Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe guvernatorul regiunii Sumî, Volodimir Artiuh, după atacul în care o rachetă trasă de ruși a ucis peste 30 de oameni și a rănit alte peste 100 de persoane, informează The Moscow Times.

Decizia a fost confirmată de către Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului ucrainean în parlamentul de la Kiev. De asemenea, Melniciuk a mai precizat, într-o postare publicată pe Telegram, că Zelenski l-a demis și pe guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk.
Oleh Hrihorov, fost șef al poliției din Luhansk a fost numit guvernator al regiunii Sumî. Deși la nivel oficial nu au fost oferite explicații legate de demisia guvernatorului din Sumî, The Moscow Times notează că acesta a fost aspru criticat de către oficialitățile locale, ca urmare a deciziei de a organiza o ceremonie militară în Sumî duminică, 13 aprilie, fix în ziua în care rușii au lansat atacul cu rachetă balistică asupra orașului.
Militarii ucraineni nu mai stau în cazărmi, ci în apartamente obișnuite de bloc
Mariana Bezula, o deputată ucraineancă din opoziție, l-a acuzat pe Artiuh, alături de un general în armata ucraineană, pentru faptul că a pus în pericol viețile civililor prin organizarea respectivei ceremonii militare în Sumî.
Artiuh a declarat pentru presa ucraineană că a fost invitat la respectiva ceremonie, dar că nu a avut nicio implicare în organizarea acesteia și a refuzat să numească persoana responsabilă.
Artem Semenihin, primarul din Konotop, un oraş din regiunea Sumî, l-a acuzat la rândul său pe fostul guvernator local de organizarea ceremoniei pentru o brigadă militară locală. El a adăugat că, prin aceasta, guvernatorul a ajutat Rusia să justifice „un atac genocidar” asupra ucrainenilor.
Rusia se foloseşte de prezenţa trupelor în oraş pentru a legitima un atac care a atras condamnarea internaţională.
Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit două rachete balistice împotriva oraşului Sumî, afirmând că acestea au vizat o „adunare a comandamentului militar ucrainean” şi că a ucis 60 de militari ucraineni.
În plus, Moscova a acuzat Kievul că „foloseşte din nou civilii drept scuturi umane”. Statul Major al Ucrainei nu a emis nicio declaraţie cu privire la prezenţa sau nu a unor soldaţi în Sumî, dar a acuzat, la rândul său, Moscova că vizează civili şi a promis represalii împotriva armatei ruse.
Din cauza atacurilor frecvente ale Rusiei, armata ucraineană nu îşi mai adăposteşte trupele în cazărmi.
În schimb, soldaţii locuiesc în apartamente obişnuite, dar este dificil să închirieze astfel de camere, deoarece mulţi localnici se tem să nu fie loviţi de o rachetă sau o dronă rusească dacă îşi deschid uşile pentru militari.