Zelenski l-a demis pe guvernatorul regiunii Sumî, după atacul cu rachete rusești care a ucis peste 30 de civili

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe guvernatorul regiunii Sumî, Volodimir Artiuh, după atacul în care o rachetă trasă de ruși a ucis peste 30 de oameni și a rănit alte peste 100 de persoane, informează The Moscow Times.

Decizia a fost confirmată de către Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului ucrainean în parlamentul de la Kiev. De asemenea, Melniciuk a mai precizat, într-o postare publicată pe Telegram, că Zelenski l-a demis și pe guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk.

Oleh Hrihorov, fost șef al poliției din Luhansk a fost numit guvernator al regiunii Sumî. Deși la nivel oficial nu au fost oferite explicații legate de demisia guvernatorului din Sumî, The Moscow Times notează că acesta a fost aspru criticat de către oficialitățile locale, ca urmare a deciziei de a organiza o ceremonie militară în Sumî duminică, 13 aprilie, fix în ziua în care rușii au lansat atacul cu rachetă balistică asupra orașului.

Militarii ucraineni nu mai stau în cazărmi, ci în apartamente obișnuite de bloc

Mariana Bezula, o deputată ucraineancă din opoziție, l-a acuzat pe Artiuh, alături de un general în armata ucraineană, pentru faptul că a pus în pericol viețile civililor prin organizarea respectivei ceremonii militare în Sumî.

Artiuh a declarat pentru presa ucraineană că a fost invitat la respectiva ceremonie, dar că nu a avut nicio implicare în organizarea acesteia și a refuzat să numească persoana responsabilă.

Artem Semenihin, primarul din Konotop, un oraş din regiunea Sumî, l-a acuzat la rândul său pe fostul guvernator local de organizarea ceremoniei pentru o brigadă militară locală. El a adăugat că, prin aceasta, guvernatorul a ajutat Rusia să justifice „un atac genocidar” asupra ucrainenilor.

Rusia se foloseşte de prezenţa trupelor în oraş pentru a legitima un atac care a atras condamnarea internaţională.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit două rachete balistice împotriva oraşului Sumî, afirmând că acestea au vizat o „adunare a comandamentului militar ucrainean” şi că a ucis 60 de militari ucraineni.

În plus, Moscova a acuzat Kievul că „foloseşte din nou civilii drept scuturi umane”. Statul Major al Ucrainei nu a emis nicio declaraţie cu privire la prezenţa sau nu a unor soldaţi în Sumî, dar a acuzat, la rândul său, Moscova că vizează civili şi a promis represalii împotriva armatei ruse.

Din cauza atacurilor frecvente ale Rusiei, armata ucraineană nu îşi mai adăposteşte trupele în cazărmi.

În schimb, soldaţii locuiesc în apartamente obişnuite, dar este dificil să închirieze astfel de camere, deoarece mulţi localnici se tem să nu fie loviţi de o rachetă sau o dronă rusească dacă îşi deschid uşile pentru militari.

Un astrolog a fost arestat pentru că a provocat „panică publică” într-un videoclip pe TikTok

La câteva săptămâni după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a ucis mii de oameni în Myanmar, un astrolog a făcut pe Tik Tok „o predicție” în urma căreia a fost arestat, potrivit BBC.

Astrologul John Moe The a publicat un clip pe Tik Tok pe 9 aprilie în care a avertizat că un cutremur va „lovi fiecare oraș din Myanmar” pe 21 aprilie. „Oamenii nu ar trebui să stea în clădiri înalte în timpul zilei”, a îndemnat astrologul, deși experții spun clar că seismele sunt imposibil de prezis.

De asemenea, astrologul care are peste 300.000 de urmăritori pe Tik Tok, a îndemnat oamenii să-și „ia lucrurile importante și să fugă de clădiri în timpul cutremurului”.

În ziua în care bărbatul a spus că va fi cutremurul, mulți dintre oamenii care îl urmăreau au crezut în cele spuse de el și au ieșit din case.

Astrologul a fost arestat în timpul unui raid la casa sa din Sagaing, centrul Myanmarului. El este acuzat că a făcut „declarații false cu intenția de a provoca panică publică”, au anuțat autoritățile birmane.

Seismul de 7,7 a avut loc în Myanmar pe 28 martie și a provocat moartea a 3.500 de oameni și distrugeri masive.

Tentativă de scoatere ilicită a lingourilor din aur, dejucată pe AIC

Funcționarii postului vamal Aeroport Internațional Chișinău (AIC), în conlucrare cu angajații IGPF, au contracarat o tentativă de scoatere ilicită a unor lingouri din aur, nedeclarate autorității vamale.

Potrivit Serviciului Vamal, în urma controlului de specialitate, în bagajul de mână al unei pasagere în vârstă de 53 de ani, cetățeancă a Statului Israel, care urma să se îmbarce pe cursa Chișinău-Tel Aviv, au fost depistate șapte lingouri din aur, care nu au fost declarate conform prevederilor legale

Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cazul este documentat în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor. 

Persoana riscă sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare.

Un oficial de top al Ucrainei vorbește în premieră despre posibile concesii teritoriale în fața Rusiei: „Pentru pace, poate fi o soluție”

Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la teritorii ca parte a unui acord de pace cu Rusia, pe fondul unei presiuni tot mai mari din partea președintelui Donald Trump de a accepta concesii teritoriale.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC că unul dintre scenarii este ca Ucraina „să renunțe la teritorii”.

„Nu este corect. Dar pentru pace, pace temporară, poate că poate fi o soluție, temporară”, a declarat oficialul ucrainean care a subliniat însă că Ucraina „nu va accepta niciodată ocuparea” de către Rusia.

În prezent, Moscova controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Când a fost întrebat dacă Volodimir Zelenski a discutat cu el detalii despre o posibilă înțelegere cu Rusia, Vitali Klitschko a răspuns tranșant: „Nu”. El a declarat că președintele ucrainean ar putea fi forțat să adopte o „soluție dureroasă” pentru a obține pacea.

Primarul Kievului este acum unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care au afirmat public că țara sa ar putea fi nevoită să cedeze teritorii, chiar dacă temporar.

Declarațiile lui Vitali pentru BBC vin în contextul în care presa a relatat despre discuții ruso-americane privind recunoașterea anexării de către Rusia a Crimeei și la câteva ore după un atac devastator cu rachete și drone rusești asupra Kievului. Acesta a fost unul dintre cele mai mortale atacuri rusești asupra capitalei ucrainene din ultimele luni.

Valul de rachete și drone explozive lansate de Rusia survine într-un moment critic pentru procesul de negociere inițiat de Donald Trump pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova în februarie 2022, care s-a soldat cu cel puțin zeci de mii de morți de ambele părți.

Emisarul american Steve Witkoff este așteptat la Moscova până la sfârșitul săptămânii, în timp ce Donald Trump și Volodimir Zelenski vor fi prezenți la funeraliile Papei Francisc, sâmbătă, la Roma.

Cine sunt liderii europeni care și-au anunțat prezența la Moscova, la parada de Ziua Victoriei
Articolul anterior
Secretarul general NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău, a avut o întrevedere cu Maia Sandu. Despre ce au discutat
Articolul următor
Close menu