„În noul an, apărarea aeriană a Ucrainei va deveni şi mai puternică, şi mai eficientă”, declară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„În noul an, apărarea aeriană a Ucrainei va deveni şi mai puternică, şi mai eficientă”, a declarat Zelenski în discursul său video zilnic, adăugând că acest pas ar putea face ca apărarea aeriană a Ucrainei să fie cea mai puternică din întreaga Europă, transmite mediafax.ro.
„Aceasta va fi o garanţie de securitate nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întregul continent”.
În ultimele săptămâni, apărarea aeriană a Ucrainei a reuşit să lovească un număr relativ mare de rachete şi drone ruseşti, dar nu toate, având în vedere amploarea atacului.
Din octombrie, Rusia bombardează reţeaua energetică ucraineană, provocând întreruperi repetate şi prelungite ale energiei electrice şi întrerupând alimentarea cu apă.
Zelenski a menţionat, de asemenea, o „strategie clară” pentru a asigura producţia şi distribuţia de energie electrică. „Este nevoie de mult efort, dar va funcţiona”, a spus el. „Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini pentru anul viitor şi nu am nicio îndoială că o vom controla”.
Andreea Marin rupe tăcerea despre cele trei divorțuri prin care a trecut
Andreea Marin, una dintre cele mai cunoscute vedete din România, a vorbit deschis despre cele trei divorțuri care au marcat parcursul său personal, dar care nu au împiedicat-o să-și găsească fericirea. În prezent, la 50 de ani, prezentatoarea TV are o relație cu Adrian Brâncoveanu, diplomat și omul care i-a adus stabilitatea și iubirea pe care le căuta, scrie peroz.ro.
Zîna Suprizelor a trecut prin trei căsnicii înainte să își găsească liniștea alături de actualul partener. Prima sa căsătorie a fost cu Cristian Gheorghiță, director de marketing la Prima TV, în 1995, pe când vedeta avea doar 21 de ani. Relația lor s-a încheiat după cinci ani, în 2000.
În 2006, Andreea Marin s-a recăsătorit cu Ștefan Bănică Jr., o relație care a atras atenția publicului datorită statutului de vedete al celor doi. Din această căsnicie a rezultat o fiică, Ana Violeta, născută în decembrie 2007. Cu toate acestea, după șapte ani, cei doi au decis să divorțeze.
Cea de-a treia căsătorie a vedetei a fost cu Tuncay Öztürk, un medic turc. Cei doi s-au căsătorit civil pe 22 decembrie 2013, chiar de ziua Andreei, dar mariajul lor s-a încheiat după o scurtă perioadă.
„Nu e o dramă un divorț”
Într-un interviu recent acordat în cadrul podcastului găzduit de Jorge, Andreea Marin a declarat că divorțul nu trebuie perceput ca o tragedie, ci ca o șansă de a începe un nou capitol. „Nu e o dramă un divorț, ca să fie clar. Până la urmă doi oameni se pot potrivi sau ba, fiecare își poate vedea de drumul său, dacă ajung la concluzia că nu mai merge împreună și fiecare poate trăi frumos, într-o altă experiență. E o loterie, cum spunea tatăl meu!”, a spus vedeta.
Această perspectivă pozitivă asupra vieții este una dintre lecțiile pe care Andreea le-a învățat din experiențele dificile prin care a trecut. De asemenea, ea consideră că maturitatea câștigată din aceste încercări a ajutat-o să devină omul care este astăzi.
Un moment definitoriu în viața Andreei Marin a fost pierderea mamei sale, pe când avea doar 9 ani. În urma unui accident auto, mama vedetei s-a stins din viață în brațele sale, o tragedie care a forțat-o să își asume responsabilități la o vârstă fragedă.
„Omul de azi sunt datorită tuturor acestor experiențe pe care le-am trăit. La 9 ani s-a întâmplat ce s-a întâmplat și un accident ne-a răpit-o pe mama. Ea s-a stins în brațele mele, până la spital și din acel moment viața mi-a oferit altfel de lecții, dificile. Am devenit brusc un om matur”, a declarat Andreea pentru Fanatik.
Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care vedeta le oferă femeilor este să își cunoască drepturile și să lupte pentru ele. „Dacă nu îți cunoști drepturile, nu știi că poți apela la ele în momentul în care ești nedreptățită”, a adăugat ea.
De mai mulți ani, vedeta trăiește o poveste de dragoste alături de Adrian Brâncoveanu. Cei doi își construiesc viața împreună departe de lumina reflectoarelor, iar Andreea mărturisește că și-a găsit în sfârșit liniștea pe care o căuta. De asemenea, relația reprezintă pentru prezentatoarea TV și o reconfirmare a faptului că fericirea este posibilă, chiar și după încercări dificile. „Fiecare om poate trăi frumos, indiferent de obstacolele întâmpinate. Totul ține de puterea de a merge mai departe și de a-ți păstra speranța”, a concluzionat vedeta.
Celula de criză de la Guvern: Volumul necesar de energie electrică, acoperit integral pentru zilele de 7 și 8 ianuarie
Celula de criză de la Guvern informează că, pentru perioada 7-8 ianuarie, consumul de energie electrică este asigurat integral pentru malul drept, fără a fi nevoie de activat contractele de avarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Consumul energiei electrice pentru data de 7 ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova situat pe malul drept al râului Nistru a înregistrat o scădere de 22,16% față de ziua precedentă, astfel consumul total a atins 11.772.000 kWh, fiind acoperit integral pe baza contractelor comerciale.
Pentru astăzi, consumul total de energie electrică va fi aproximativ egal cu cel înregistrat în ziua de ieri, iar SA „Energocom” a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum.
Sursele utilizate pentru asigurarea consumului pe 7 ianuarie au fost:
SA „Termoelectrica” – 34,06%
SA „CET-Nord” – 5,05%
Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,36%
Energie regenerabilă – 14,36%
Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 45,17%.
Energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de MGRES, care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai, a câte 8 ore pe zi. Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale.
În urma deciziei aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a livrat 7 generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale în raioanele Anenii Noi și Dubăsari. Trei generatoare electrice au fost transportate de salvatori în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari unde acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a Grădiniței Creșă „Garofița”. Alte patru dispozitive au fost livrate în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi pentru asigurarea funcționalității Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Primăriei satului Varnița, dar și Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”.
În ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. Acestea variază între 32.2 kg/cm² și 57.4 kg/cm². Situația rămâne stabilă și în sectorul energiei termice – la moment toate sursele de generare sunt în funcțiune, nu sunt înregistrate avarii sau riscuri ce pot influența buna funcționare a utilajului de generare, de transport și distribuție a energiei termice.
În legătură cu prognoza temperaturii aerului exterior și majorarea acesteia pentru următoarele zile, începând cu data de 07 ianuarie 2025 ora 00:00 a fost deconectat blocul energetic nr. 3 de la Sursa 1 (CET2), cu reconectarea acestuia la data de 11 ianuarie 2025 ora 00:00, fără micșorarea sarcinii electrice actuale.
Amintim că „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.
Implantul cerebral care devansează cipurile lui Elon Musk în cursa pentru citirea gândurilor. Este pe cale să transforme nenumărate vieți
După ce a primit finanțare de la guvernul SUA și doi miliardari, Bill Gates și Jeff Bezos, Tom Oxley crede că startup-ul său, Synchron, este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât cipurile cerebrale ale lui Elon Musk, scrie The Times citat de digi24.ro.
Când s-a înscris pentru proces, Philip O’Keefe a știut că nu mai are timp. Fusese diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o formă fatală de boală a neuronului motor care provoacă paralizie. Nu-și mai putea mișca mâinile. Cu toate acestea, chiar înainte de Crăciunul din 2021, el a „tastat” un mesaj revoluționar pe o tabletă: „Bună, lume! Tweet scurt. Progres monumental.”
