4 obiceiuri simple pentru o inimă sănătoasă!

Federația Mondială a Inimii organizează în toată lumea discuții publice, prezentări, concerte, evenimente sportive etc. care vor cuprinde informarea și promovarea unui mod sănătos de viață pe data de 29 septembrie 2012, Ziua Mondială a Inimii. Ce trebuie să faci pentru a avea o inimă sănătoasă, vezi mai jos.

Statistica îngrijorează

Bolile cardiovasculare (BCV), inclusiv patologia cardiacă și ictusul (tulburare acuta a circulației sangvine din creier sau măduva spinării, care duce la distrugerea țesutului lor), iau prematur multe vieți. Acestea condiționează 17,3 milioane decese în fiecare an și numărul lor este în creștere.

Mitul fals

Mulți consideră că patologia cardiacă și ictusul afectează exclusiv populația în etate și preponderent bărbații. Ceea ce nu este adevărat pentru că BCV afectează atât femeile cât și bărbații, aceste afecțiuni fiind principalul ”ucigaș” al femeilor. Unul din trei decese la femei sunt provocate de BCV: șocant fiind faptul că în fiecare minut se înregistrează câte un deces de BCV pe glob! De aceea am considerat că este foarte important să cunoști adevăratul risc ce presupune sănătatea ta și a familiei tale.

Ai grijă de mine!

Copiii sunt la fel vulnerabili, BCV pot apărea până la naștere, în timpul dezvoltării fetale, care progresează pe parcursul vieții, fiind expus la diete iraționale, lipsa exercițiilor fizice și mai târziu fumatul.

Factorii de risc la care supunem copii noștri sunt: dieta hipocalorică, bogată în grăsimi ”rele” și zahăr; jocurile computerizate, care îi fac sedentari și îi descurajează să facă sport; fumatul juvenil a devenit o problemă destul de serioasă.

Ce faci?

Desigur nu este ușor să-ți schimbi modul de viață, să renunți la unele deprinderi, dar decizia îți aparține și nu cred că dorința de a trăi sănătos și frumos nu te poate mobiliza să acționezi acum pentru a salva viețile celor pe care îi iubești!

  1. Fii activă

Lipsa activităților fizice provoacă șase procente de deces la nivel mondial. Factorii de risc, cum ar fi obezitatea, diabetul și lipsa activității fizice, prezente în copilărie cresc esențial probabilitatea de a dezvolta o patologie cardiacă. Doar 30 min. de activitate moderat/intensivă de 5 ori pe săptămână reduce acest risc.

  1. Respectă o dietă sănătoasă

Din ce în ce mai multe persoane consumă alimente semipreparate, care de cele mai multe ori este bogată în zahăr, sare și grăsimi. Alimentația nesănătoasă se clasează pe locul patru în topul factorilor de risc care condiționează decesul.

Un regim alimentar pentru o inimă  sănătoasă, bogat în fructe și legume previne BCV. Este greu să te abții de la mâncare care îți place și mai greu este să introduci o dietă sănătoasă copilului care a fost obișnuit cu ciocolate, pesmeți, chipsuri etc., dar nu imposibil. Înlocuiește dulciurile cu fructele; alege alimentele colorate și folosește condimente pentru a stârni interesul copilului; limitează consumul de sare, până la 5 gr. pe zi.

  1. Spune ”nu” fumatului

Fiecare al doilea fumător suferă de unele patologii provocate de fumat. Fumatul ucide peste 600.000 nefumători în fiecare an, inclusiv copii.

Este foarte greu să te lași de acest viciu, dar trebuie să găsești voința, curajul ca să abandonezi această deprindere.

Educă copilul despre pericolul fumatului.

  1. Cunoaște-ți cifrele

Trebuie să-ți examinezi cordul regulat: tensiunea arterială, nivelul colesterolului și a glucozei din sânge, greutatea și indecele mesei corporale.

Tu poți ievita, în mare măsură, riscurile enumerate mai sus, care declanșează BCV. Începe de astăzi pentru a avea o inimă de iubit nu de bolit!

Text: Snejana Țugui
Sursa: http://www.worldheartday.org

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Madonna: „ Obama- musulmanul de culoare“
Articolul anterior
Delia Matache”Sper să nu fi luat purici sau păduchi!”
Articolul următor