Zaharova: Kievul ”ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei nucleare Zaporojie ”de dragul idolilor naziști”

Luni, Rusia a acuzat Kievul că a încercat să ”ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, transmite Reuters cu referire la Hotnews.

TV8.md - Zaharova reacționează la ultimele sancțiuni impuse Rusiei: „UE  continuă să se bage într-o fundătură”

Ministerul rus de Externe a afirmat că dorește ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să vină la centrala din Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, dar că Kievul blochează o eventuală vizită.

”Ei iau ostatică întreaga Europă și nu se opun să îi dea foc de dragul idolilor lor naziști”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Moscova spune că a făcut tot ce a putut pentru a facilita o vizită a AIEA la centrala nucleară, dar că Kievul a considerat că este ”benefic să țină AIEA departe”.

De asemenea, Zaharova, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, a atacat comunitatea internațională pentru că refuză să critice Kievul în legătură cu atacurile.

„Liderii Națiunilor Unite și ai AIEA, de nenumărate ori, nu îndrăznesc să numească direct sursa amenințării. Ei demonstrează că nu vor să arate cu degetul spre Kiev”, a declarat Zaharova.

Centrala nucleară din Zaporojie, punct fierbinte

Centrala nucleară din Zaporojie a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul care durează de luni de zile.

Centrala se află pe teritoriul controlat de Rusia, dar este deservită de personal ucrainean.

Preocuparea internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporojie au crescut luni, Kievul avertizând asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl și făcând apel la transformarea centralei în zonă demilitarizată.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie din sud-estul Ucrainei şi a cerut comunităţii internaţionale ”să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala nucleară din Zaporojie”, relatează agenţia de presă Ukrinform.

Un bombardament a lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, capturată de Rusia. Cele două părți se acuză reciproc pentru atac, în timp ce autoritățile ucrainene au declarat că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate scurgeri radioactive, potrivit Reuters.

Îngrijorări majore privind situația de la centrala nucleară Zaporojie

Forțele rusești se folosesc probabil de pozițiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voința occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ”este complet scăpată de sub control”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear, scrie The Associated Press.

De asemenea, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de la centrala nucleară Zaporojie, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Trei fetițe au ajuns la spital cu numeroase contuzii, după ce trenulețul electric în care se aflau s-a răsturnat
Articolul anterior
Patru cozi imense de mașini la vama Leușeni. Poliția recomandă alte puncte de trecere a frontierei
Articolul următor