Vladimir Zelenski, un nou mesaj către cetățenii ruși: ,,Până nu veți rezolva problema, veți fi uciși”

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus, în mesajul său către popor după ce forțele ucrainene au recâștigat orașul-cheie Liman din Donețk, că Rusia pierde lupta, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

Zelenski, mesaj către ruși: Până nu veți rezolva problema, veți fi uciși

El a avut și un mesaj pentru soldații ruși: „Până când nu veți rezolva cu toții problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veți fi uciși unul câte unul, făcând țapi ispășitori, pentru a nu admite că acest război este o greșeală istorică pentru Rusia”, transmite hotnews.ro.

”Astăzi, și mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile și încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru – teritoriul Ucrainei. Sunt recunoscător pentru fiecare astfel de voce. Ca urmare, avem deja zeci de declarații care susțin în mod clar Ucraina și dreptul internațional și condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv”, a afirmat Zelenski.

El a spus că ”Rusia pierde lupta pentru comunitatea internațională și că lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexări criminale și arbitrar total în locul Dreptului internațional”:

”Principalul lucru este rezistența noastră împreună cu voi, protecția noastră împreună cu voi, mișcarea noastră împreună cu voi spre eliberarea întregului teritoriu ucrainean (…) Rusia a pus în scenă o farsă în Donbas, o farsă absolută, pe care a vrut să o prezinte drept un presupus referendum. (…) Au dus mitraliere în jurul caselor, au purtat bucăți de hârtie, propagandiștii au filmat toate acestea în partea din Donbas pe care o controlau. Și acum un steag ucrainean se află acolo. În cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas. Vor fi și mai multe peste o săptămână”.

Președintele ucrainean a mai spus că ”acesta este primul clopoțel care ar trebui să se audă la toate nivelurile guvernului rus” și a avut un mesaj și pentru soldații ruși:

”Până când nu veți rezolva cu toții problema cu cel care a început totul, care a pornit acest război fără sens pentru Rusia împotriva Ucrainei, veți fi uciși unul câte unul, făcând țapi ispășitori, pentru a nu admite că acest război este o greșeală istorică pentru Rusia. Ucraina se va întoarce pe cont propriu. Atât în est, cât și în sud. Și ceea ce au încercat să anexeze acum, și Crimeea, care se numește anexată din 2014. Steagul nostru va fi peste tot. Vor fi pedepsiți cei care au comis această crimă de agresiune împotriva statului nostru independent”.

Recucerirea localității Liman, un oraș-cheie pentru ruși în regiunea Donețk, este unul dintre factorii importanți pentru recuperarea teritoriile ocupate din regiunea vecină Lugansk, proaspăt anexată vineri de președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghei Gaidai, notează Reuters.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise obligatoriu în limba română. Proiectul de lege, votat de Parlament

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale vor fi scrise în limba română, potrivit unui proiect de lege votat de către Parlament.

Singura excepție de la lege o constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Undă verde pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi Republicii Moldova un împrumut de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei electrice aeriene de 400 kV care va interconecta localitățile Bălți și Suceava.

Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 25 aprilie, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest împrumut reprezintă 40 % din valoarea totală a proiectului menit să sporească securitatea energetică a Republicii Moldova, prin interconectarea cu România. Banii vor fi acordați pentru o perioadă de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani.

Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții, în baza unei decizii de realocare din contul acordului de împrumut contractat anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant de 15,4 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Bugetul total al proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II” este de 77 de milioane de euro.

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția liniei electrice aeriene de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV între municipiile Bălți și Suceava, reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV, reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție și a transformatoarelor electrice.

sursa

Rușii i-au smuls lui Mihailo dispozitivul care îi fixa brațul rănit. Mărturiile surorii luptătorului ucrainean
Articolul anterior
Un tânăr din Cahul a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat cu o furcă
Articolul următor