Vreme deosebit de rece în România! Temperaturi minime de până la -3 grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a României a emis prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 5 aprilie 2023, scrie observatornews.ro.

Vremea se va menţine închisă şi deosebit de rece pentru această perioadă din an. Temporar se vor semnala precipitaţii -pe alocuri moderate cantitativ- în regiunile estice şi sudice şi pe arii restrânse în rest. În Dobrogea va ploua, în Oltenia şi Muntenia vor predomina ploile, iar în celelalte regiuni precipitaţiile vor fi mixte (predominant ninsori în Moldova, iar noaptea şi în Transilvania şi Maramureş). La munte va ninge.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare mai ales ziua în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei unde rafalele vor depăşi 55…65 km/h şi pe arii restrânse 70…75 km/h, dar cu intensitate mai mică şi pe arii restrânse şi pe crestele montane (cu rafale de 55…65 km/h) şi în regiunile vestice şi sud-vestice. 

Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 9 grade, uşor mai ridicate în dealurile sudice, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 4 grade. Izolat se va forma ceaţă.

Vremea va fi închisă şi rece pentru această perioadă din an. Temporar va ploua, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 1…3 grade.

Vremea la munte

Vremea va fi închisă şi temporar va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe creste (cu rafale de 55…65 km/h). Valorile termice, comparabile cu cele din intervalul anterior, vor caracteriza în continuare o vreme rece.

Cum va fi vremea în Europa

Cerul va avea înnorări îndeosebi în estul, sudul şi nord-vestul extrem al continentului, unde se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare. Local se vor acumula cantităţi de apă mai însemnate. Precipitaţiile vor avea şi caracter de aversă cu descărcări electrice. În rest, vremea va fi în general frumoasă şi cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile numai pe arii restrânse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zonele învecinate bazinului Mării Negre precum şi pe arii mai restrânse în sudul şi nord-vestul Europei. 

Temperaturile vor creşte uşor în extremitatea de sud-vest a continentului, dar în rest nu se vor modifica semnificativ faţă de intervalul precedent. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief vor fi condiţii de ceaţă.

Numărul de studenți scade dramatic în Moldova

Numărul de studenți scade dramatic, de la an la an, la universitățile din capitala Republicii Moldova, Chișinău, scrie evz.ro.

Astfel, în ultimul deceniu, numărul de studenți la universitățile din Republica Moldova s-a redus de la 78.000 la 42.000, la nivelul studiilor de licență.

Dar în ultimii cinci ani numărul studenților pare că se stabilizează, fără a depăși însă nivelul de 43.000. Este un prag peste care învățământul superior din Republica Moldova se pare că nu mai poate trece, avâd în vedere situația demografică a țării.

De asemenea, a scăzut și numărul de înmatriculări în anul I de studii. De exemplu, în anul 2020 au fost înmatriculați 14.000. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, pare că aceasta este cifra maximă anuală pe care pot să mizeze universitățile și pentru anii următori.

Sunt puțini absolvenți de liceu

Ministrul a declarat, la o întâlnire cu rectorii universităților din Republica Moldova, că în fiecare an sunt în jur de 12.000 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care doar 92% susțin examenul de Bacalaureat. Cifra este, după cum se vede, mai mică decât numărul de studenți înmatriculați în anul I.

În aceste condiții, în ciuda oricăror eforturi, cel mult 10.000 de absolvenți de liceu rămân în Repulica Moldova. Iar dintre cei circa 6.000 de absolvenți de colegii, aproximativ 70% își continuă studiile la universitate, a mai explicat Dan Perciun.

Ministrul Educației considră însă că un alt fenomen este îngrijorătr, și anume rata de absolvire a instituțiilor de învățământ superior. Comparând numărul de înmatriculați cu cel al absolvenților, se pare că din cei admiși în 2014, au absolvit 82%, în timp ce dintre cei înmatriculați în anii 2019 și 2020, doar 50% și-au finalizat studiile de licență.

O altă problemă a învățământului superior din Republica Moldova este rata mică de angajare a absolvenților cu licență, care a fost calculată pentru prima dată începând cu anul 2020. Astfel, între 2020 și 2023, rată medie de angajare a fost de 42%. Spre comparație, în România această rată e în jur de 70%, iar în Uniunea Europeană ajunge la 86%.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

17 moldoveni au murit, iar circa 1.000 s-au îmbolnăvit de COVID-19, într-o singură săptămână
Articolul anterior
Finlanda e în NATO! Eşec de proporţii pentru Vladimir Putin. Rusia a avertizat că va fi forțată să ia „măsuri de răzbunare”
Articolul următor