Corpul are nevoie de glucide pentru energie, dar excesul acestora, categoric, este stocat sub formă de grăsime. Totuși, este bine de știut că ingestia excesivă de zahăr nu este asociată doar cu creșterea în greutate, obezitate și risc crescut de boli cardiovasculare. Află 10 semne pe care corpul ți le transmite atunci când folosești prea mult zahăr în alimentație!
Foamea constantă
Zahărul crește nivelul de insulină în sânge, care, la rândul său, sporește senzația de foame și te face să mănânci tot mai mult. Sunt ca un cerc vicios aceste reacții.
Creșterea oboselii
La un nivel ridicat al zahărului din sânge, organismul nu poate stoca și absorbi glucoză în mod corespunzător. Energia este folosită ineficient, iar celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie. Toate acestea conduc la faptul că o persoană se simte adesea obosită fără niciun motiv.
Urinare frecventă
Nivelul crescut de zahăr în sânge conduce la urinări frecvente. Odată cu zahărul, rinichii elimină din corp și apa.
Gură uscată, sete excesivă
Gură uscată și setea puternică sunt răspunsuri la pierderi grave de lichide. Desigur, hidratarea este importantă, dar cel mai bine este să alegeți apă sau ceai fără zahăr.
Boli infecțioase
Infecțiile tractului urinar (UTI) și infecțiile cu ciuperci pot apărea atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, mult mai des se regăsesc la femeile cu niveluri ridicate de zahăr și diabet. O cantitate mare de zahăr creează un mediu favorabil pentru reproducerea ciupercilor și a bacteriilor în tractul genital.
Piele uscată
Pielea uscată poate fi asociată cu niveluri ridicate de zahăr din sânge din diferite motive:
Urinarea excesivă deshidratează organismul într-o asemenea măsură încât pielea începe să se usuce.
Problemele de piele sunt un semn al aterosclerozei, întărirea și îngustarea arterelor și o reducere concomitentă a circulației sângelui, o boală care apare adesea la diabetici.
Dificultăți de concentrare
Nivelurile ridicate de zahăr împiedică intrarea glucozei în celulele creierului, astfel încât creierul întâmpină dificultăți în obținerea energiei. Acest lucru afectează negativ viteză de gândire și de luare a deciziilor.
Vedere încețoșată
Vederea încețoșată poate fi de asemenea, rezultatul unui efect de deshidratare datorat nivelului ridicat de zahăr din sânge – afectează, de asemenea, celulele ochiului. Că urmare, ochiul își pierde capacitatea de a focaliza imaginea în mod corespunzător.
Încetinirea lentă a rănilor și tăieturilor
Acest lucru se întâmplă din cauza unor leziuni vasculare, că urmare a nivelurilor ridicate de zahăr. Acest lucru duce la o agravare a circulației sângelui, în special la nivelul membrelor și la o nutriție insuficientă a țesuturilor.
Impotenţă
Dificultăți care mențin o erecție pot apărea, de asemenea, pe fundalul unui nivel ridicat de glucoză din sânge. O erecție sănătoasă necesită nervi sănătoși, un flux sanguin bun și un echilibru adecvat al hormonilor. Cu toate acestea, un exces de zahăr din sânge poate afecta negativ fiecare dintre aceste sisteme.
Zahărul afectează, de asemenea, absorbția unui alt nutrient responsabil de starea de spirit: crom. Acest mineral este necesar pentru a menține un nivel stabil de zahăr din sânge, deoarece insulina, care curăță glucoza din sânge, nu poate funcționa corespunzător fără ea.