Zeci de miliarde! A fost dezvăluită valoarea activelor afaceriștilor ruși înghețate de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană, în cadrul sancțiunilor aplicate în contextul războiului inițiat de Rusia în Ucraina, a înghețat active ale oamenilor de afaceri ruși în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro. Sumă a fost dezvăluită de agenția de presă DPA. Potrivit sursei, antreprenorii autohtoni au pierdut accesul la iahturi de lux, imobiliare și alte active, scrie realitatea.md.

Anterior, Luxemburgul a înghețat active rusești în valoare de 2,5 miliarde de euro în cadrul sancțiunilor, Țările de Jos – aproape 400 de milioane de euro și Franța – activele Băncii Centrale a Rusiei pentru un total de 22 de miliarde de euro.

Realitatea.md precizează că astăzi este a a 91-a zi de război. Armata rusă încearcă cu orice preț să cucerească întreaga regiune Lugansk, din Donbas. Aceasta și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”, spune președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Rușii și-au aruncat acolo toate forțele pe care le mai au. În regiunea Luhansk, rușii avansează din toate direcțiile deodată, spune și guvernatorul regional. Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense la Severodonețk, un oraș strategic și una dintre ultimele redute. Ucrainenii luptă să apere Donbasul, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk și este controlat parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși.

Putin susține că a trimis armata pentru a salva populația de acolo de genocid. Va fi o ofensivă de durată. Armata rusă va continua operațiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi atinse, a anunțat ieri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Țara noastră a primit 19 autospeciale de intervenție din partea Japoniei

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei. Ceremonia de recepționare a echipamentului s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Cele 19 autospeciale, fabricate în Japonia, vor fi distribuite în zece localități din țară. Donația este parte a proiectului moldo-japonez „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor” . Acestea au fost procurate printr-un grant de aproximativ 240 de milioane de lei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța acestui sprijin, menționând că peste un milion de cetățeni vor beneficia de o reacție mai rapidă în caz de urgență.

„Vreau să reiterez recunoștința față de partenerii japonezi pentru sprijinul generos și totodată să vă mulțumesc vouă, salvatorilor, pentru curajul, devotamentul și munca neobosită în slujba oamenilor”, a declarat șefa statului.

Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin, a evidențiat contribuția Japoniei în domeniul gestionării situațiilor de urgență.

„Acest sprijin ne ajută la formarea unei infrastructuri mai reziliente, mai puternice și mai rapide în fața crizelor”, a declarat ministra.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamadda Yoichir, a menționat că această donație reflectă parteneriatul solid dintre cele două țări și angajamentul Japoniei pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova de intervenție în situații de urgență.

În PMAN a fost expusă tehnica de intervenție a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Cetățenii pot să o urmărească până la ora 14:00.

Evenimentul de recepționare a avut loc în ajunul Zilei salvatorului, marcată anual pe 5 aprilie. Cu acest prilej, IGSU va organiza „Gala premianților IGSU”, o ceremonie solemnă de recunoaștere a meritelor celor care și-au dedicat viața protejării cetățenilor.

Autospecialele urmează să fie puse în serviciul activ după finalizarea instruirilor tehnice, desfășurate de experți japonezi în subdiviziunile IGSU din țară.

Olesea Stamate a reacționat după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”

Deputată Olesea Stamate, exclusă din partid, spune că a primit „cu înțelegere” această decizie a conducerii PAS, însă consideră că acțiunile sale „au fost corecte și legale”. PAS a exclus-o pe parlamentară din rândurile sale, acuzându-o de faptul că a modificat astfel Legea amnistiei încât să permită deținuților pe viață să iasă la libertate din închisoare, scrie tvrmoldova.md

Parlamentara afirmă că decizia de a fi exclusă din formațiune reprezintă un „atac informațional dur”, direcționat atât împotriva sa, cât și a partidului, „mai ales într-un an electoral sensibil”.

Deși este învinuită, în calitate de autoare a unor amendamente la Legea Amnistiei, înaintate și votate în Parlament, că a creat un „proces viciat”, în urma căruia mai mulți criminați condamnați pe viață au ieșit la libertate, parlamentara spune că cunoaște adevărul și are sufletul împăcat.

„Încercarea de a-mi implica familia în aceste atacuri murdare, orchestrate de dușmanii guvernării – din interiorul și din afara țării – este inacceptabilă și sub orice limită a decenței”, a afirmat Olesea Stamate.

„Rămân devotată principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice.”

ULTIMA ORĂ! Federația Rusă expulzează trei angajați ai Ambasadei R. Moldova la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 4 aprilie, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost comunicat faptul că trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au fost declarați „persona non grata”, scrie moldova1.md.

Această decizie a fost luată ca urmare a expulzării, pe 31 martie, a trei membri ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru că ar fi desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Ministerul rus a subliniat că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, iar orice acuzație de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova nu are niciun temei.

Amintim că pe 31 martie Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău i-a transmis ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în R. Moldova. Măsura a fost luată în contextul acuzațiilor lansate de Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora Rusia l-ar fi ajutat pe reputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.Ambasada Rusiei a respins atunci acuzațiile, numindu-le ”insinuări nefondate și inacceptabile”.

Tiraspolul a anulat codul roșu de pericol terorist în regiune și a instituit un nivel galben de alertă
Articolul anterior
Președinta Maia Sandu, în vizită la restaurantul unor moldoveni stabiliți în SUA
Articolul următor
Close menu