cuptorul unui tren”, făcând aluzie la rapoartele conform cărora aproximativ 15.000 de soldați ruși au murit în Ucraina în ultima lună de lupte.

„Nici măcar nu-i îngroapă. Nu-i îngroapă deloc. Cadavrele lor sunt lăsate pe străzi. În mai multe orașe, orașe mici, soldații noștri spun că este imposibil să se respire din cauza mirosului. Este un coșmar.”, a declarat președintele ucrainean.

sursa: www.elle.ro

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

Atenție, chișinăuieni! Schimbare de itinerar în centrul Capitalei: cum circulă troleibuzele
Articolul anterior
Focuri de arme și țipete! Ruşii au dispersat violent o manifestaţie la Enerhodar
Articolul următor
Close menu