Vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în Chișinău în urma crizei actuale?

În 2019 a fost încheiate un număr substanțial de tranzacții de vânzare-cumpărare a apartamentelor în Chișinău. Au fost vândute 22.187 de apartamente, cu 40% mai mult decât în anul precedent. Cererea fiind mai mare ca oferta a influențat asupra creșterii prețurilor la apartamente. Se va menține oare acest trend în 2020? Care vor fi efectele pandemiei Covid -19 asupra pieței imobiliare?

separator
Primele efecte ale pandemiei de coronavirus încep să se facă simțite în Chișinău. Proprietarii de apartamente sunt tot mai rezervați, nu se mai grăbesc să își scoată locuințele la vânzare, dar nici să le permită potențialilor cumpărători să participe la vizionări din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Potențialii cumpărători, care se aflau în căutarea unor locuințe, la fel s-au conformat deciziilor autorităților de a-și limita deplasările la cele în scopuri strict necesare. Aceștia, își amână deciziile de a viziona imobile cât și a procura până la rezolvarea crizei actuale, pentru a nu se expune unui risc de infectare și a preveni răspândirea infecției de Coronavirus de tip nou.

La acest moment, asistăm la un fenomen de înghețare a tranzacțiilor imobiliare, respectiv, nu putem vorbi despre scăderea sau creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău.

Cum vor influența fenomenele economice prețurile la apartamente?

Dacă fenomenele economice și sociale vor avea un trend negativ o perioadă îndelungată de timp s-ar putea să avem o criză la nivelul pieței imobiliare. O criză care ar putea da peste cap prețurile la apartamente pe piața locală și mondială.

Sistarea activităților economice de lungă durată (minim 6 luni) din cauza pandemiei va contribui la creșterea șomajului. Multe persoane își vor pierde locurile de muncă, din cauza faptului că angajatorii nu vor putea achita salarii la timp și vor fi nevoiți să reducă din cheltuieli pentru a putea face față acestei crize.

Scenariile de mai jos ar putea contribui la o creștere ușoară a cererii cât și a prețurilor pe piața imobiliară din Chișinău în urma crizei actuale:

Întoarcerea diasporei de peste hotare – cetățenii noștri de peste hotare care își vor pierdere locurile de muncă, vor fi nevoiți să revină acasă pentru a trece peste efectele acestei crize. Unii din aceștia, care au anumite economii vor opta pentru achiziția unui apartament pentru a nu pierde banii din cauza inflației.
Întârzierea dării în exploatare a complexelor locative – unele companii de construcții ar putea întârzia cu darea în exploatare a complexelor locative aflate în construcție. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari nu vor începe construcții noi, se vor concentra pe protejarea investițiilor existente și continuarea activității curente. Astfel vor fi mai puține imobile noi care se vor da în timpul apropiat în exploatare, iar în rezultat va crește și cererea pentru apartamentele în blocurile noi. Ne putem aștepta ca prețurile la apartamentele noi să crească în perioada următoare.

Creditele ipotecare în proces de derulare – multe persoane care își vor pierde locurile de muncă nu vor mai putea achita ratele lunare la bancă pentru creditele ipotecare. Băncile vor fi nevoite să scoată pe piață imobile sub prețul de piață pentru a-și putea întoarce banii.

Credite ipotecare noi – chiar dacă băncile vor încerca să ofere condiții de creditare mult mai accesibile, din cauza crizei, puține persoane vor risca să ia un credit pe termen lung. În 2019, aproape 35% din totalul de apartamente au fost procurate prin intermediul unui credit ipotecar. În 2020, în caz că se va atesta o criză economică, numărul creditelor ipotecare se va micșora, iar odată cu aceasta și cererea față de imobile.

Investițiile ca formă de business – o parte din investitori care au procurat apartamente la etapa de construcție pentru a le revinde mai scump, ghidați de panica pe care o poate impune criza economică, vor încerca să își vândă imobile cât mai rapid, respectiv la un preț mai mic.

La moment, lucrurile sunt abia la început și e greu de estimat impactul epidemiei asupra pieței imobiliare. Totul va depinde de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile dar și de responsabilitatea fiecărui în parte.

