Vladimir Zelenski, într-o vizită pe linia frontului din Bahmut, care ar fi blocat de artileria rusă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri pe linia frontului din Bahmut, scena celor mai înverşunate lupte în regiunea Doneţk (est), unde i-a vizitat pe militarii ucraineni care apără oraşul de peste şapte luni, în timp ce ruşii anunţă că artileria lor controlează toate căile de acces spre Bahmut, care practic ar fi blocat, informează RBC.ua şi EFE, preluate de Agerpres.

Zelenski a ascultat rapoarte ale comandanţilor militari privind situaţia operativă şi evoluţia luptelor pe linia frontului şi a discutat cu soldaţii ucraineni.

„Am onoarea de a mă afla astăzi aici, în estul statului nostru, în Donbas, şi de a-i răsplăti pe eroii noştri, de a vă mulţumi, de a vă strânge mâna. Vă mulţumesc pentru că aţi apărat statul, suveranitatea, estul Ucrainei”, a declarat preşedintele ucrainean.

Cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria soldaţilor care şi-au dat viaţa apărând Ucraina.

Cu această ocazie, preşedintele ucrainean a înmânat medalii, ordine şi distincţii militarilor din prima linie din Bahmut.

Anterior, un responsabil prorus declarase că artileria rusă controlează toate căile de acces către oraşul Bahmut, care ar fi practic blocat, potrivit EFE.

„Oraşul se află în stare de asediu operativ, adică toate căile de acces, toate arterele de transport care duc spre oraş, sunt sub controlul artileriei noastre”, a declarat miercuri consilierul liderului interimar prorus al Doneţk-ului, Ian Gaghin, pentru televiziunea de stat rusă.

Potrivit acestuia, trupele ruse ar controla aproximativ 70% din Bahmut, iar în oraş ar fi rămas o garnizoană ucraineană de aproximativ 10.000 de soldaţi.

Gaghin, consilier al liderului prorus al Doneţk-ului Denis Puşilin, a declarat că forţele ruse „sunt pregătite să respingă orice atac” în Donbas.

„Întreaga linie a frontului, întreaga linie de confruntare are o apărare eşalonată”, a spus el, adăugând că armata ucraineană nu dispune de suficiente forţe pentru o contraofensivă. Gaghin a adăugat că „acum numărul de trupe nu le va permite să realizeze acest lucru”.

Într-o declaraţie separată, Volodimir Zelenski a insistat miercuri că succesul armatei ucrainene pe câmpul de luptă este singurul mod de a obţine pacea, declaraţia sa intervenind la scurt timp după ce cel puţin patru civili ucraineni au fost ucişi într-un nou atac rusesc cu drone în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit EFE.

„Peste 20 de drone iraniene ucigaşe, mai multe rachete şi numeroase bombardamente într-o singură noapte de terorism rusesc împotriva Ucrainei. De fiecare dată când cineva aude cuvântul pace, la Moscova se comandă un atac criminal ca acesta. Succesele forţelor ucrainene pe uscat, pe mare şi în aer ne aduc cu adevărat mai aproape de pace”,a scris Zelenski pe contul său de Twitter, adăugând că „respectarea deplină a regimului de sancţiuni împotriva Rusiei” trebuie să fie modalitatea de a „restabili autoritatea Cartei ONU”şi de a readuce lumea la „stabilitate”.

Rusia a atacat în noaptea de marţi spre miercuri Kievul şi alte două regiuni ucrainene cu 21 de drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Cel puţin patru persoane au fost ucise în apropierea capitalei şi şapte au fost rănite în atacul care a lovit o clădire rezidenţială şi un liceu din oraşul Rjişcev din regiunea Kiev.

Sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei a interceptat 16 din cele 21 de drone lansate de armata rusă.

Între timp, postul de televiziune ucrainean Kanal 24 informează despre un nou atac rusesc, miercuri, cu rachete în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, unde a fost lovit un imobil de nouă etaje. Unele etaje s-au prăbuşit, iar mai multe balcoane sunt în flăcări.

