Vreme din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova!

Vremea devine din ce în ce mai sufocantă în Republica Moldova. Astăzi, maximele ajung la 28 – 30 de grade Celsius, iar minima va coborî doar până la 18 grade, informează unica.md.

Cel mai cald este la Briceni, Rîbnița, Bălți, Chișinău și Cahul, iar la Ștefan-Vodă se vor înregistra 28 de grade.

Mâine va fi și mai cald. Termometrele vor urca până la 31 de grade Celsius, anunță meteorologii. Amintim că este în vugoare un Cod Galben de caniculă.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) de la începutul lunii iunie, la dispeceratul insituției au fost înregistrate 15 cazuri de insolație (n.r. afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului) și 3 sincope (n.r. definită ca fiind o scurtă pierdere a conștientei și a puterii mușchilor).

În contextul informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat despre instalarea vremii caniculare în perioada 28.06.2024-04.07.2024, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească avertizează, că în astfel de condiții, oamenii trebuie să respecte cu strictețe măsurile de precauție.

În perioada temperaturilor ridicate a sezonului estival, cu scopul evitării cazurilor de insolații și sincopelor, cetățenii sunt rugați să se conformeze cu următoarele cerințe:

         * Evitați expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

         * Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise

         * Beți suficiente lichide pe parcursul zilei (apă plată, minerală, ceai slab îndulcit, sucuri naturale), chiar dacă nu simțiți senzația de sete

         * Aveți grijă de persoanele dependente de voi – copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, oferindu-le condiții sigure în perioada caniculară

         * Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament

         * Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)

         * Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumați fructe și legume proaspete, de sezon

         * Folosiți produse (creme, spray-uri) cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele 

         * Nu practicați activități care necesită efort fizic intens (sport, grădinărit etc.) pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros 

Menționăm faptul că de la începutul lunii iunie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15 cazuri de insolație și 3 sincope. Echipele de asistență medicală urgentă din țară au acordat ajutor medical pacienților – 9 femei și 9 bărbați, cu vârstele cuprinse între 2-82 de ani, din următoarele localități: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 pacienți au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. 

În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații (respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii sau chiar pierderea cunoștinței), apelați de urgență la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical!

Kaleidoscop – mai puternic, mai mult, mai tare!

La data de 22-23 iunie, Grădina Botanică s-a transformat într-un veritabil spațiu muzical, găzduind cea de-a 3-a ediție a festivalului KALEIDOSCOP. 

Evenimentul a reunit peste 20 mii oameni într-o atmosferă unică, iar pe scenă au urcat artiști de excepție care au încântat publicul cu prestații memorabile. 

Printre aceștia s-au numărat Smiley, The Motans, Irina Rimes, Subcarpații, Alternosfera, The Urs, Vescan, Andia și Killa Fonic.

Grădina Botanică, cu peisajul său idilic și diversitatea floristică, a oferit cadrul perfect pentru desfășurarea acestui festival. 

Vizitatorii s-au putut bucura nu doar de muzică de calitate, ci și de frumusețea naturii, într-o sinergie perfectă între artă și mediu. 

iTicket – organizatorul celor două zile magice a reușit să creeze o experiență complexă, care a inclus nu doar concerte, ci și diverse activități interactive și zone de relaxare. 

Standurile de mâncare au răsfățat gusturile vizitatorilor cu o gamă variată de preparate delicioase.

Feedback-ul pozitiv din partea participanților și a artiștilor confirmă succesul răsunător al KALEIDOSCOP-ULUI. Demonstrând că muzica și natura pot coexista armonios.

Datorită acestora, ediția din acest an a fost la cel mai înalt nivel, care a urmat aceeași tradiție, dar care a ridicat așteptările pentru edițiile viitoare. 

Ne revedem, în vara lui 2025.

Partenerul general al evenimentului a fost mastercard, partener principal FINCH, partener TYMBARK, parteneri media Jurnal TV, tv8 și HITFM.

Țara europeană în care cetățenii ruși își doresc să ajungă cel mai mult

Potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită.

