Zi importantă în satul Risipeni unde s-a născut Maia Sandu. Locuitorii și-au felicitat consăteanca: ,,Are curajul să lupte cu rechinii”

Astăzi, prima femeie președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește jubileul de 50 de ani. Este o zi importantă nu doar pentru familia Sandu, dar și pentru locuitorii din Risipeni, satul în care s-a născut și a copilărit șefa statului.

Maia Sandu s-a născut în familia lui Grigore și a Emiliei Sandu. De la părinți și rude a învățat ce înseamnă vocație, dăruire și sacrificiu în numele adevărului, transmite nordnews.md.

Locuitorii din Risipeni, felicitări președintei Sandu. Ce spune mătușa

Maria Sandu, mătușa președintei, spune că această zi este importantă pentru toată familia, așa că și-a felicitat nepoata dis-de-dimineață.

„A apărut pe lume fetița asta, care peste 50 de ani a ajuns ea ca să fie președinta noastră”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Era mică, dar voinică, povestește mătușa președintei, care are doar cuvinte de laudă pentru nepoata sa.

„Era cuminte, asculta, memoriza foarte repede. Era o fetiță deșteaptă. Avea niște calități de mică, se vedea că va fi un om cumsecade.  A vrut să știe mai multe, să capete mai multe cunoștințe, să reușească peste tot”, a mai adăugat Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Maria Sandu a răsfoit împreună cu noi albumul de fotografii în care se regăsește și șefa statului. În uniformă școlară, cu cosițe și fundițe… Așa am recunoscut-o pe Maia Sandu în pozele din copilărie.

„Cu acuratețe se purta și față de jucăriile ei. Tot timpul jucăriile ei erau îngrijite. Și iată aici e cu păpușica.  Aici e și sora ei, verișoara ei mai mare și fiica mea. Iată Maia și sora ei, și steluța mireasă, toate verișoarele sunt pe aici”.

Caracterul de fier al doamnei Sandu, modestia și abilitățile de comunicare au fost moștenite de la tatăl său, Grigore Sandu.

„Ar fi fost bine să fie și tatăl tău acum, că s-ar bucura”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

A fost una dintre cele mai bune eleve la școala din sat. Profesorii ne-au povestit că școlărița însușea temele cu ușurință și avea multă inițiativă.

„La o oră de informatică am depistat că doamna Maia se instruia cu avans, adică studia temele care vor urma”, a spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul „Diomid Gherman” din Risipeni.

Pentru că era mică de statură, eleva Maia Sandu se așeza mai aproape de tablă.

Video: www.nordnews.md

„Doamna președintă este absolventa instituției noastre. Aici făcea orele de dirigenție și pentru că era micuță se așeza în prima bancă”, a mai spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

„Numai pe 5, atunci cea mai mare notă era 5 și la obiectul meu niciodată nu a avut nota 4. Le recita atât de emoțional și atât de frumos, încât niciodată nu puteai să îi scazi nota sau să îi pui o notă mai mică decât cea mai mare”, a spus Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Valentina Blîndescu își amintește că nu o dată a primit flori de la eleva sa. Acum a venit rândul ei să-și felicite fosta discipolă care nu a dezamăgit-o și luptă acum pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Am luat acești bujori în mână, pentru că și acum și înainte, la ultimul sunet, pe 25 mai, toți învățătorii și profesorii primeau de la elevi flori.

Astăzi vreau să aduc acești bujori pentru Maia Sandu, fosta mea elevă, care îmi aducea ea mie flori, iar astăzi, de ziua ei, când împlinește așa vârstă frumoasă, vreau eu să îi dau aceste flori simple”, a mai adăugat Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Oamenii din Risipeni o cunosc pe șefa statului pe când era doar un copil. Unii își amintesc chiar ziua în care a venit pe lume prima președintă a Republicii Moldova.

„Îmi amintesc chiar de ziua ei de naștere. Când s-a născut, soțul meu lucra la fermă și era Grigorii Mihailovici, tatăl doamnei Maia, era șef la fermă. Nu îmi amintesc totul, dar țin minte foarte bine că era o bucurie foarte mare că s-a născut Maia Sandu, și anume Maia i-a pus numele, fiindcă s-a născut în luna mai.”

Deși o văd rar, oamenii de aici spun că își susțin președinta și sunt mândri pentru consăteanca lor.

„Pentru doamna noastră, doamna președintă este o zi specială, nu doar pentru rude, dar și pentru toată Moldova. E unica persoană care merită cele mai frumoase cuvinte. Ne mândrim cu faptul că facem parte din satul ei natal.”

„Desigur că am cunoscut-o, dacă a crescut în satul nostru natal, a învățat la școala medie de aici. O fată foarte deșteaptă, elevă sârguincioasă, cu exemple foarte bune. Îi doresc sănătate multă, putere, voință, să lupte cu corupția, jos mafia!.”

„Îi doresc un ocean de putere, altceva nici nu știu ce să îi mai doresc. Sunt bucuroasă că atât de mult luptă pentru lumea noastră, doar că lumea noastră nu înțelege lucrul acesta. Mă doare cum alții vorbesc că se duce și se tot duce, oare lumea nu înțelege pentru ce se duce încolo?.”

„În primul rând a avut îndrăzneală să poată lupta cu așa rechini mari, nu vreau să dau nume, dar ne dăm seama. Ne mândrim că ea reprezintă R. Moldova peste hotare și ea e primită în țările europene peste tot, și e primită cu bine.”

„Bravo ei! Bravo! Am felicitat-o prin intermediul mamei sale multă sănătate și puteri pentru a merge înainte, să o păzească Dumnezeu de cei răi.”

Maia Sandu a studiat la Școala Kennedy din cadrul Universității Harvard, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, după care a revenit în Republica Moldova.

În perioada 2012-2015 a fost ministra Educației, din iunie până în noiembrie 2019 a fost prim-ministra țării, iar din decembrie 2020 este prima femeie președintă din istoria Republicii Moldova.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Reacția Guvernului, după acuzația PSRM că autoritățile luptă cu opoziția
Articolul anterior
Ursula von der Leyen îl cheamă pe Putin la negocieri
Articolul următor