Volodimir Zelenski a postat o imagine cu clădirea în flăcări sub care a scris: „Zaporojie. Tocmai acum o rachetă rusă a lovit o clădire cu mai multe etaje. Rusia bombardează oraşul cu o cruzime fără margini. Lovituri în zone rezidenţiale în care locuiesc oameni obişnuiţi, copii. O ţară teroristă încearcă să ne distrugă oraşele, statul nostru, oamenii noştri”.

„Aceasta nu ar trebui să devină ‘doar o zi obişnuită’ în Ucraina, sau oriunde altundeva în Europa sau în lume. Este nevoie de mai multă unitate şi hotărâre din partea lumii pentru a învinge rapid teroarea rusă şi pentru a proteja viaţa”, a spus Zelenski.

Zaharova îi răspunde lui Recean, după anunțul despre sancțiunile de pe 9 mai. Premierul, enervat la culme

Maria Zaharova îi propune lui Dorin Recean să aplice sancțiuni „pentru fiecare respirație”. Declarația a fost făcută după ce premierul Moldovei a anunțat că se vor aplica sancțiuni pentru purtarea simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica bicoloră, scrie realitatea.md.

Recean declara joi că decizia CC privind panglica „nu schimbă absolut nimic”. El reitera că persoanele care vor purta semnele agresiunii ruse din Ucraina, vor fi sancționate.

„Notă către prim-ministrul Moldovei: 7 septembrie este Ziua Internațională a Aerului Poate penalizație pentru fiecare respirație”, sugerează Zaharova.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat recent decizia prin care se permite purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în Moldova, însă fără a promova agresiunea militară, crimele împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni. Hotărârea a fost supusă criticilor, apoi judecătorii au emis un comunicat prin care punctau că „regretă atacurile” la adresa lor.

Recean, enervat la culme: Rusia nu trebuie să ne spună ce să facem. Moldova este o țară independentă și suverană

Republica Moldova este un stat independent și suveran, iar Federația Rusă nu trebuie să ne spună cum să acționăm. Este declarația prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean. Premierul spune că există o listă care conține numele cetățenilor ruși declarați indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova, fiind vorba inclusiv de președintele rus, Vladimir Putin, și omul de afaceri, Igor Ceaika. Dorin Recean dă asigurări că instituțiile statului nu vor permite accesul în țară a persoanelor străine care promovează războiul, notează ipn.md.

Premierul Dorin Recean spune că lista persoanelor cărora le este interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova nu este publică, însă este suficient că mecanismul este unul eficient, iar cei care-și doresc promovarea agresiunii militare fac cale întoarsă.

„Noi avem o listă lungă și tot îi trimitem înapoi acasă. Federația Rusă nu trebuie să ne spună ce trebuie să facem sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă și suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră, le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul. Ei nu trebuie să ne impună reguli, ci să aibă o atitudine respectuoasă față de cetățenii Republicii Moldova”, a spus Dorin Recean.

Premierul dă de înțeles că în lista persoanelor indezirabile se află și interpretul rus, Filip Kirkorov, dar și alți artiști ruși care s-au remarcat printr-o retorică pro-război.

Dorin Recean a făcut apel către instituțiile media să informeze societatea despre adevăratele intenții ale celor care sub paravanul vizitelor de curtoazie își doresc destabilizarea situației din Republica Moldova.

„Inclusiv cei care își zic oameni de cultură, dar încearcă să promoveze agenda războiului, să se implice în politica din Republica Moldova, inclusiv ei nu sunt lăsați să intre. Putem face publice liste, dar cred că e mai bine să acționăm decât să vorbim. Este important ca și noi, guvernarea, și presă să explicăm cine este Kirkorov și de ce el este toxic. Vă asigur că nimeni din cine nu trebuia să intre, nu a intrat și toți cei care propagă și seamănă război, le vom închide gura”, a spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Recent, accesul în Republica Moldova i-a fost interzis președintelui Tatarstanului,  Rustam Minnihanov, care urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat la Comrat. Reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat că este inadmisibilă imixtiunea în treburile interne ale Republicii Moldova, în contextul alegerilor din Găgăuzia.

