Vreme din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova!

Vremea devine din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova. Astăzi, maximele ajung la 28 – 30 de grade Celsius, iar minima va coborî doar până la 18 grade, informează unica.md.

Cel mai cald este la Briceni, Rîbnița, Bălți, Chișinău și Cahul, iar la Ștefan-Vodă se vor înregistra 28 de grade.

Mâine va fi și mai cald. Termometrele vor urca până la 31 de grade Celsius, anunță meteorologii. Amintim că este în vugoare un Cod Galben de caniculă.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) de la începutul lunii iunie, la dispeceratul insituției au fost înregistrate 15 cazuri de insolație (n.r. afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului) și 3 sincope (n.r. definită ca fiind o scurtă pierdere a conștientei și a puterii mușchilor).

În contextul informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre instalarea vremii caniculare în perioada 28.06.2024-04.07.2024, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează, că în astfel de condiții, oamenii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de precauție.

În perioada temperaturilor ridicate a sezonului estival, cu scopul evitării cazurilor de insolații și sincopelor, cetățenii sunt rugați să se conformeze cu următoarele cerințe:

         * Evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

         * Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise

         * Beți suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar dacă nu simțiți senzația de sete

         * Aveți grijă de persoanele dependente de voi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le condiții sigure în perioada caniculară

         * Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament

         * Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)

         * Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumați fructe și legume proaspete, de sezon

         * Folosiți produse (creme, spray-uri) cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele 

         * Nu practicați activități care necesită efort fizic intens (sport, grădinărit etc.) pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros 

Menționăm faptul că de la începutul lunii iunie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15 cazuri de insolație și 3 sincope. Echipele de asistență medicală urgentă din țară au acordat ajutor medical pacienților – 9 femei și 9 bărbați, cu vârstele cuprinse între 2-82 de ani, din următoarele localități: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. 

În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații (respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței), apelați de urgență la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical!

S-au scumpit cu 30% ciocolatele de la „Bucuria”

Prețurile unor produse ale companiei „Bucuria”, cel mai mare producător de dulciuri din Moldova, au crescut semnificativ în ultima săptămână. Câteva tipuri de ciocolată de 100 de grame costă deja peste 39 de lei, cu 9 lei mai mult decât până acum, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 30%, transmite IPN, cu referire la MoldStreet.

Reprezentanții companiei susțin că nu au majorat încă prețurile la dulciuri și pun pe seama distribuitorilor și rețelelor de magazine creșterea prețurilor de pe rafturi. Totodată, aceștia încurajează consumatorii să cumpere produsele direct din magazinele de firmă, unde prețurile au rămas neschimbate.

Însă, o scumpire oficială a dulciurilor „Bucuria” pare inevitabilă. Conducerea companiei anunță că prețurile vor fi majorate cel mai probabil de la 1 martie 2025, fără a preciza procentul. Creșterea prețurilor la materii prime esențiale, precum zahărul și cacao, este principalul motiv invocat.

Directorul companiei a explicat că zahărul, un ingredient-cheie al dulciurilor, este de două ori mai scump în Moldova decât în Ucraina. Dacă în țara vecină o tonă de zahăr costă între 450 și 480 de dolari, la noi prețul ajunge la 930 de dolari.

Astfel, potrivit reprezentanților „Bucuria”, deși scumpirile recente din unele magazine nu sunt decise de producător, o creștere a prețurilor direct din fabrică este așteptată în curând, notează sursa citată.

În acest context, Uniunea Producatorilor de Zahar a venit cu precizări. Într-un mesaj expediat în adresa unica.md, instituția informează că zahărul, în Moldova, este singurul produs care s-a ieftinit în ultimele
12 luni, conform datelor Biroului Național de Statistică.

”Deși prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 9.1%, prețul la zahăr a scăzut cu 2% în ultimele 12 luni. Totodată, prețul de vânzare a zahărului de către producătorii de zahăr câtre producătorii industriali din Moldova a scăzut și mai mult. Dacă acum 2 ani prețul la zahăr pentru producătorii industriali era în medie de 20,5 lei/kg, acum este de 15,5 lei/kg, o scădere semnificativă de 24%!“, se arată în mesaj.

ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsurile întreprinse includ:

1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;

2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;

3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;

4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.

Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.

Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.

La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase. 

După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.

În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.

ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.

Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.

Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică. 

ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.

Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.

Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca

La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.

Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.

Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.

Acțiuni masive ale poliției de monitorizare a traficului rutier și a șoferilor nedisciplinați
Articolul anterior
Un tănăr, ajutat să-și recupereze portofelul datorită carabinierilor
Articolul următor