Vladimir Zelensky, despre incendiul de la Centrala Nucleară Zaporojie: „Trebuie să oprim armata rusă imediat! Ucraina are 15 unități nucleare: dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor, sfârșitul Europei!”

Într-o nouă adresare video făcută vineri dimineața, președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a acuzat Rusia că a tras în mod intenționat în centrala nucleară Zaporojie, după ce un incendiu a izbucnit la instalație în urma bombardamentelor puternice din partea forțelor ruse. Autoritățile ucrainene spun că centrala nu a suferit daune critice și că nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, scrie CNN, conform Ziarul de Gardă.

„Tancurile rusești trag în blocurile atomice echipate cu camere termice. Ei știu în ce trag. Ei s-au pregătit pentru acest (atac)”, a spus el în postare.

Zelensky s-a referit, de asemenea, la tragedia de la Cernobîl și la victimele acesteia în postare.

„Pentru toți ucrainenii, pentru toți europenii, pentru toți oamenii care cunosc cuvântul „Cernobîl”, câte victime au fost”, a declarat Zelensky.

Dezastrul de la Cernobîl din 1986, care a avut loc în Ucraina sovietică, este considerat cel mai grav accident nuclear din istorie. A fost o „catastrofă globală care a afectat viețile a sute de mii de oameni” și a avut un impact de durată asupra țării, a spus Zelensky.

„Europa ar trebui să se trezească acum: cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări. În acest moment, tancurile rusești trag în blocuri nucleare. Sunt tancuri echipate cu camere termice. Adică știu unde trage. Se pregăteau pentru asta”, a subliniat Zelensky. „Sunt 6 unități electrice acolo!… O unitate electrică a explodat la Cernobîl!”, a spus președintele.

„Trebuie să oprim armata rusă imediat!.. Ucraina are 15 unități nucleare: dacă va fi o explozie, va fi sfârșitul tuturor, sfârșitul Europei! Aceasta este evacuarea Europei! Numai acțiunea imediată a Europei poate opri. Nu lăsați Europa să moară în urma unui dezastru la o centrală nucleară!”, a îndemnat Zelensky.

În urma incidentului, preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu Zelensky despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie. Preşedintele american s-a alăturat omologului ucrainean pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie.

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat, de asemenea, vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, cea mai mare din Europa, lovită de bombardamentele forţelor ruse, avertizând că lovirea unui reactor reprezintă un pericol grav.

Agenţia cu sediul la Viena a confirmat informaţia furnizată de autorităţile ucrainene, conform căreia nu s-a detectat o modificare a nivelului radioactivităţii.

Imagini greu de privit din Vietnam. Pescarii înaintează cu greu cu bărcile printre sute de mii de pești morți, pe sute de hectare

Peste 100 de recorduri de temperatură au fost doborâte în Vietnam în luna aprilie, conform datelor oficiale publicate de serviciul local de meteorologie, în contextul în care Asia de Sud şi de Sud-Est este afectată de un val mortal de caniculă. În ultimele săptămâni, o căldură extremă a cuprins Asia, din India până în Filipine, provocând decese asociate cu insolaţia şi ducând la închiderea şcolilor, scrie digi24.ro.

Schimbările climatice provocate de acțiunile umane vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat oamenii de ştiinţă. Vietnamul a cunoscut trei valuri de caniculă în aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Centrul naţional pentru prognoze hidrometeorologice, mercurul atingând 44 de grade Celsius în două oraşe, la începutul acestei săptămâni.

Această cifră este apropiată de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam: 44,2 grade Celsius, înregistrată la 7 mai 2023. În total, 102 staţii meteorologice au înregistrat recorduri în aprilie, nordul şi centrul Vietnamului fiind cele mai afectate de caniculă, cu temperaturi, în medie, cu 2-4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şapte staţii meteorologice au înregistrat marţi temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Cel mai dramatic efect al vremii extreme care a lovit Vietnamul a fost înregistrat în provincia sudică Dong Nai, unde sute de mii de peşti au murit într-un bazin. Imaginile date publicităţii i-au arătat pe locuitori deplasându-se cu barca în rezervorul Song May cu o suprafaţă de 300 de hectare, în care apa abia era vizibilă sub peştii morţi. Această mortalitate masivă a fost atribuită caniculei şi unei proaste gestionări a situaţiei.

