10 moduri în care corpul îţi arată că ai o carență de vitamine sau alți nutrienți importanți

Primăvara este sezonul în care organismul poate resimți cel mai mult deficiența de vitamine, minerale sau alți nutrienți importanți. De regulă, carențele de nutrienți se instalează insidios și pot evolua pe neobservate. Secretul este să descoperi acele simptome uneori ușor de trecut cu vederea. Iată câteva semne și mesajul pe care acestea ți-l transmit!

separator

Descuamarea scalpului

Poate indica o lipsă de acizi grași. Dacă observi că începe să ”ningă” după ce te scarpini în cap, nu e vorba doar despre mătreață. Acesta poate fi un semn că nu ai suficienți acizi grași în alimentație. Acizii grași esențiali, ca omega 3, sunt agenți de lubrifiere ai corpului. Făra ei, pielea și scalpul se usucă. Consumă două porții de pește gras bogat în omega 3 pe săptămână, nuci și semințe de in.

Par subțire și casant

Și lipsa de acid folic poate să ducă la un păr subțire și care se rupe ușor. Folații se conțin în frunzele verzi, spanac, sparanghel.

Încărunțirea bruscă a părului

Cuprul poate afecta producția de melanină, care influențează culoarea părului. Dacă părul începe brusc să încărunțească, verifică nivelul de cupru din corp. O altă cauză ar mai putea fi o carență de vitamina B12. Ciupercile sunt o sursă bună de cupru.

Afte și leziuni în interiorul gurii

Aftele și alte leziuni de la nivelul gurii pot indica o lipsa de B12. Când corpul are nevoie de mai multă vitamina B12, pot sa aparea ulcerații pe o parte sau pe ambele parti din interiorul gurii. Carnea și ouăle sunt cele mai bune surese de vitamina B12.

Piele de găina pe brațe

Dacă brațele au un aspect de ”piele de gaină”, poate fi un semn al lipsei de vitamina A și zinc. Aceste vitamine sunt vitale pentru sănătatea pielii și ajută la vindecarea rănilor. Zincul este prezent în carne, nuci, humus, semințe de dovleac. Vitamina A se poate lua din morcovi, dovleac, ardei gras.

Linii verticale pe unghii

Liniile verticale de pe unghii pot fi un indiciu ca organismul asimilează greu vitaminele și mineralele.  Este potrivit să consumi în special alimente bogate în fier, calciu și zinc.

Oboseala

Starea de oboseală constantă poate indica lipsa vitaminei B12, carența de fier și vitamina D.

Învinețirea ușoară a picioarelor

Dacă la orice lovitură ușoara te învinețești foarte tare, este posibil să ai o lipsă de vitamina C. Aceasta contribuie la producerea de colagen, necesar pentru pereții vaselo de sânge. Și stresul psiho-emoțional este un mare consumator de vitamina C. Surse alimentare de vitamina C sunt ardeiul gras, căpșunile, broccoli, coacăza, zmeura, citricele.

Crampe musculare la nivelul gambelor

Alimentele bogate în magneziu pot ameliora crampele musculare. Surse bune de magneziu sunt semințele de dovleac, leguminoasele, bananele, avocado.

Constipația

Constipatia este un semn al lipsei de fibre în alimentație. Constipatia, adică sub trei scaune pe săptămână, poate avea numeroase cauze. Una dintre cele mai comune este lipsa de fibre în alimentație. Studiile arată că adulții tind să consume cam jumătate din doza zilnică recomandată. Alimente bogate în fibre sunt tărâțea de cereale, boabele integrale, fructele uscate,, leguminoasele.

sursa: www.viataverdeviu.ro

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Ceaiul verde te ajută să scapi de mătreață
Articolul anterior
O gravidă a urcat pe schiuri în costum de baie. Video șocant
Articolul următor