Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

”A murit în brațele mele”. Ionel Istrati, dezvăluiri despre ultimele clipe în care s-a stins Arcadie Spoială. Artistul i-a fost alături

La câteva zile după tragicul accident care i-a luat viața regizorului Arcadie Spoială, interpetul Ionel Istrati a venit cu detalii despre ultimele clipe din viața acestuia și momentul cumplit în care s-a stins. Artistul a fost alături de Arcadie Spoială în ultimele sale clipe.

„În cort eram toți, un copac a căzut peste noi. Arcadie a fost lovit direct în cap. A murit în brațele mele în mașină, în drum spre ambulanța care venea în întâmpinare! Medicii nu au putut să-l readucă la viață, inima lui era deja stinsă!”, scrie îndurerat Ionel Istrati pe rețele.

În primele ore de la moartea regizorului, Ionel Istrati a transmis anterior un mesaj de condoleanțe:

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

În ziua tragediei, pe 11 iunie, Arcadie Spoială se afla cu familia și câțiva prieteni, printre care și Ionel Istrati, pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul.

Când a început furtuna, în jurul orei 22.00, oamenii au auzit un zgomot puternic, au luat copiii în brațe și au ieșit afară din corturi. Din păcate, Arcadie nu a reușit să iasă la timp. În acel moment, o creangă uriașă a căzut peste cortul în care se afla. Ceilalți membri ai familiei au reușit să scape nevătămați. Prietenii au sunat imediat la ambulanță și, pentru a nu pierde timp, l-au transportat pe bărbat spre ambulanță. Arcadie a fost predat echipei de medici în zona satului Goian, care se află la aproximativ 15 km. Însă pe drum, spre Spitalul Raional Dubăsari, din cauza traumatismelor prea grave, el a decedat.

Arcadie Spoială va fi condus în ultimul drum, sâmbătă, 15 iunie, la Soroca, acolo unde s-a născut și a copilărit. Despre asta a anunțat fratele său Dumitru Spoială.

Potop în București! Străzi transformate în râuri, sute de case inundate și zeci de copaci doborâți

A fost dezastru joi seara în Capitală după o furtună care a durat câteva zeci de minute. Meteorologii au emis cod roșu. A plouat torențial și a căzut grindina. Canalizarea nu a făcut față, iar străzile s-au transformat în râuri, scrie digi24.ro.

În jurul orei 23, bucureștenii au primit mesaj ro-alert care anunța că vremea se înrăutățește brusc și erau sfătuiți să stea la adăpost. A căzut grindină și a plouat atât de mult încât canalizarea nu a putut prelua volumul uriaș de apă, iar străzile s-au inundat. Apa a ajuns și în parcările subterane, în blocuri și chiar în casele oamenilor.

Potrivit celui mai nou bilanț al ISU București-Ilfov, peste 100 de străzi și peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost inundate. 60 de copaci și 7 stâlpi de electricitate au fost doborâți de vânt și 70 de mașini distruse.

Potrivit BoardingPass, două zboruri către București dinspre Timișoara și Tel Aviv au fost deviate pe aeroporturi din Bulgaria. Tot din cauza turbulențelor, trei stewardese au fost rănite într-o cursă care a decolat de la București cu destinația Hamburg. Aeronava a revenit pe Otopeni, iar stewardesele au ajuns în spital.

Rusia a folosit înfometarea ca armă de război la Mariupol, orașul simbol al ororii

Forțele armate ruse au folosit în mod deliberat înfometarea civililor ca o tactică militară în timpul asediului de 85 de zile al orașului ucrainean Mariupol, spun experți juridici internaționali într-un raport publicat joi, scrie Europa Liberă.

Organizația pentru drepturile omului Global Rights Compliance (GRC), ai cărei experți consiliază Procuratura Generală a Ucrainei, a constatat că armata rusă „a atacat în mod sistematic obiective indispensabile pentru supraviețuirea populației civile”, cum ar fi instalațiile de apă, depozitele de alimente, infrastructura energetică și cea medicală.

În același timp, rușii au tăiat căile de evacuare și au blocat ajutoarele umanitare trimise spre oraș.

Reuters scrie că Ministerul rus de Externe nu a răspuns solicitării scrise de comentariu, într-o zi de sărbătoare națională în Rusia.

Mariupol a devenit un simbol al ororilor războiului în timpul asediului rusesc de trei luni, între martie și mai 2022, dinaintea ocupării portului strategic de la Marea Neagră. Mulți civili au fost nevoiți să-și îngroape rudele ucise la marginea drumului.

Autorii raportului spun că înfometarea civililor „prin obstrucționarea accesului lor la obiective indispensabile supraviețuirii lor” ca tactică militară este definită drept crimă de război în Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI).

În această definiție, înfometarea nu se referă doar la mâncare, a declarat pentru Reuters Olha Mațkiv, consilieră juridică ucraineană din cadrul GRC.

Ea a mai spus că raportul demonstrează că la Mariupol oamenii nu au murit numai din cauza luptelor, ci și a lipsurilor zilnice de hrană, căldură, apă – din cauza atacurilor rusești asupra obiectivelor de infrastructură.

Un oficial de la Procuratura Generală de la Kiev a spus că incidentele de la Mariupol sunt luate în considerare în plângerile împotriva Rusiei.

CPI a emis până acum patru mandate de arestare pentru crime de război comise în Ucraina, inclusiv pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre
Articolul anterior
Republica Moldova, prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE
Articolul următor