Agenţia vietnameză de meteorologie a prognozat noi valuri de căldură în luna mai, cu temperaturi cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anii precedenţi în aceeaşi perioadă. În timp ce aprilie şi mai sunt, de obicei, cele mai fierbinţi luni ale anului în Asia de Sud-Est, experţii susţin că fenomenul El Nino face ca în acest an căldura să fie deosebit de intensă. Bangladesh şi Myanmar au cunoscut, de asemenea, temperaturi ridicate în aprilie, iar insolaţia a ucis cel puţin 30 de persoane în Thailanda de la începutul anului. Totodată, temperaturile ridicate au fost parţial responsabile pentru o explozie mortală într-un depozit de muniţie din Cambodgia. În Filipine, episcopii catolici i-au îndemnat pe credincioşi să se roage pentru ploaie şi temperaturi scăzute, după ce canicula a determinat guvernul să suspende temporar cursurile în zeci de mii de şcoli. Mega-oraşul Calcutta din estul Indiei a cunoscut o căldură apăsătoare, mercurul din termometre urcând până la 43 de grade Celsius, în cea mai fierbinte zi de aprilie înregistrată după 1954. Chiar şi Nepalul muntos a fost afectat – guvernul a emis avertismente privind riscul asupra sănătăţii publice, iar pompierii se luptă cu incendii forestiere de o amploare neobişnuită.

Reacția Andreei Marin, după ce a fost întrebată de iubitul fiicei sale: „La vârsta aceasta avem doar prieten”

Andreea Marin a avut o reacție neașteptată când a fost întrebată de iubitul fiicei sale. Violeta Bănică a postat recent pe rețelele de socializare că este într-o relație, scrie libertatea.ro.

Aflată la un eveniment monden, Andreea Marin a stat de vorbă cu jurnaliștii prezenți. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” a fost întrebată dacă de Paște va fi invitat la ei acasă și iubitul Violetei, fiica sa din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Vedeta a avut o reacție neașteptată și a ținut să facă o scurtă precizare în aceea ce privește povestea de dragoste adolescentină pe care o trăiește Violeta. „De fiecare dată sunt acasă. Mie îmi place Paștele acasă. Îmi place Crăciunul acasă. Îmi place atmosfera aceea de familie. E tare important să simți căldura. Și căldura e acasă. (…) Nu avem iubit la vârsta aceasta. Avem doar prieten. Nu fac mărturisiri despre viața fiicei mele în felul acesta”, a declarat Andreea Marin pentru cancan.ro.

Fosta soție a lui Ștefan Bănică jr a preferat să păstreze discreția în ceea ce privește viața privată a fiicei sale. Violeta se află la vârsta la care trăiește iubiri adolescentine, iar mama ei, care îi este cea mai bună prietenă, îi oferă sfaturi atunci când i le cere.

Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică, trăiește primii fiori ai dragostei și a dezvăluit că este implicată într-o relație. În vârstă de 16 ani, Violeta Bănică trăiește o poveste de iubire adolescentină alături de George, un tânăr care a studiat la „Școala de media” și care este implicat în mai multe proiecte importante alături de alți adolescenți. Iubitul fiicei Andreei Marin pare că este interesat de jurnalism și comunicare, astfel că și-a urmat pasiunea și a frecventat un curs în acest sens.

Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică jr, Violeta, a făcut publice primele imagini alături de iubitul său, marcând astfel o nouă etapă în viața sa personală. Adolescenta a postat pe pagina sa de Instagram un videoclip în care apare alături de iubitul ei, exprimându-și astfel deschis sentimentele și fericirea pe care o trăiește în această relație.