Dacă autoritățile centrale vor oferi ajutoare pentru businessul mic și mijlociu sub formă de subvenționare a salariaților pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă, rata șomajului va crește neesențial, respectiv vor fi înregistrate mai puține efecte negative asupra prețurilor la imobile și nu doar.

Ce ține de responsabilitatea fiecărui în parte, asta ar însemna respectarea distanței sociale de minim 1,5 m cât și a igienei personale. Tocmai din acest motiv, este important ca fiecare să fie conștient că poate fi cauza răspândirii virusului, și să nu iasă din casă decât în scopuri strict necesare.

sursa: www.accesimobil.md

Vino la un atelier de Pilates în susținerea copiilor din programele CCF Moldova!

Sâmbătă, pe 3 mai, te invităm să transformi o dimineață obișnuită într-un gest extraordinar: o sesiune de pilates cu Adela Gavrilenco, co-fondatoarea rețelei BONNE Forme și Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova, care îți va aduce echilibru și va oferi speranță acolo unde e cea mai mare nevoie, pentru că atunci când ne mișcăm cu inimă, schimbăm vieți. Atelierul de pilates promite să fie o experiență memorabilă, plină de energie pozitivă, zâmbete și generozitate.

Acest atelier este despre sănătatea feminină, despre Pilates ca instrument de recuperare postnatală, de alinare a durerilor de spate și de restabilire a echilibrului dintre corp și minte. Alături de Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova și clientă fidelă a studioului Pilates Bonne Forme, vei afla cum Pilatesul poate contribui la un stil de viață activ și echilibrat.

În cadrul atelierului, Adela Gavrilenco te va ghida în exerciții ce vizează:

  • Îmbunătățirea posturii și reducerea tensiunilor lombare;
  • Creșterea mobilității și flexibilității;
  • Recuperarea tonusului muscular după naștere;
  • Reglarea respirației și conectarea mai profundă cu propriul corp.

Ce te așteaptă la atelier?

  • O dimineață de reconectare și inspirație, în compania unor femei cu suflet frumos;
  • Gustări delicioase oferite de Zlotea Catering și un pahar de spumant;
  • O reducere de 10% la un abonament lunar BONNE Forme – pentru ca acest atelier să fie doar începutul călătoriei tale spre echilibru.

Dress code: ținută sport

Ora: 10:00

Durata: 3 ore

Adresa: Chișinău, str. Liviu Deleanu, 14C, Pilates Studio BONNE Forme, Buiucani

Preț de participare: 1500 lei
Toate fondurile colectate în cadrul atelierului sunt donate către susținerea familiilor cu posibilități reduse din programele CCF Moldova.

Locuri limitate!

Rezervă-ți locul ACUM, cu o donație de 1500 lei, accesând linkul: www.ccfmoldova.org/donatie menționând „Atelier”.

Pentru alte detalii și informații, sună la numărul de telefon: 079 986 142 sau trimite un e-mail la sorina.buclis@ccfmoldova.org.

Sportivii din R. Moldova au cucerit 13 medalii pentru Campionatul European de Haltere pentru seniori

În perioada 13 – 21 aprilie 2025, Chișinăul a găzduit Campionatul European de Haltere pentru seniori, un eveniment de amploare care a reunit 333 de sportivi din 40 de țăscrie.

Lotul național din Republica Moldova a încheiat competiția cu un palmares impresionant de 13 medalii, 4 de aur, 4 de argint și 5 de bronz. 

Printre performerii lotului național se numără:

  • Elena Erighina (categoria 81 kg) – campioană europeană, cu trei medalii de aur (smuls, aruncat, total – 242 kg);
  • Nisporeneanul Marin Robu (categoria 89 kg) – aur la smuls (173 kg), argint la aruncat (202 kg) și total (375 kg);
  • Ungheneanul Danu Secrieru (categoria 55 kg) – bronz la smuls (110 kg), argint la aruncat (135 kg) și total (245 kg);
  • Tudor Bratu (categoria 102 kg) – trei medalii de bronz (smuls – 176 kg, aruncat – 210 kg, total – 386 kg);
  • Ion Badanev (categoria 61 kg) – bronz la aruncat (152 kg) și locul IV la total (275 kg).


Aceste rezultate deosebite sunt rodul unei pregătiri riguroase, desfășurate sub coordonarea Antrenorului Emerit al Republicii Moldova, Sergiu Crețu, și susținute de echipa tehnică a Federației Naționale de Haltere, condusă de președintele Antonio Conflitti.

