5 modalități simple de a-ți verifica starea de sănătate în fiecare dimineață

Știai că dimineața este un moment potrivit pentru a face câteva verificări și a descoperi dezechilibre ușoare ale corpului? Acordând atenție următoarelor semne, vei obține informație despre ce se petrece în organismul tău, iar câteva minute suplimentare în baie pot fi extrem de folositoare în menținerea sănătății optime.

separator

1. Verifică-ți culoarea limbii

Dacă tot stai în fața oglinzii, examinează-ți limba. Ideal, limba ar trebui să fie roz deschisă. Alți indicatori de sănătate: limba albă – denotă probleme medicale de stomac și colon, regim alimentar incorect, constipație; limba galbenă/ galben verde – reflux de bilă, probleme de ficat și fiere; vârful roșu – probleme de inimă; limba pe părți roșie – probleme cu tiroida; limba pe părți roasă – deficiențe de minerale.

2. Examinează ochii

Albul ochilor ar trebui să fie un alb sănătos și clar. Galbenul ar putea indica o acumulare de toxine și dezechilibru în corp. Roșu și injectat ar putea indica inflamație, oboseală și stres.

3. Cum îți simți gura și ce gust simți în ea?

Ușor acru este destul de normal dimineața, dar dacă ai un miros neobișnuit de puternic sau o acumulare semnificativă de mâzgă albă în gură sau la colțurile ei, asta ar putea fi un semnal de avertizare că tractul tău digestiv nu funcționează corespunzător, este încărcat cu toxine, suferi de constipație sau ai un regim alimentar defectuos.

4. Examinează pielea

Paliditatea și uscăciunea pielii sunt un semn al deficienței de minerale și vitamine, oboselii, stresului.

5. Testează-ți pH-ul

Dacă ai câteva clipe în plus dimineața, ia-ți hârtia de turnesol și testează pH-ul. Utilizează saliva sau urina, cel de-al doilea rând de urină al zilei îți va da o evaluare mai corectă. Ideal, ar fi să țintești spre un pH neutru sau slab acid. Un corp exagerat de acid sau alcalin poate avea ca rezultat o varietate de probleme medicale. Alimentația joacă și ea un rol. Alimente acidifiante sunt carnea, cerealele, lactatele. Alimente mai alcaline sunt legumele și frunzele verde închis.

Este important să stabilești o relație prietenoasă cu corpul tău!

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Tragedie! O fată și-ar fi pus capăt zilelor din cauza unei iubiri
Articolul anterior
Caz terifiant în Capitală. Un cadavru dezmembrat a fost descoperit într-o geantă în sectorul Buiucani
Articolul următor