Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul, renovată grație sprijinului Uniunii Europene și PNUD Moldova

Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul, accesul la Sanatoriul „Nufărul Alb” și un sector de drum al bulevardului Victoria au fost renovate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Lucrările, în valoare de peste 1,817 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum cu lungimea de 0,7 km, crearea pistelor pentru bicicliști, construirea a trei havuzuri cu jeturi de apă, show de lumini și muzică, precum și amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi cu irigare dirijată. Toate acestea au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (80% din suma totală) și contribuția primăriei municipiului Cahul (20% din suma totală).

Prin acest proiect, am creat încă un spațiu frumos în centrul orașului și am consolidat capacitatea și mediul propice de activitate a uneia din cele mai importante instituții culturale din localitate, Palatul de Cultură din Cahul. Mulțumim UE, PNUD Moldova”, a spus Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. 

Modernizarea zonei centrale îmbunătățește infrastructura și contribuie la dezvoltarea instituțiilor culturale, sportive, de divertisment și a cel puțin 13 afaceri locale situate în zonă. Totodată, spațiul nou amenajat va oferi localnicilor, în special copiilor și tinerilor, un mediu prietenos pentru petrecerea timpului lor liber.

Revitalizarea infrastructurii centrului urban va stimula afacerile, locurile culturale, facilitățile sportive și opțiunile de divertisment. De asemenea, va crea un spațiu primitor pentru ca oamenii, în special copiii și tinerii, să se bucure de timpul liber. Uniunea Europeană a fost mândră să sprijine orașul Cahul. Prin diverse inițiative, doar în ultimii patru ani, UE a oferit peste 10 milioane de euro pentru a finanța proiecte care au îmbunătățit serviciile publice, infrastructura, mediul de afaceri și guvernanța locală. Aceste investiții sunt dovada angajamentului UE față de bunăstarea și prosperitatea orașului”, a menționat Julda Kielyte, lideră de echipă a portofoliului de creștere competitivă și incluzivă al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Proiectul de revitalizare și modernizare a zonei centrale a fost selectat de cetățeni în urma unui concurs organizat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care a invitat locuitorii din Cahul să propună idei pentru transformarea orașului lor.

„În continuare, PNUD își menține angajamentul de a lucra îndeaproape cu autoritățile publice locale, întreprinderile și societatea civilă pentru a asigura durabilitatea și succesul acestui proiect. Credem că centrul urban revitalizat din Cahul nu numai că va îmbunătăți calitatea vieții pentru locuitorii săi, dar va servi și drept model pentru alte regiuni din Moldova”, a menționat Zinaida Adam, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Lucrările de modernizare a zonei centrale a municipiuluu Cahul au fost realizate în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Acestea s-au desfășurat în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții.

Alerte false cu bombă la 4 secții de votare din străinătate!

Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate, informează unica.md cu referire la Ministerul de Externe.

Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiteror anunțând că alarmele respective au fost false.

MAE anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare.

Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat

Cu puțin timp în urmă a parvenit un apel telefonic la 112, prin care Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia.

Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot.

În același timp precizăm că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligați să reacționeze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetățenilor.

Îi îndemnăm pe cei care intenționat provoacă instituțiile statului – să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor.

Cele mai active raioane! Unde au ieșit cei mai mulți oameni să voteze

În topul prezenței la urne, la ora 13.00, se află circumscripțiile din Dondușeni, Rezina, Șoldănești, cu o prezență de peste 28%. Și în Chișinău participarea la vot a ajuns la 28%, în municipiul Bălți este de 25%, iar în UTA Găgăuzia – de 27%. În cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat peste 13 mii de alegători. Datele au fost prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, transmite IPN.

sursa foto: Elena Covalenco

Angelica Caraman a declarat, în cadrul unui briefing, că procesul electoral se desfășoară într-un mod dinamic și organizat. Prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, iar până la ora 13.00 s-a înregistrat o participare de peste 29% la nivel național. „Este cu o creștere notabilă în unele localități din nordul și sudul țării. Dacă e să comparăm cu turul I de scrutin, atunci când am avut o prezență de 685 de mii de alegători, vedem o creștere de peste 180 și ceva de mii. La fel ca în primul tur, femeile sunt cele mai active”, a explicat șefa CEC.Potrivit lui Caraman, după categorii de vârstă, cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani. „Cu această ocazie, lansăm îndemnul pentru cei 126 de tineri, care astăzi împlinesc 18 ani să marcheze frumos evenimentul dat, prin participarea la alegeri. Apelul este și pentru cei 1608 alegători care au împlinit 18 ani între turul I și II de scrutin”, a îndemnat Angelica Caraman.Diaspora se implică activ în turul doi și demonstrează o continuă creștere a prezenței la urne în secțiile din România, Rusia și Italia. „Cea mai înaltă prezență se constată în Moscova, unde avem peste 2400 și 2100 de alegători – în cele două secții de votare. La București sunt peste 2400 de alegători, Brescia, Italia – 1700 de alegători și Padova, Italia – 1600. În câteva clipe, își vor începe activitatea alte 10 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada”, a spus președinta CEC.Secțiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.

Accident în Capitală! O autospecială s-a izbit într-un stâlp
Articolul anterior
S-a stins din viață prezentatorul rus de televiziune Aleksandr Masleakov. Acesta avea 83 de ani
Articolul următor