15 octombrie, Ziua mondială a spălatului pe mâini. O măsură ușoară, eficientă, accesibilă, care previne infecțiile și salvează vieți

Este o zi dedicată spălării mâinilor cu săpun ca modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvare de vieți. Ziua globală a spălării mâinilor a fost fondată de Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor și este o oportunitate de a proiecta, testa și pune în practică modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun. Tema din acest an este „Uniţi pentru siguranţă: să ne spălăm pe mâini”.

Spălarea mâinilor cu săpun este o practică ușoară, eficientă, accesibilă, care previne infecțiile și salvează vieți.

Uşor. Toată lumea se poate proteja pe sine, familiile și comunitățile prin spălarea mâinilor cu săpun. Deși necesită puține resurse – săpun și o cantitate mică de apă – beneficiile sunt semnificative.

Eficient. Când spălarea mâinilor cu săpun se practică în mod regulat în momente cheie, cum ar fi după utilizarea toaletei sau înainte de contactul cu alimentele, poate reduce riscul de diaree și pneumonie, care pot provoca boli grave și decese. Spălarea mâinilor cu săpun ajută, de asemenea, la prevenirea răspândirii altor infecții, inclusiv gripă și Ebola.

Accesibil. Anchetele realizate au arătat că săpunul este aproape universal. În ciuda faptului că cele mai sărace gospodării din lume au mai puține șanse să aibă acces la acesta, costul nu este principala barieră în calea spălării mâinilor cu săpun.

Majoritatea persoanelor din întreaga lume își pot permite săpunuri universale sau detergenţi. Multe gospodării care au acces la săpun îl folosesc adesea pentru spălătorie, la spălat vase sau la scăldat, mai degrabă decât pentru spălarea mâinilor. Investițiile în promovarea spălării mâinilor sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor și pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale altor intervenții – de la accesul la apă curată și infrastructura de salubrizare până la promovarea nutriției.

În fiecare an, Conferința UNC pentru apă și sănătate convoacă persoane din societatea civilă, guverne, instituții de cercetare și sectorul privat pentru a discuta succesele, pentru a identifica lacunele actuale și de a evidenția modalități de a merge mai departe.

Pandemia de a pus accentul pe importanța igienei mâinilor ca soluție simplă și rentabilă de reducere a răspândirii bolii.

Specialiştii au explicat, încă de la începutul pandemiei, că virusul SARS-CoV-2 are un înveliş uleios care îi protejează materialul genetice. La spălarea mâinilor cu săpun, moleculele de săpun pătrund în stratul uleios, inactivând și perturbând ciclul de infectare.

Studiile de specialitate au demonstrat că spălarea mâinilor cu frecvență moderată reduce cu 36% riscul de infectare cu coronavirus.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a publicat un raport care descrie comportamentele oamenilor înainte și în timpul pandemiei de COVID-19. Rezultatele raportului arată că aproximativ 1 din 4 persoane nu se spală pe mâini în momentele esențiale pentru a preveni bolile, cum ar fi după tuse, strănut sau suflarea nasului.

Întrebări şi răspunsuri

Spălarea mâinilor cu săpun este mai eficientă decât spălarea doar cu apă?

Da! Spălarea mâinilor cu săpun este mult mai eficientă la curățarea mâinilor decât spălarea mâinilor numai cu apă.

Un studiu efectuat în Bangladesh a examinat eficacitatea spălării mâinilor cu apă și săpun în comparație cu clătirea mâinilor numai cu apă. Cercetarea a constatat că, deși utilizarea apei singure contribuie la reducerea riscului de diaree, utilizarea săpunului este mult mai eficientă.

Când ar trebui să ne spălăm pe mâini?

În primul rând după utilizarea toaletei și înainte de contactul cu mâncarea. După ce v-ați suflat nasul, ați tușit sau ați strănutat;

După contactul cu un animal, furaje sau deșeuri;

După manipularea hranei pentru animalele de companie

După ce ați atins gunoiul.

Care este modalitatea corectă de spălare pe mâinilor?

Spălarea corectă a mâinilor necesită săpun și apă curentă.

Umezeşti mâinile, acoperi cu săpun, freci pe toate suprafețele, între degete și sub unghii, timp de aproximativ 20 de secunde. Clăteşti bine cu apă și ştergi cu o cârpă curată sau scuturi mâinile în aer.

O modalitate ușoară de a măsura cele 20 de secunde este să fredonezi o melodie cunoscută care durează 20 de secunde.

UNICEF, CDC și alți experți recomandă 20 de secunde pentru spălarea mâinilor. OMS recomandă 40-60 de secunde pentru întregul proces de spălare a mâinilor, de la umezirea mâinilor și aplicarea săpunului până când mâinile sunt complet uscate. Cele 20 de secunde se concentrează doar pe procesul de spălare a mâinilor cu săpun.

Cum funcționează spălarea mâinilor cu săpun?

