Ziua Familiei, marcată în Moldova. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vrea să fie ca mama sa, la vârsta de 70 de ani: Activ și sănătos

De Ziua Familiei, generații de tineri și vârstnici au promovat îmbătrânirea activă și sănătoasă.

Au împărtășit și ascultat povești de succes care ilustrează îmbătrânirea sănătoasă și activă, au discutat cu un medic nutriționist, au ascultat muzică, au participat la o sesiune de digitalizare și alta de aerobică, au croșetat, au jucat șah și dame. Vorbim despre aproximativ 100 de persoane, printre care tineri și vârstnici care, de rând cu oficiali și influenceri, au participat la un eveniment organizat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul HelpAge și al Fundației Moldcell.

Tinerii și vârstnicii au promovat mesaje precum ”Dialog între generații”, ”Abilitățile digitale conectează generații”, ”Susțin părinții să meargă la medic”, ”Eu învăț de la bunei, ei – de la mine”, ”Îmbătrânesc activ și sănătos”, ”Învăț pe tot parcursul vieții” etc. Asta pentru a combate stereotipurile și preconcepțiile despre persoanele în vârstă și fenomenul îmbătrânirii, încurajând seniorii să-și valorifice pe deplin potențialul.

Printre invitații la eveniment a fost și doamna Lidia Beleuță. Femeia a călătorit la Chișinău din satul Cazangic, raionul Leova, pentru a povesti cum la cei 66 de ani ai săi este activă și circulă cu bicicleta.

”De e iarnă, de e vară, de când mă țin minte, eu circul cu bicicleta oriunde am nevoie. Nu mă uit la ani, este important să fii activ la orice vârstă”, a spus la eveniment doamna Lidia Beleuță.

Potrivit statisticilor, în anul 2040, 1 din 3 persoane va avea peste 60 de ani. Numărul persoanelor în vârstă este în creștere, prin urmare autoritățile, de rând cu societatea, trebuie să se adapteze la această schimbare și să vină cu inițiative ajustate la necesitățile reale ale oamenilor, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la eveniment.

”Eu sunt norocos că provin dintr-o familie fericită. La vârsta de 70 de ani, cu siguranță mă văd un vârstnic activ și sănătos, la fel cum este și mama mea ”, a spus Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

UNFPA susține Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova în procesul de elaborare și aprobare a unui Program Național de Îmbătrânire Activă și Sănătoasă pentru anii 2023-2027, menit să consolideze Reziliența Demografică a țării.

”Vreau să mulțumesc tuturor vârstnicilor și voluntarilor pentru exemplul pe care îl oferiți în familie, în comunitate și în toată țara. În cadrul programului de promovare a îmbătrânirii active și sănătoase, ca nivelul de implicare să nu fie excepție, dar o regulă în toate comunitățile din Republica Moldova. Mulțumesc Fondului Națiunilor Unite pentru parteneriat, împreună am reușit să facem multe lucruri utile pentru Republica Moldova”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

”Fondul Națiunilor Unite pentru Populație – UNFPA, împreună cu partenerii din Guvern, Parlament, sectorul privat și societatea civilă desfășoară programe de implicare a vârstnicilor și tinerilor în programe intergeneraționale care dezvoltă abilitățile digitale și combat stereotipurile despre îmbătrânire. Scopul nostru comun este să consolidăm coeziunea socială și solidaritatea între generații și să promovăm îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru familii mai puternice și societăți mai reziliente demografic”, a menționat Reprezentanta Rezidentă a UNFPA, Nigina Abaszada.

Evenimentul cu genericul „Dialog între generații pentru familii puternice” a fost organizat în formatul unor ateliere interactive: participanții au avut ocazia să discute cu un nutriționist despre îmbătrânirea activă și sănătoasă, să facă sport la o ședință de aerobică, ghidați de o profesoară de sport cu o experiență de peste 40 de ani. De asemenea, aceștia s-au delectat cu un recital Youth Orchestra, iar cu implicarea voluntarilor tinerilor din partea Fundația Moldcell, au explorat abilitățile digitale.

Participanții la eveniment, atât tineri cât și vârstnici, au fost mobilizați cu sprijinul oferit de partenerul UNFPA de implementare HelpAge International Moldova. Totodată, la eveniment au fost invitați vârstnici care au beneficiat de granturi oferite de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru promovarea îmbătrânirii active.

Conform datelor Studiului Generații si Gen, realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și UNFPA , decalajul digital dintre vârstnici și tineri în Republica Moldova este enorm – doar 34% din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani au utilizat Internetul, în comparație cu 82% din cei cu vârsta de 15-59 ani.

Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an pe 15 mai.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Maia Sandu îndeamnă cetățenii să participe la Adunarea „Moldova Europeană”
Articolul anterior
Emoții mari! Ore numărate până la finala Eurovision 2023! Astăzi ținem pumnii pentru Pasha Parfeni
Articolul următor