Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului: Instituții municipale care oferă gratuit servicii pentru copii cu autism

În contextul Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului, marcată anual, în data de 2 aprilie, Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, lansează o campanie de sensibilizare a opinie publice asupra problemelor și necesităților cu care se confruntă aceste persoane, dar și dificultățile de acceptare în societate sau în procesul de integrare în familie, arată un comunicat al DGPDC.

În prezent, în Capitală, există patru centre municipale de zi, unde sunt oferite GRATUIT servicii specializate pentru copii cu autism. Prin intermediul DGPDC, municipalitatea a dezvoltat următoarele servicii

Centrul de zi pentru copii cu boli rare și autism ”Fluturele Albastru”; str. Braniștii, nr. 5/6, tel. 067775867

Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Casa Speranței”;  str. Constantin Vârnav, nr. 1, tel. 067214388

Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic ”Traian”; str. Bd. Traian, nr. 23/1 tel. 067214386.

Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități ”Atenție”; str. Ion Botezătorul, nr. 1, tel. 067701490.

Serviciile presupun asistență individualizată copiilor cu dizabilități, inclusiv cu autism, în scopul optimizării calității vieții și îmbunătățirii conduitei sociale a acestora, în funcție de necesitățile lor, care includ: asistență socială, psihologică, logopedică și kinetoterapeutică.

”Fluturele Albastru” este primul Centru de zi, GRATUIT, care vine în sprijinul copiilor cu asemenea probleme. Serviciul a fost instituit prin decizia Consiliului Municipal Chișinău, și a fost creat datorită parteneriatului dintre Asociația „Copiii Ploii” și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC), ca parte a Proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis.

În cadrul instituției activează mai mulți specialiști de profil, care desfășoară servicii sociale specializate individuale și de grup, ținând cont de vârsta, posibilitățile și necesitățile beneficiarilor: activități ocupaționale, distractive, culturale; dezvoltarea deprinderilor de viață; kinetoterapie; canisterapie; logoterapie; terapie comportamentală; suport informativ, psihologic și asistență.

În prezent, în acest centru se află 26 de copii cu autism care beneficiază de programe dedicate lor, iar în total, în evidența DGPDC se află, în prezent, circa 350 copii cu autism.

Șansele de recuperare cresc semnificativ atunci când terapia începe de la cea mai fragedă vârstă! Dacă aveți un copil care necesită ajutorul unui specialist, nu ezitați, contactați aceste centre!

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

UE a decis: telefonul va ține loc de buletin de identitate
Articolul anterior
Incendiu devastator la Istanbul. Sunt cel puțin 25 morți și numeroși răniți
Articolul următor