Volodimir Zelenski cere o intervenție „imediată” a Occidentului pentru eliberarea orașului Mariupol: „Situația este pur și simplu inumană”

Situaţia din portul asediat Mariupol este extrem de gravă şi inumană, a declarat, sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs transmis naţiunii. El a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei după război şi a cerut din nou armament, scrie ziare.com.

O ţară care are viitor. Acesta este adevărul şi acesta ne motivează să luptăm acum. Pe câmpul de luptă şi non-stop pe fronturile diplomatice, informaţionale şi economice. Acesta este ceea ce ne permite să ne planificăm viaţa după război. Viitorul nostru ucrainean liber, suveran şi democratic. Cu siguranţă – paşnic. Cu siguranţă – cu dezvoltare.

Astăzi am avut o întâlnire dedicată reconstrucţiei oraşelor noastre. Desigur, aceasta este o cantitate imensă de muncă. Dar încă mai puţin decât apărarea statului în război. Mai mult decât atât, toţi – toţi ucrainenii, armata noastră şi toţi oamenii noştri – facem deja cu adevărat. Aşa că nu vă fie frică.

Ce este important în proiectul nostru de reconstrucţie a Ucrainei? Sarcina nu este doar de a reconstrui fizic casele, apartamentele, podurile şi drumurile, afacerile şi infrastructura socială care au fost distruse de trupele ruse. Nu doar pentru a le da oamenilor înapoi tot ce au pierdut şi pentru a le oferi o nouă bază în viaţă.

Acum este un moment istoric. Momentul în care putem rezolva o dată pentru totdeauna multe probleme vechi ale întregului mediu al vieţii noastre. Când putem face urbanism de calitate acolo unde nu a existat. Putem lua în considerare fluxurile reale de trafic. Economie de energie garantată, materiale ecologice, incluziune. Acesta este momentul când vine vorba de organizarea spaţiului de locuit şi de calitatea reconstrucţiei.

Dar există şi dreptate. Cozile pentru locuinţe există de zeci de ani şi nu s-au încheiat niciodată. Acesta este cazul încă din vremea sovietică. Milioane de oameni ştiu cât de dificil este să obţii o casă, să câştigi bani pentru propriul apartament, să-ţi construieşti o casă. Întotdeauna a fost deosebit de dureros pentru militari, forţele de ordine şi lucrătorii din sectorul public. Pentru cei care lucrează pentru societate şi primesc foarte puţin de la stat pentru aceasta.

Anul trecut, i-am stabilit guvernului o sarcină – să facă tot posibilul pentru a oferi locuinţe tuturor veteranilor, care stăteau la coadă. Apoi, am plănuit să oferim locuinţe tuturor militarilor noştri. Şi acum extindem de fapt sarcina de anul trecut la întreg statul şi o facem astfel încât să fie o adevărată modernizare a oraşelor şi comunităţilor ucrainene. Şi combinăm acest lucru cu programul de modernizare energetică a locuinţelor. Ca urmare, vor fi mai multe etape.

Astăzi, mi-am stabilit sarcina de a oferi locuinţe temporare tuturor celor care au fost nevoiţi să plece în prima etapă. Cei a căror casă a fost distrusă de război. Locuinţe temporare până le vom reconstrui casele. Sau până când oamenii primesc despăgubiri în metri pătraţi sau bani.

În a doua etapă, refacem ceea ce ocupanţii au încercat să distrugă. Toate oraşele şi comunităţile afectate.

Iar la a treia etapă, oferim locuinţe pentru toţi cei care au apărat sau apără statul, care au lucrat sau lucrează în interesul societăţii şi nu au locuinţe proprii. Nu se mai poate întâmpla ca o persoană să-şi dedice toată viaţa serviciului militar, şi să se retragă fără să aibă propriul apartament. Nu mai poate fi cazul ca un fiu sau o fiică să apere Ucraina în război, iar un tată şi o mamă să nu aibă locuinţă proprie şi să fie nevoiţi să locuiască într-un apartament închiriat sau să caute alte variante. Nu mai poate fi cazul ca un medic sau asistent medical, profesor sau ofiţer al legii să-şi petreacă toată viaţa cinstit şi să stea zeci de ani într-un cămin, dacă nu pe viaţă.

Guvernul, toate autorităţile centrale împreună cu autorităţile locale trebuie să asigure acest lucru. Şi se vor asigura. Toată lumea din Ucraina are dreptul la propria locuinţă, la propria casă sau la propriul apartament. Dreptul la un spaţiu de locuit sigur şi confortabil, care va fi conceput pentru oricine.

Toţi cei ale căror case au fost distruse de ocupanţi şi toţi cei care au stat mulţi ani la coadă. Toţi oamenii noştri care merită să trăiască într-un mediu modern.

Pentru implementarea acestui proiect, implicăm deja arhitecţi de top, întregul potenţial al statului şi sprijinul internaţional. Se poate adăuga participarea companiilor, ţărilor partenere, donatorilor internaţionali. Nu am absolut nicio îndoială că vom putea face asta. Va fi posibil nu numai restabilirea a ceea ce a fost distrus, ci şi restabilirea dreptăţii pentru cei cărora le-a fost încălcat dreptul la locuinţă.

Am discutat, de asemenea, problema amintirii a ceea ce au trăit ucrainenii în timpul acestui război. Ei au discutat cum să păstrăm părţi din această experienţă, astfel încât să reamintească întotdeauna tuturor generaţiilor poporului nostru de invazia brutală şi fără sens pe care Ucraina a reuşit să o evite.

Deşi am auzit multe intenţii de la cei care au vrut să ajute şi care într-adevăr se află în poziţii de influenţă internaţională, niciuna nu a fost încă realizată. Cu toate acestea, nu vom abandona aceste eforturi. Şi în fiecare zi fie eu, fie comandantul şef al forţelor armate Valeriy Zaluzhny, fie alţi militari, fie şeful echipei noastre de negocieri David Arakhamia – suntem în contact cu apărătorii noştri ai lui Mariupol. În fiecare zi.

În mod tradiţional, înainte de discursul de seară, am semnat un decret de premiere a apărătorilor noştri. 186 de militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei. 13 militari ai Agenţiei de Informaţii ale Apărării. Doi ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei. Şi un luptător al Gărzii Naţionale.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Creștinii romano-catolici, protestanți și reformați sărbătoresc Paștele
Articolul anterior
”Vă predați sau muriți!” Rusia promite să cruţe vieţile soldaţilor ucraineni de la Mariupol dacă se predau până duminică
Articolul următor