Pentru desfășurarea campionatului Ministerul Educației și Cercetării a alocat suma de 6.5 milioane de lei. 

Totodată, Parlamentul a adoptat o inițiativă legislativă cu privire la scutirea de taxe vamale a utilajului și inventarului sportiv care a fost folosit la Campionatul European de haltere, iar ulterior, halterele, podețele de antrenament și competiții vor fi distribuite gratuit în școlile sportive unde se practică proba halterele. 

În perioada următoare țara noastră va fi gazda a două competiții de anvergură:

  • Turneu ATP la tenis, echivalentul Campionatului Mondial printre seniori
  • Campionatul European de Judo, U23
  • Campionatul European de Rugby

Fântânile din țară, majoritatea poluate: 75% nu corespund normelor de calitate a apei

Aproape 75% dintre fântânile din Republica Moldova nu respectă standardele de calitate a apei. Cele mai multe sunt poluate cu nitraţi şi bacterii periculoase. Laboratorul Centrului de Sănătate Publică din Chişinău face doar verificări parțiale și recomandă oamenilor să fie responsabili şi să dezinfecteze fântânile din gospodării, scrie tvrmoldova.md.

ALEXANDRU NALBA, specialist Centru de Sănătate Publică, ANSPAm scos două căldări de apă, le-am vărsat. Acum, urmează conform cerinţelor operaţionale de prelevare a probelor de apă din fântână, urmează flambarea căldării, iar apoi scoatem o căldare cu apă şi prelevăm proba la indicatorii microbiologici în sticlă sterilă, după aia prelevăm probă la indicatori sanitaro-chimici.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, printre raioanele cu cele mai grave probleme la calitatea apei sunt raioanele Rezina, Râşcani, Călăraşi, Căuşeni.

LILIANA CARP, medic specialist, ANSPCauzele care conduc la această situaţie sunt în primul rând insalubritatea localităţilor. Lipsa sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în localităţile rurale care duce la infiltrarea apelor uzate în pânza freatică şi afectarea calităţii apei din fântânile publice. Acestea sunt de multe ori localizate fără coordonarea cu CSP şi sunt amplasate în apropierea grajdurilor, gunoiştilor, depozitelor.

De prin anii 80 e făcută fântâna şi o folosim de atunci. Apa e bună, o bem, o folosim pentru udat. -Mai faceţi dezinfecţie din când în când? – Facem în tot anul. Facem dezinfecţie cu clor, curăţă şi o las să pompeze mai mult, să ud şi apoi o folosesc.Cei mai mulţi localnici din Tohatin evită să folosească apa din fântâni. Apa pentru consum o iau de la rețea sau din magazine.Folosim apa din fântâni mai rar pentru că după cum cunoaştem, în Republica Moldova, calitatea apelor din fântâni nu este prea bună. Iată de ce o folosim doar pentru animale, dăm la păsări, la animale. Noi, din păcate o procurăm.

Apă consumăm din conductă. Pentru tot, pentru tot, din conductă. -Din fântâni luaţi apă? – Nu nu, fântână nu avem, nu ne folosim.Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică recomandă cetăţenilor să evite utilizarea fântânilor publice şi să se informeze asupra calităţii apei înainte de a o consuma. Totuşi, cei care dispun de fântâni în gospodărie, sunt îndemnaţi să le dezinfecteze o dată pe an.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVAPentru dezinfectarea fântânilor se folosesc substanțe pe bază de clor. Fântâna se acoperă cu un capac timp de șase ore. Apa poate fi folosită abia după dispariția totală a mirosului de clor și după verificarea calitatii intr-un laborator.Consumul apei contaminate ar putea duce la apariţia mai multor boli, hepatita, afectiuni gastrointestinale sau boli articulare. Potrivit ANSP, în Republica Moldova sunt aproape 45 de mii de fântâni iar peste 30 de mii sunt periculoase.

Autoritățile israeliene vor permite ceremoniile legate de Paște și Sfânta Lumină
Articolul anterior
Peste 2.100 de persoane au intrat în țară în ultimele 24 de ore. Doi călători au fost preluați de ambulanță
Articolul următor