A ales literele folosind doar gândurile sale, care fuseseră citite de un dispozitiv pe care un chirurg îl poate implanta în creierul unei persoane în 20 de minute. Sistemul a fost dezvoltat de Synchron, un start-up condus de Tom Oxley, care este și neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York. El crede că ar putea ajuta 100 de milioane de oameni din întreaga lume care nu pot opera dispozitive digitale pentru că nu își pot folosi mâinile. Inclusiv pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale și leziuni ale măduvei spinării și alții cu distrofie musculară, paralizie cerebrală și artropatie severă. Concurența în acest domeniu „interfață creier-computer” se încinge, compania de implanturi cerebrale Neuralink lui Elon Musk recrutând primul pacient uman în acest an. Oxley crede că Synchron este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât „cipurile creierului” ale lui Musk. „Neurotehnologia trece printr-o revoluție”, a spus el. „Va avea un impact uriaș.”
Accesarea creierului Ideea își are rădăcinile acum două decenii, când Oxley era la facultatea de medicină din Australia cu Rahul Sharma, un alt co-fondator al Synchron, care este acum profesor asociat de medicină la Universitatea Stanford din California. Ca student, Sharma a fost atras de „cardiologia intervențională”, în care chirurgii folosesc instrumente pe bază de cateter – tuburi lungi și subțiri care pot fi împinse prin vene și artere – pentru a rezolva problemele cardiovasculare. Una dintre aceste proceduri implică introducerea unui tub mic de plasă de sârmă, numit stent, într-o arteră pentru a o deschide. Dispozitivul este lăsat permanent pe loc pentru a permite sângelui să curgă mai liber.
În timp ce Oxley și Sharma discutau între ei și dezbăteau diferite probleme, au început să se întrebe dacă un dispozitiv de tip stent ar putea fi introdus, tot prin intermediul vaselor de sânge, în interiorul craniului. Oamenii de știință au demonstrat deja potențialul de a urmări activitatea electrică a creierului pacienților paralizați și apoi de a folosi aceste semnale pentru a controla dispozitivele din exterior. Dacă un stent conceput pentru vasele de sânge ale creierului conținea un set de electrozi, au argumentat ei, ar putea fi folosit pentru a capta „zumzetul” activității electrice care are loc pe măsură ce diferite grupuri de neuroni sau celule nervoase devin active.
Acest lucru ar oferi, într-un sens limitat, o cale către gândurile unei persoane. A fost, cel puțin în termeni de neuroștiință, o idee convingător de simplă și una pe care investitorii trebuiau să parieze. Synchron a strâns 130 de milioane de dolari, potrivit site-ului Crunchbase. În 2022, Gates și Bezos făceau parte dintr-un grup care a investit 75 de milioane de dolari. În momentul în care miliardarii au pariat pe start-up, Oxley și colegii săi vedeau rezultate promițătoare de la primele lor teste pe oameni.
„Un nou orizont”
Tehnologia nu ar fi fost posibil[ fără un inginer biomedical premiat numit Nicholas Opie. Australianul este una dintre figurile cheie responsabile pentru proiectarea și construirea „stentrode”, hardware-ul pe care Synchron îl folosește pentru a atinge mintea. Un stentrode este format dintr-un tub mic de plasă metalică prevăzut cu senzori cu electrozi. Este învelit într-o teacă și trecut printr-un vas de sânge care hrănește creierul. Primul studiu uman a fost pe Graham Felstead, un australian în vârstă de 75 de ani, cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Dispozitivul a fost trecut mai întâi printr-o incizie minusculă din gâtul lui, împins în sus prin vena jugulară și apoi într-un alt vas de sânge din interiorul creierului, sinusul sagital superior. Un studiu recent a arătat că procedura durează acum, în medie, aproximativ 20 de minute. Ar putea fi făcută ca o procedură în ambulatoriu, spune Oxley.