„Te iubesc!”, a scris fata fostei prezentatoare la postarea pe care a făcut-o pe pagina de Instagram. Andreea Marin a fost pregătită pentru momentul în care Violeta i-a spus că are iubit Într-un interviu pentru fanatik.ro, Andreea Marin a vorbit cu multă sinceritate despre relația pe care o are cu Violeta, fiica ei din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” mărturisea că este pregătită pentru momentul în care fiica ei îi va spune că are un prieten.

„Are 16 ani și e normal la această vârstă să îi placă cineva, sunt deschisă. Cu precauții însă, așa cum gândește probabil orice părinte conștient și responsabil în aceste vremuri tulburi. Îmi place să o văd fericită și în siguranță”, a spus vedeta.

Relația Andreei Marin cu Violeta este una foarte deschisă, astfel că cele două își împărtășesc orice. Fosta prezentatoare TV are grijă să-i ofere adolescentei cele mai bune sfaturi și să o ajute să evolueze în cel mai frumos mod. Violeta este deja implicată într-o mulțime de proiecte interesante, iar mama ei este cât se poate de mândră.







Cine este bărbatul care, pur și simplu, nu are ce face cu 189 de miliarde de dolari în numerar

Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia enormă la Apple în primul trimestru, iar conglomeratul lui Warren Buffett şi-a lăsat rezervele de numerar să crească până la un record de 189 de miliarde de dolari, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Compania lui Buffett a înregistrat, de asemenea, un profit operaţional record de peste 11 miliarde de dolari, deoarece operaţiunile sale de asigurări au beneficiat de o subscriere îmbunătăţită şi venituri mai mari din investiţii, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Valoarea participaţiei Berkshire la Apple a scăzut cu 22%, la 135,4 miliarde de dolari, la 31 martie, de la 174,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, chiar dacă preţul acţiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul raportat.

Pe baza modificărilor din preţul acţiunilor Apple, Berkshire pare să fi vândut aproximativ 115 milioane de acţiuni, sau 13% din deţinerile sale, în trimestrul care s-a încheiat, cu aproximativ 790 de milioane.

O vânzare mare este o schimbare pentru Buffett, care este în mod normal reticent la sectorul tehnologic, dar a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere mare de stabilire a preţurilor şi clienţi devotaţi.

Unii investitori şi-au exprimat însă îngrijorarea că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire. Dar vânzările îl lasă pe Buffett cu peste şase ori mai mult decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.

La întâlnirea anuală a acţionarilor Berkshire, de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acţionari că ”dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiţie a noastră”.

Buffett spune că nu-l deranjează să plătească taxe

El a mai spus că ”nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, în lumina alternativelor de pe pieţele de acţiuni şi a conflictelor din întreaga lume, şi a spus că numerarul ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.
Vânzările Apple au dus la realizarea de către Berkshire a câştigurilor după impozitare de 11,2 miliarde de dolari în primujl trimestru, din vânzarea de investiţii. Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe.

Profitul operaţional din primul trimestru al Berkshire a crescut cu 39%, până la 11,22 miliarde dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acţiune de clasă A, de la 8,07 miliarde dolari cu un an mai devreme.

”Berkshire continuă să beneficieze de randamente atractive ale investiţiilor pe termen scurt şi de solduri mari de numerar”, a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.

Profitul net a scăzut cu 64%, până la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acţiune, de la 35,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme, când Berkshire avea câştiguri nerealizate mari din acţiunile sale.

O regulă de contabilitate cere ca Berkshire să raporteze acele câştiguri împreună cu rezultatele sale financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.

De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile acţiuni în primul trimestru şi o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.

Consiliul UE a acceptat acordarea de „protecţie temporară” tuturor refugiaţilor din Ucraina
Articolul anterior
Tânărul care urmărea avionul lui Elon Musk spionează acum avioanele private ale lui Vladimir Putin și bogătanilor ruși
Articolul următor