Zaharova: Dacă Moldova se alătură sancțiunilor contra Rusiei, vom răspunde

Rusia amenință că va veni cu un răspuns pe măsură, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor contra Rusiei. Despre aceasta a menționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Zaharova a comentat declarația comună NATO-UE

Declarația Maria Zaharova vine după ce anterior, ministrul Nicu Popescu a anunțat că autoritățile din Moldova au elaborat o listă a cetățenilor pe care ar urma să îi sancționeze, transmite tv8.md.

„După cum știți, sancțiunile UE nu au rămas fără răspunsul nostru. Respectiv, atunci când Chișinăul va adera la aceste sancțiuni, vom fi obligați să luăm măsuri de răspuns și față de partea moldovenească. Dorim să subliniem că aceasta nu va fi alegerea noastră, ci un răspuns la pași neprietenoși”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Amintim că autoritățile din Moldova au elaborat o listă a cetățenilor pe care ar urma să îi sancționeze. Despre aceasta a menționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-un interviu acordat Europei Libere.

Ministrul nu a dat numele indivizilor, dar a spus că lista va include „circa 25 de persoane” și că „aproximativ jumătate” sunt cetățeni ruși.

„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat Popescu.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată, dar va mai dura până ce vor fi îndepliniți „toți pașii legali”.

Natalia Barbu, mesaj de dragoste pentru soțul ei și adresare către cei care le critică relația

Natalia Barbu a publicat recent o poză alături de soțul ei, fotografia fiind însoțită de un mesaj adresat jumătății sale, dar și celor care continuă să critice această familie.

,,Tu ești parte din mine și eu parte din tine, suntem Unu. Chiar dacă careva din voi ați fost, sinteți sceptiți la o relație ca a noastra, știti ce? Daca ați vedea mai multa Iubire, Lumină și Frumos în voi, sigur ați fi fericiți. Vă trimitem numai gânduri bune și Iubire”, a menționat artista pe Instagram.

Natalia Barbu este căsătorită cu omul de afaceri Nicolae Sota. Cei doi au împreună doi copii, un băiețel pe nume Victor și o fetiță, Vera.

Prietenii virtuali i-au transmis artistei gânduri frumoase:

,,Voi Sunteți minunați! Draga mea, nu asculta, și nu te uita la nimeni! Trăiți viața din plin cât e posibil!
Nimeni din cei care vorbesc nu o sa fie alături de voi la nevoie. Vă cuprind”, a scris interpreta Olia Tira.

,,Semănați mult. Fericire și înțelepciune! Restu’ se trec. Conteaza cum te simți tu lângă el. Ești muninată!”.

,,Sunt sigură că aveți o relație plină de dragoste, respect și înțelepciune”, au mai scris internauții.

Oamenii de știință sunt îngrijorați! Luna aceasta, suprafața globală a apelor oceanelor a atins o nouă temperatură record

Încălzirea recentă și rapidă a oceanelor lumii îi alarmează pe oamenii de știință, care sunt îngrijorați de faptul că acest fenomen neașteptat va contribui la încălzirea globală.

The Seven Seas - WorldAtlas

Luna aceasta, suprafața globală a apelor a atins o nouă temperatură record, notează BBC: ”Nu s-a mai încălzit niciodată atât de mult și atât de repede”.

Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce se întâmplă asta. Dar ei se tem că, în combinație cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârșitul anului viitor.

Experții cred că în următoarele luni se va declanșa și un puternic fenomen meteo El Niño – un sistem meteorologic care încălzește oceanul.

Oceanele mai calde pot distruge viața marină, pot duce la fenomene meteorologice mai extreme și pot crește nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră, care încălzesc planeta.

Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare. În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, cea mai mare parte a energiei suplimentare ajungând în oceane.

Acest lucru are consecințe în lumea reală – nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferența față de cea pe termen lung a fost enormă.

În martie, temperaturile de la suprafața mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu 13,8°C mai mari decât media din perioada 1981-2011.

„Nu se știe clar de ce are loc o schimbare atât de rapidă și o schimbare atât de mare”, a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.

„Am dublat căldura din sistemul climatic în ultimii 15 ani, nu vreau să spun că este vorba de schimbări climatice, de variabilitate naturală sau de un amestec de ambele, nu știm încă. Dar observăm această schimbare”.

Un factor care ar putea influența nivelul de căldură care ajunge în oceane este, în mod interesant, o reducere a poluării cauzate de transportul maritim. În 2020, Organizația Maritimă Internațională a pus în aplicare un regulament pentru a reduce conținutul de sulf din combustibilul ars de nave.

Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă. Dar aerosolii care murdăresc aerul contribuie, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spațiu, iar eliminarea lor ar putea provoca o mai mare pătrundere a căldurii în ape.

sursa

SUA avertizează Kievul: „Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi”

Administrația de la Washington transmite un semnal de alarmă pentru Ucraina. „Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, potrivit www.protv.ro.

GALERIE Imagini din satelit cu trupele rusești masate la granița cu Ucraina

Iar potrivit ziarului american Wall Street Journal, Moscova își reaprovizionează trupele din Ucraina cu obuze de artilerie și alte muniții, pe care i le expediază Teheranul prin Marea Caspică.

Surse din interiorul Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat că militarii Kievului efectuează „o anumită mișcare peste Nipru, în regiunea Herson”, dar toti responsabili cer „tacere informationala”.

Asta după ce, duminică, Institutul american pentru Studiul Războiului semnala debarcarea soldaților ucraineni pe malul stâng al Niprului. Concret, armata ucraineană ar fi reușit să ocupe poziții la nord de Oleshki și să se deplaseze la periferia nordică a acestui oraș, de-a lungul unei autostrăzi, precum și la vest de satul Dachi.

Pe de altă parte, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA pentru comunicare strategică atrage atenția că și forțele armate ale Rusiei ar putea iniția în curând o ofensivă pe mai multe fronturi.

John Kirby: „Știm că odată ce vremea se îmbunătățește, și deja e pe cale s-o facă, ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în unele zone. Nu știm exact unde sau cum vor face asta. Dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine și, dacă aleg propriile operațiuni ofensive, că au capacitățile necesare pentru a le desfășura”.

John Kirby a enumerat nevoile stringente ale Ucrainei, între care blindate, artilerie, sisteme de apărare aeriană și sprijin logistic.

Potrivit lui Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării, la sfârșitul lunii martie, o precedentă tentativă de ofensivă rusă a eșuat.

Încă un cutremur, produs joi în regiunea devastată din Turcia
Articolul anterior
O interpretă din Moldova, prezentată pe un ecran gigantic din New York
Articolul următor