Odată ce a fost sigur că era în locația corectă, chirurgul care a efectuat operația pe Felstead a dezvelit stentrode-ul, ceea ce a permis ca plasa să se extindă pentru a se potrivi perfect pe pereții vasului de sânge. Din această poziție, a putut să asculte grupurile țintă de celule ale creierului. Un fir a trecut înapoi prin venă de la stentrode la un mic dispozitiv care era încorporat în pieptul lui Felstead. Acesta a transmis datele capturate de stentrode prin bluetooth către un computer exterior, care le-a descifrat. Regiunea creierului său care fusese vizată a fost cortexul motor, o bandă de țesut care trece de la ureche la ureche peste vârful capului. A fost mult timp un punct fierbinte pentru cercetarea implanturilor cerebrale, pentru că fiecare mișcare intenționată a unui membru este precedată de o rafală de activitate electrică undeva de-a lungul acestuia. Cel de-al doilea pacient al companiei, O’Keefe, l-a instalat în 2020. Când a început să funcționeze, el l-a descris ca atunci când„te trezești în dimineața de Crăciun pentru și vezi că toate cadourile de sub brad sunt ale tale”. Înainte să moară vara trecută, el a spus că omenirea privea spre un „nou orizont”.
Când Opie a început proiectul Synchron, s-a gândit că pacienții îi vor cere membre bionice și exoschelete controlate de gândire. De fapt, el a descoperit că posibilitatea de a folosi un smartphone este adesea în fruntea listei. A fost uimit de modul în care ceva atât de simplu precum trimiterea de mesaje pe WhatsApp poate transforma calitatea vieții cuiva. „Ei pot intra online și pot face cumpărături și activități bancare și pot comunica cu cei dragi”, a spus el. Între timp, știind că sunt acum doar la un mesaj text distanță, le-a oferit îngrijitorilor acestor pacienți o nouă libertate.
Vor intra pe piața de masă cipurile pentru creier?
Oxley nu este îngrijorat de o apocalipsă AI. Dar el are ceva în comun cu Musk: amândoi cred că interfețele creier-calculator ar putea, în curând, să fie instalate în milioane de oameni. În Marea Britanie, organul de supraveghere a informațiilor a sugerat că vor fi necesare reguli pentru a reglementa tehnologiile de interfață a creierului. Imaginați-vă, de exemplu, o tehnologie care v-ar putea monitoriza nivelurile de concentrare. Ați dori ca angajatorul dumneavoastră să aibă voie să ceară să îl porți? Oxley spune că s-ar putea gândi să-și monteze propriul stentrode într-o zi, dar numai dacă este sigur că datele culese din creierul său vor rămâne private. Când le-a prezentat investitorilor, el a făcut o analogie cu modul în care tratamentele cu laser pentru ochi au devenit o rutină. „Chirurgia ochilor Lasik a fost o tehnologie care acum 30 de ani era considerată a fi foarte înfricoșătoare”, a spus el. „Dar a crescut și a devenit foarte eficient și ajută ca o funcție de bază a creierului tău să funcționeze mai bine: vederea. Inițial a fost considerat a fi riscant. Și acum cred că există aproape un milion de proceduri pe an – care nu ar putea fi făcute niciodată dacă ar fi efectuate în sala de operație.”
Instalarea unui stentrode poate fi mai complicată, dar el crede că procesul poate fi scalat într-un mod similar. Deci la ce ar putea fi folosit? Accentul se pune deocamdată pe aplicațiile terapeutice și restabilirea comunicării la pacienții paralizați. Dar pare deschis la ideea că implanturile cerebrale le-ar putea oferi oamenilor abilități nemaivăzute până acum. „Nu poți să captezi niciodată ce se întâmplă în creierul tău când folosești cuvinte”, a spus el. O altă ieșire, „o ieșire directă din creier”, ar putea remedia acest lucru. „Este departe, sunt lucuri de tipul science-fiction. Dar cred că există o dorință ca oamenii să se conecteze. Asta va conduce.”