Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică. Proiectul de modificare a legii, votat de deputați

Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”. Acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului.

Proiectul de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și a Legii cu privire la ajutorul social a fost votat de Parlament în lectura a doua de 54 de deputați.

Documentul mai prevede integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului – a ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor la achitarea facturilor la energie – într-un mecanism unic: plata compensațiilor la energie. În perioada rece 2022-2023, aproximativ 170.000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale.

Totodată, pentru a îmbunătăți echitatea sistemului urmează a fi extinsă lista criteriilor care vor fi luate în calcul la determinarea gradului de vulnerabilitate energetică. În prezent, programul nu face distincție între adulți și copii, persoane cu dizabilități, locuitori ai mediului urban sau rural etc.

O altă problemă care va fi soluționată prin aplicarea prevederilor propuse este impactul redus al măsurii pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire. În funcție de circumstanțele gospodăriei, aceasta ar urma să beneficieze fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Adițional, pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei, se propune acordarea accesului autorităților la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. Această măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor existente, în perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din Republica Moldova, adică peste 600.000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de 893,1 milioane de lei.

Proiectul a fost elaborat de fostul deputat Dan Perciun împreună cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Primul primar musulman al Londrei a câștigat al treilea mandat

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al capitalei britanice care obține un al treilea mandat, a anunțat media britanică după numărarea tuturor voturilor.

Primul primar musulman al Londrei a câștigat al treilea mandatFoto: știrileprotv.ro

Khan – în vârstă de 53 de ani, fiul unor imigranți pakistanezi și primul primar musulman al Londrei – a obținut 1.088.000 de voturi, față de 813.000 candidata conservatoare Susana Hall, transmite știrileprotv.ro.

Sadiq Khan conduce capitala britanică din 2016, succedându-i lui Boris Johnson, care a avut două mandate succesive de primar înainte de a deveni prim-ministru.

Peste 2.000 de consilii locale alese la scrutinul de joi

Alte victorii ale laburiștilor erau așteptate după alegerile locale de joi, un semnal înaintea alegerilor naționale din acest an, care, potrivit sondajelor, l-ar putea aduce la putere pe liderul laburist Keir Starmer și ar putea pune capăt celor 14 ani de guvern conservator.

Alegătorii au votat joi pentru mai bine de 2.000 de mandate ale consiliilor locale din Anglia și pentru câteva fotolii importante de primari, inclusiv în capitala Londra.

Incendiu într-un bloc locativ din municipiul Chișinău. Pompierii au intervenit în forță

Un incendiu s-a produs astăzi, 5 mai, într-un bloc locativ din municipiul Chișinău. S-a stabilit că focul a cuprins balconul unui apartament.

Potrivit IGSU, în după amiaza zilei de 5 mai curent, în jurul orei 15:22, pompierii din municipiul Сhișinău au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc de locuit de pe strada Dumitru Râșcanu 4.

Conform primelor informații, focul a cuprins balconul unui apartament de la etajul patru. La fața locului pentru stingerea arderii au intervenit trei echipe de salvatori. Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:37. 

La moment, forțele IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului. Victime nu au fost raportate.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore pompierii  și salvatorii au intervenit în 74 situații de risc.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite.

Fără pic de milă! Un bărbat filmat, în timp ce aruncă șapte motănei în mijlocul unei străzi din Capitală
Articolul anterior
Un șofer de 19 ani a lovit mortal un biciclist, la Călărași
Articolul următor