9 ani de la liberalizarea vizelor! Câți moldoveni au călătorit în UE cu pașaport biometric

Din data de 28 aprilie 2014 cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice, se bucură de anularea vizelor pentru călătoriile de scurtă durată în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele non-membre, dar care fac parte din spațiul Schengen, scrie realitatea.md.

De la an la an, numărul cetățenilor moldoveni care beneficiază de regimul liberalizat de vize este într-o continuă creștere.

Astfel, Poliția de Frontieră anunță că, în cei nouă ani, pe sensul de ieșire din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate 13 287 105 traversări ai cetățenilor moldoveni cu pașapoarte biometrice.

Numărul acestora a crescut cu peste 2 milioane, în comparație cu anul precedent când s-a marcat opt ani de LRV (circa 11 milioane traversări).

Pe direcția ieşire din Republica Moldova spre Uniunea Europeană, cel mai traversat punct de trecere a frontierei a fost Leușeni – Albița, poliţiştii de frontieră fixând un număr de 4 999 591 treceri persoane, fiind urmat de Sculeni – 2 765 182 de treceri ai deţinătorilor de paşapoarte biometrice moldovenești. În celelalte puncte de trecere a frontierei s-au înregistrat:

  • PTF Cahul – Oancea – 1 559 490 treceri persoane;
  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 377 430 treceri persoane;
  • PTF Giurgiulești-Galați – 1 239 107 treceri persoane;
  • PTF Costești – Stânca – 1 064 254 treceri persoane;
  • PTF Ungheni – Iași – 160 457 treceri persoane;
  • PTF Lipcani – Rădăuți Prut – 121 594 treceri persoane.

Totodată, de la începutul anului curent și până în data de 26 aprilie – 704 148 traversări ale cetățenilor moldoveni care au ales să plece în comunitatea europeană, mai arată datele Poliției de Frontieră.

Din fotoliul de lux, direct în penitenciar. Rizea a fost preluat de polițiștii români

Cristian Rizea a fost plasat într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, se arată într-un comunicat al poliției române. Acesta a fost preluat de polițiștii români aseară, la vamă, după ce fostul deputat a fost declarat indezirabil în Republica Moldova și expulzat, scrie unimedia.info.

„În această seară, 27 aprilie, Poliția Română a fost solicitată de autoritățile din Republica Moldova să îl preia pe fostul deputat Cristian Rizea (54 de ani), față de care Tribunalul București a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliției de Frontieră și urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, informează Poliţia Română.

Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău i-a respins cererea fostului deputat român, Cristian Rizea în procesul privind retragerea azilului politic. Acesta poate fi extrădat în România

Fostul deputat român, Cristian Rizea a fost declarat de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani, relatează Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, care a fugit din România, după ce a fost condamnat la peste 4 ani de închisoare, a fost reținut la Chișinău pe 3 noiembrie 2020. În aceeași zi, fostul șef de stat, Igor Dodon, a semnat decretul de retragere a cetățeniei oferite fostului deputat Rizea. Ulterior, decizia a fost atacată în instanță.

Cererea cetățeanului român Cristian Rizea, prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova a fost respinsă.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis în proporţie integrală demersul Procuraturii Generale, prelungind cu încă 30 de zile, mandatul de arestare în privința lui Rizea.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean român, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Însă, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, acesta a indicat date care nu corespund adevărului. Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Ucraina interzice prin lege apologia și simbolurile imperialismului rus
Articolul anterior
Peste 50 de civili uciși și răniți în câteva ore pe frontul din Ucraina. Vladimir Zelenski, mesaj către Putin după bombardamentele masive
Articolul următor