Vladimir Zelenski: Vreau să le fac rușilor o surpriză neplăcută în Herson. Interviul integral al liderului de la Kiev pentru CNN

Președintele ucrainean confirmă că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, i-a propus evacuarea din Kiev la începutul invaziei declanșate de Rusia. Într-un interviu în exclusivitate pentru realizatorul CNN Christiane Amanpour, Vladimir Zelenski și soția sa au vorbit despre ce anume îi motivează să continue lupta împotriva agresiunii Rusiei, scrie Antena3.ro.

Volodimir Zelenski a promulgat un decret care declară „imposibile”  negocierile cu Putin - HotNews.ro

Vladimir Zelenski: „M-ați întrebat dacă am crezut că acest război va dura atât de mult. Nu, pentru că nu eu am început acest război și sunt sigur că nu există niciun ucrainean care să fi știut ce va fi și ce tragedie va aduce în fiecare casă din țara noastră. Pentru că, repet, nu noi am început acest război, dar societatea ucraineană s-a unit și a arătat că era pregătită pentru ceea ce, din păcate, a fost o astfel de tragedie. A arătat că era pregătită pentru aceste provocări.”

Christiane Amanpour: „Prima doamnă, ce vă motivează să vă treziți dimineața? Cum vă simțiți că ați îndurat acest război?”

Vladimir Zelenski: „Nu vă pot spune ce pregătim în Herson, vreau să îi fac inamicului o surpriză neplăcută”

Olena Zelenska: „Ceea ce mă ajută să mă trezesc dimineața, cu siguranță, așa cum ați spus, este exemplul soțului meu. Știu că dacă el îndură, atunci trebuie să îndur și eu. Dacă zilele au început, atunci trebuie să continuăm să luptăm. Asta mă face să continui.”

Christiane Amanpour: „Domnule președinte, care este situația din Herson și bătălia iminentă pentru recucerirea orașului?”

Vladimir Zelenski: „Voi încerca să vă răspund într-un mod care nu vă oferă un răspuns, să fiu sincer, deoarece aceste acțiuni militare sunt planificate, sunt discutate într-un cerc restrâns, dar apoi sunt executate în tăcere. Și chiar vreau să am o surpriză neplăcută pentru inamic și nu ceva pentru care să fie pregătit. Așa că aș vrea să îmi cer scuze.”

Christiane Amanpour: „Este adevărat că i-ați spus președintelui Biden, atunci când s-au oferit să vă evacueze la început, că i-ați spus: ‘Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de muniție’”?

Vladimir Zelenski: „Da, așa este. Nu s-a schimbat nimic.”

Christiane Amanpour: „Ce forță vă dați unul altuia?”

Vladimir Zelenski: „Ea este dragostea mea și cel mai bun prieten al meu. Așa că asta este energia mea. Aș fi vrut să vă răspund la întrebarea dumneavoastră de la început, când Olena v-a spus că ea pregătește micul dejun pentru copii dimineața și pregătește haine etc. etc. Și fi vrut să vă spun asta, dar nu am această posibilitate. Deci, nimeni nu îmi mai face mic dejun dimineața.”

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Forțele armate ruseau atacat din nou regiunea Herson, în această seară. Poliția raportează oameni morți și mai multe clădiri avariate
Articolul anterior
Întreruperile de aprovizionare cu gaze și energie luate de Rusia și atacurile aeriene în Ucraina vor costa Republica Moldova peste un miliard de euro în această iarnă
Articolul următor