În ce țară europeană doresc rușii să ajungă cel mai mult. Datele Yandex

Analiștii de la Yandex au analizat căutările făcute în Rusia pentru cerințele de viză ale diferitelor țări din jurul lumii, acestea arătând că Europa rămâne destinația favorită a rușilor, chiar dacă UE a suspendat încă din mai 2022 acordul cu Moscova prin care aceștia puteau obține vize mai ușor pentru intrarea în spațiul comunitar, transmitere la Hotnews.ro.

„Am căzut de acord… pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (n.r încheiat în 2007)”, anunța atunci Josep Borrell, șeful diplomației europene. Țările membre ale UE au fost însă prea divizate pentru a se putea pune de acord asupra unei interdicții generale de intrare a cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Datele Yandex arată că, dintre țările din zona Schengen, Italia este țara de care rușii sunt cei mai interesați. Un pic mai rar în căutările privind cerințele de viză apar Germania, Franța, Spania, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia și Elveția.

Unele dintre aceste țări au adoptat restricții mult mai stricte decât cele ale UE privind intrarea rușilor pe teritoriul lor.

A doua poziție în clasament, după zona Schengen, este ocupată de China, iar a treia de Statele Unite. De altfel, Rusia a acuzat în luna aprilie compania aeriană Turkish Airlines că refuză din cauza presiunilor SUA îmbarcarea pasagerilor ruși ce vor să ajunge în Mexic și țări din America Latină.

O sursă a declarat pentru Reuters la momentul respectiv că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul  exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”  în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmau în aprilie că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines de la începutul anului pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Potrivit datelor Yandex privind căutările pentru condițiile de obținere a vizei, clasamentul top 10 al destinațiilor de care rușii sunt cel mai interesați este completat de Japonia, Cipru, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada și Sri Lanka.

La Chișinău va avea loc ,,Festivalul românesc de animație pentru copii”

Parcul „Alunelulˮ va găzdui, în perioada 30 iunie – 7 iulie, Festivalul românesc de animație pentru copii. Actorii de pe ambele maluri ale Prutului vor prezenta gratuit, începând cu ora 18:00, o serie din opt spectacole bazate pe lucrări literare cunoscute pentru toate vârstele.

Pe 30 iunie începe Festivalul românesc de animație pentru copii

Actorul Ion Ambrosi, organizatorul festivalului și conducătorul teatrului „Piciul Julien”, a menționat că prima ediție a fost organizată după pandemie și a adus un ecou deosebit. De aceea, a fost luată decizia de a transforma festivalul într-o bună tradiție, pentru a bucura publicul spectator în fiecare an și a uni cele două maluri ale Prutului prin teatrul de animație, transmite IPN.

Dacă în primul an au fost invitate trupe doar din Republica Moldova, la ediția din acest an, care este a treia la număr, vor participa trei teatre de peste Prut. Teatrul de Păpusi „Cărăbuș”– Brăila va deschide festivalul pe 30 iunie cu spectacolul „Aladdin și lampa fermecatăˮ. Pe 2 iulie, Compania Muschetarii din București va prezenta spectacolul „Punguța cu doi baniˮ. Păpușarul profesionist de la Cluj, Ion Iurcu, va veni la Chișinău pe 4 iulie pentru a prezenta spectacolul  „Scufița roșie și lupul cel flămândˮ. Teatrele din Moldova, printre care Teatrul „Ion Creangăˮ, Teatrul „Guguțăˮ, Teatrul „Licurici”, Teatrul „Vasile Alecsandriˮ din Bălți vor prezenta spectacolele „Fata babei și fata moșneaguluiˮ, „Tronca-ponca, vâj”, „Pomul lui Gorițăˮ, „Tricolorul rutier”. Actorii teatrului „Piciul Julien” vor închide festivalul cu premiera spectacolului „Bunul Promoroacă”.

Ion Ambrosi a spus că spectacolele teatrului de animație sunt în egală măsură atât pentru copii, cât și pentru maturi, fiindcă uneori adulții uită de unele povețele din copilărie, iar prin exemplele din povești actorii încearcă să le aducă aminte despre bunătatea cu care trebuie să trăim în suflet, despre omenie, hărnicie și multe alte calități frumoase.

Acțiuni masive ale poliției de monitorizare a traficului rutier și a șoferilor nedisciplinați
Articolul anterior
Un tănăr, ajutat să-și recupereze portofelul datorită carabinierilor
Articolul următor