Cititul la copii îi ajută pe aceștia să-și dezvolte inteligența emoțională și lingvistică, fiind o activitate benefică pentru sănătatea mentală și cognitivă. Dar beneficiile cititului nu sunt doar pentru copii, și adulții care citesc se bucură de beneficii similare pentru creier. Iată doar câteva dintre efectele mentale și cognitive ale plăcerii de a stă cu o carte în mână.
Cititul te ajută să te relaxezi
În primul rând, și probabil cel mai evident beneficiu, cititul reduce stresul. Un studiu desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Essex a descoperit că 30 de minute de citit este o activitate mai relaxantă decât muzică sau o cană de ceai. Și acest detaliu este important, pentru că reducerea stresului este o adevărată preocupare în societatea modernă.
Cititul dezvoltă inteligență emoțională
Când urmărim povestea personajelor noastre preferate din carte, dezvoltăm și abilitatea de a învață să le înțelegem sentimentele. Mai mult, începem să ai și tu aceleași emoții. Acest proces mental, denumit științific „oglindire” și cunoscut că empatie, este un marker important pentru inteligență emoțională și socială.
“… Ficțiunea literară mărește temporar ceea ce numim teoria minții – abilitatea de a ne imagina și înțelege stările mentale ale altora,” raportează Sydney Morning Herald.
Cititul îmbunătățește inteligență lingvistică, dar și pe cea matematică
Este evident că cititul poate dezvoltă vocabularul și abilitățile gramaticale. Cu cât intri mai des în contact cu diverse cuvinte și structuri ale frazei, cu atât vei absorbi mai mult despre ele. Ceea ce nu este la fel de evident, însă, este că cititul dezvoltă și capacitățile matematice, mai ales la copii.
“Am comparat copii din aceleași medii sociale, care au dobândit abilități testate similare la vârstele de 5 și 10 ani, și am descoperit că cei care au citit la vârstă de 10 ani mai des decât o dată pe săptămâna, când au ajuns la 16 ani au avut rezultate mai bune decât cei care au citit mai rar,” scrie dr. Alice Sullivan pentru „The Guardian”. “Cu alte cuvinte, cititul de plăcere este asociat cu un progres intelectual mai mare, atât în ceea ce privește vocabularul, ortografia, cât și matematică.”
Cărțile adevărate măresc inteligență spațială
Și, în cele din urmă, cititul unei cărți fizice poate influență a treia formă de inteligență: inteligență spațială. Inteligență spațială are legătură cu modul în care interacționează distanțele și direcțiile, în special cu privire la locul unei persoane în spațiu. Acest tip de inteligență este necesar pentru cititul hărților, construit, planificare și chiar sporturi. Conform Campaniei Naționale de Citit din SUA, lecturarea unei cărți dezvoltă conștientizarea spațială, pentru că înveți să percepi locul unde te afli în poveste și în liniile temporale.