La 25 septembrie 1982 în incinta Spitalului Clinic Republican a fost efectuat primul transplant renal din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al SCR „Timofei Moșneaga”, Serviciul de Dializă şi Transplant Renal şi-a început activitatea în anul 1977, odată cu inaugurarea edificiului nou al SCR.
Printre primii medici încadraţi în secţia nefrologie chirurgicală (prima denumire a secţiei) au fost Adrian Tănase (şef secţie din 1977), Victor Sagatovici, Maria Vizitiu, Nadejda Arsenii, Larisa Evdochimov, Nelly Cotulevici.
La iniţiativa medicului-şef al Spitalului Clinic Republican, Timofei Moşneaga și a șefului Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală Mihail Bârsan, au fost formate și delegate la Moscova, Federația Rusă, echipe complexe de specialişti pentru stagii în domeniul dializei şi transplantului renal (medici-urologi, nefrologi, anesteziologi, laboranţi, asistente medicale, ingineri). Primele stagii necesare pentru efectuarea trasnplantului renal au fost efectuate la Institutul de Cercetări Științifice în Transplantologie și Organe Artificiale din or. Moscova (director – academicianul Valerii I. Șumakov). Pregătirea specialiștilor din Moldova a fost divizată în următoarele compartimente:
- Studierea și elaborarea actelor legislative și normative pentru demararea intervențiilor chirurgicale legate de prelevarea și transplantarea rinichilor în Republica Moldova;
- Studierea metodelor de laborator, inclusiv imunologice, necesare pentru efectuarea operației transplant renal; aceste metode au fost studiate în diverse clinici din or. Moscova (Federația Rusă), Kiev (Ucraina), Riga (Letonia), Vilnius (Lituania), Minsk (Belarus) de către medicii-laboranți Grigore S. Vaserman, Eugenia I. Taube și Liliana Kalinina.
- Studierea tehnicilor chirurgicale de prelevare și transplantare renală;
- Tratamentul imunosupresor postoperator;
- Diagnosticul și tratamentul complicațiilor în perioada postoperatorie.
La 17 septembrie 1982, ca o etapă în pregătirea către intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal, a fost efectuată prima analiză imunologică „cross-match” între donator şi recipient de către medicul laborant Liana Kalinin.
În data de 25 septembrie 1982 a fost efectuat primul transplant renal în Republica Moldova cu rinichi de cadavru în „moarte biologică”. La operaţie au participat chirurgii Pavel I. Filipţev (Moscova), conf. Mihail Bîrsan, Adrian Tănase şi Victor Sagatovici.
A fost inaugurat Centrul de Transplant Renal al Spitalului Clinic Republican. În dată de 27 septembrie 1982, a fost efectuată prima prelevare de rinichi de la un cadavru în „moarte biologică” în Republica Moldova, de către medicii Ian G. Moisiuk (Moscova) şi Victor Sagatovici (Chișinău).
Activitatea Centrului de Dializă şi Transplant Renal al SCR a cunoscut o serie de realizări şi implementări de performanţă, marea majoritate din ele fiind aplicate în premieră pe ţară. Astfel, sunt efectuate pentru prima dată aşa metode ca hemosorbţia (hemocarboperfuzia) (1981), plazmafereza şi limfosorbţia (1983), iradierea sângelui cu raze ultraviolete (1983), tipizarea donatorilor şi recipienţilor în conformitate cu sistemul HLA (1982-1983), dializa peritoneală semiautomată (1986), hemofiltrarea şi hemodiafiltrarea (1998-99), biopsia aspirativă şi prin puncţie a rinichilor transplantaţi (1992, 1994).
Pe parcursul activităţii, în Secția de Dializă şi Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican (1981-2021) au fost trataţi prin dializă peste 2000 pacienţi primari cu insuficienţă renală cronică şi peste 1000 cu insuficienţă renală acută; sau efectuat 355 operaţii de transplant renal. În anul 2007 este implementată dializa peritoneală ambulatorie (CAPD).
În cadrul Centrului, în diverse perioade, au activat mai mulți specialiști, care și astăzi muncesc cu succes atât în țară, cât și în diverse centre din străinătate, aşa ca Victor Sagatovici, doctor în medicină (Ukraina), Arcadie Sapojnicov, doctor în medicină (Federeația Rusă), Veniamin Hardac, doctor în medicină (Israel), Nelly Cotulevici, doctor în medicină (Ukraina), Ruslan Ţurcanu, doctor în medicină (SUA), Svetlana Ghiţu (Franța), Gheorghe Boţan (România), Ghenadie Chiriac (România), Igor Codreanu, doctor în medicină, Victor Reaboi, Dumitru Mastak, Eduard Eşanu, Grigore Romanciuc, Dorian Visterniceanu, ş.a.
După aprobarea Legii R. Moldova “Privind transplantul de organe şi ţesuturi umane” (1999), în anul 2000 au fost implementate primele prelevări de rinichi de la cadavru în baza “morţii cerebrale”, iar în luna decembrie 2001 a fost efectuată prelevarea rinichiului donator de la mamă cu transplantare ulterioară la fecior.
Pregătirea specialiştilor către aceste operaţii au fost efectuate în diferite clinici specializate din SUA, Israel, Belgia, Spania. Personalul medical al Centrului Transplant Renal, de comun acord cu specialişti experţi de peste hotarele ţării, au luat parte activă la crearea noului proiect al Legii „Privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane”, care a fost adoptat de Parlamentul R. Moldova în anul 2008.
Ca urmare, în anul 2011 a fost creată Agenţia de Transplant, instituţie aflată în subordonarea Ministerului Sănătăţii din R. Moldova şi, care are menirea de a dirija toate activităţile în conformitate cu actele legislative şi normative în domeniul Transplantului de organe, celule şi ţesuturi de origine umană. Începând cu anul 2012, ca urmare a reformei sistemului de transplant din R. Moldova, a fost reluată activitatea secţiei Transplant Renal, graţie suportului acordat din partea mai multor instituţii specializate din Europa şi a unor specialişti din domeniul vizat (Belgia, Franţa, Spania, România).
În prezent, după reorganizarea serviciului de dializă din cadrul SCR şi deschiderea unei secţii noi pentru pacienţii ambulatori – Centrul privat BB Dializa, secţia de Hemodializă şi Transplant Renal în componenţa Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal activează în conformitate cu un nou regulament şi statut. De rând cu personalul medical, care au stat la baza creării serviciului – d.h.ş.m., profesorul universitar Adrian Tănase, asistenta-şefă Galina Tulatos, asistentele Galina Malaia, Liudmila Guţu, în secţie activează următoarele generaţii de medici specialişti – Sergiu Gaibu, şef secţie din anul 2016, Andrei Vasiliev, doctor în medicină, Sergiu Iacob, Mariana Martînov.
După o perioadă destul de grea, legată de pandemia Covid-19, temporar intervențiile chirurgicale legate de transplantul renal au fost sistate. În prezent toți factorii decisivi din cadrul SCR „Timofei Moșneaga”, de comun acord cu secțiile de hemodializă din țară și Agenția de Transplant depun toate eforturile pentru reînoirea listei de așteptare și reluarea operațiilor de transplant renal.