Germenii care pot provoca boli se depun în murdăria, grăsimea și uleiurile naturale de pe mâini. Apa singură nu le dislocă, dar săpunul ajută la descompunerea uleiurilor purtătoare de germeni. Săpunul facilitează, de asemenea, frecare care poate elimina germenii de pe mâini. Utilizate adecvat, toate săpunurile sunt la fel de eficiente în îndepărtarea germenilor care cauzează boli. Mirosul curat și senzația pe care le creează săpunul sunt, de asemenea, stimulente pentru folosirea acestuia.

Este nevoie de apă curată pentru spălarea mâinilor?

Apa pentru spălarea mâinilor nu trebuie să fie la fel de curată ca apa potabilă, dar nu trebuie contaminată cu bacterii. Apa care a fost utilizată în alte scopuri, cum ar fi curățarea vaselor, poate fi refolosită pentru spălarea mâinilor. Chiar și atunci când apa curată nu este disponibilă, spălarea mâinilor poate fi în continuare eficientă.

Contează temperatura apei la spălarea mâinilor?

Orice temperatură a apei este eficientă pentru spălarea mâinilor cu săpun. Cercetările recente indică faptul că temperatura apei nu face o diferență semnificativă în îndepărtarea microbilor cauzatori de infecții enterice (cum ar fi E. coli).

Este săpunul antibacterian mai bun decât săpunul obișnuit pentru a opri răspândirea bolilor?

Cu o utilizare adecvată, toate săpunurile sunt la fel de eficiente la îndepărtarea germenilor care cauzează boli diareice și infecții respiratorii.

Dar persoanele care nu au acces la săpun?

Accesul la săpun nu este universal. Acolo unde este săpun, în special în gospodăriile mai sărace, este posibil să nu fie destinat spălării mâinilor datorită percepției sale ca o marfă prețioasă. În schimb, săpunul poate fi folosit pentru rufe, scăldat și spălat vase.

Spălarea mâinilor cu alți agenți de curățare, cum ar fi cenușa, poate ajuta la eliminarea bacteriilor de pe mâini. Chiar și spălarea mâinilor numai cu apă poate ajuta, deși utilizarea săpunului are un impact semnificativ mai mare asupra sănătății.

Pot fi utilizate dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool în loc de spălarea mâinilor cu săpun?

Produsele de curățare a mâinilor fără apă, cum ar fi cele care conțin alcool sau agenți alternativi, pot fi utile în perioadele în care accesul la apă și săpun este dificil. Dacă mâinile sunt vizibil murdare, spălarea mâinilor cu săpun trebuie folosită întotdeauna, deoarece igienizantele nu îndepărtează murdăria.

Este mai bine să-mi usuc mâinile cu un prosop sau o cârpă curată?

Dovezile indică faptul că ștergerea sau uscarea mâinilor cu un prosop sau o bucată de pânză poate elimina mai mulți germeni care nu sunt eliminați prin spălarea mâinilor. Uscarea la aer nu are acest beneficiu.

Autoritățile în sănătate atenționează cetățenii despre un virus care cauzează tot mai multe infecții în Asia

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de Metapneumovirusul uman (HMPV), raportat în unele regiuni din Asia și subliniază necesitatea respectării măsurilor de prevenire, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor și al răspândirii virusurilor respiratorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (RSV). Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt:

  • Copiii mici;
  • Adulții în vârstă;
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Simptomele infecției cu HMPV:

Virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum:

  • Febră moderată;
  • Tuse;
  • Congestie nazală;
  • Dificultăți de respirație (în cazurile severe).

Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.

HMPV se transmite prin:

  • Contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut);
  • Contact cu suprafețe contaminate;
  • Interacțiuni apropiate cu persoane infectate.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă:

  • Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați.
  • Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.
  • Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens.
  • Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome.
  • Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat.

Situația epidemiologică în Republica Moldova

ANSP monitorizează continuu situația epidemiologică. În sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30.09.2024 – 05.01.2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP.

ANSP îndeamnă cetățenii să rămână vigilenți, să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii.

Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, potrivit The Guardian citat de antena3.ro.

Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, iar cercetătorii spun că au găsit o explicație nouă pentru această legătură.

Deși problemele de sănătate pot duce la singurătate, studiile arată că și singurătatea poate înrăutăți sănătatea.

Acum, potrivit unui nou studiu, cercetătorii au descoperit că singurătatea poate influența nivelurile unor proteine asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces.

Barbara Sahakian, porfesoară la Universitatea Cambridge, a spus că Organizația Mondială a Sănătății consideră izolarea socială și singurătatea o problemă globală importantă.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că singurătatea face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, și că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Aproape 10% dintre participanți se simt izolați social

Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor proteine, prezente în cantități mai mari, sunt legate de inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.

Studiind sănătatea participanților timp de 14 ani, echipa a constatat că 90% dintre proteinele identificate sunt asociate cu un risc mai mare de deces. Aproximativ 50% dintre ele sunt legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. 

Totodată, singurătatea afectează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care influențează inflamațiile și metabolismul.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

În Marea Britanie au explodat vânzările la lămpi şi generatoare
Articolul anterior
Orașul Chișinău, invadat de oameni de Hram! Imagini spectaculoase de la înălțime
Articolul următor