Zaharova: Kievul ”ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei nucleare Zaporojie ”de dragul idolilor naziști”

Luni, Rusia a acuzat Kievul că a încercat să ”ia Europa ostatică” prin bombardarea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, transmite Reuters cu referire la Hotnews.

TV8.md - Zaharova reacționează la ultimele sancțiuni impuse Rusiei: „UE  continuă să se bage într-o fundătură”

Ministerul rus de Externe a afirmat că dorește ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să vină la centrala din Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, dar că Kievul blochează o eventuală vizită.

”Ei iau ostatică întreaga Europă și nu se opun să îi dea foc de dragul idolilor lor naziști”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Moscova spune că a făcut tot ce a putut pentru a facilita o vizită a AIEA la centrala nucleară, dar că Kievul a considerat că este ”benefic să țină AIEA departe”.

De asemenea, Zaharova, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, a atacat comunitatea internațională pentru că refuză să critice Kievul în legătură cu atacurile.

„Liderii Națiunilor Unite și ai AIEA, de nenumărate ori, nu îndrăznesc să numească direct sursa amenințării. Ei demonstrează că nu vor să arate cu degetul spre Kiev”, a declarat Zaharova.

Centrala nucleară din Zaporojie, punct fierbinte

Centrala nucleară din Zaporojie a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul care durează de luni de zile.

Centrala se află pe teritoriul controlat de Rusia, dar este deservită de personal ucrainean.

Preocuparea internațională privind atacurile de artilerie din weekend asupra complexului nuclear ucrainean Zaporojie au crescut luni, Kievul avertizând asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl și făcând apel la transformarea centralei în zonă demilitarizată.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie din sud-estul Ucrainei şi a cerut comunităţii internaţionale ”să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala nucleară din Zaporojie”, relatează agenţia de presă Ukrinform.

Un bombardament a lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, capturată de Rusia. Cele două părți se acuză reciproc pentru atac, în timp ce autoritățile ucrainene au declarat că centrala funcționează în continuare și că nu au fost detectate scurgeri radioactive, potrivit Reuters.

Îngrijorări majore privind situația de la centrala nucleară Zaporojie

Forțele rusești se folosesc probabil de pozițiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voința occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ”este complet scăpată de sub control”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear, scrie The Associated Press.

De asemenea, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de la centrala nucleară Zaporojie, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Trei fetițe au ajuns la spital cu numeroase contuzii, după ce trenulețul electric în care se aflau s-a răsturnat
Articolul anterior
Patru cozi imense de mașini la vama Leușeni. Poliția recomandă alte puncte de trecere a frontierei
Articolul următor