Șase din zece adulți din Republica Moldova sunt supraponderali, ceea ce reprezintă aproape 64% din populație. O proporție semnificativ mai mare – circa 71% – este în rândul bărbaților, comparativ cu 57% – în rândul femeilor.
Totodată, aproape un sfert din populație este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe, transmite IPN.
Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de combatere a obezității, care este marcată pe 4 martie.
Organizația Mondială a Sănătății descrie obezitatea drept o acumulare excesivă a grăsimii în corp, ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. Se consideră că un bărbat suferă de obezitate dacă are peste 25% grăsime în corp, iar o femeie este obeză dacă corpul ei este alcătuit peste 35% din grăsime.
În procesul de diagnosticare a obezității și a riscurilor pentru sănătate este utilă folosirea atât a Indicelui Masei Corporale (IMC), care reprezintă raportul dintre masa corpului și înălțimea în metri la pătrat, dar și a circumferinței abdominale.
Astfel, un IMC cuprins între 24 și 30 kg/m2 indică supraponderabilitate, iar cel trecut de 40 kg/m2 – obezitate. Circumferința abdominală, măsurată la nivelul ombilicului, mai mare de 94 cm la bărbați și de 80 cm la femei indică la un risc de apariție al complicațiilor metabolice, precum diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
Conform ultimului studiu STEPS – prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021, IMC-ul mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității. Circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați.
În 2023, tematica evenimentului este „Schimbarea perspectivelor: să vorbim despre obezitate” și se centrează pe susținerea conversațiilor pe subiectul obezității și descrierea istoriilor de succes în lupta cu surplusul de kilograme.
Potrivit OMS, la nivel mondial, peste un miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 de milioane sunt adulți, 340 de milioane sunt adolescenți și 39 de milioane sunt copii. Federația Mondială a Obezității prognozează că spre anul 2030 una din cinci femei și unul din șapte bărbați vor suferi de obezitate.
Pentru a evita acumularea kilogramelor și a menține o greutate sănătoasă, specialiștii recomandă limitarea aportului de energie din contul grăsimilor și a zaharurilor.
Trebuie alese produsele alimentare de la raft într-un mod conștient, prin studierea detaliată a etichetelor.
Se recomandă consumul zilnic a minim trei porții de legume, două de fructe, două-trei porții de cereale integrale, dar și două-trei porții de leguminoase pe săptămână.
La fel, se recomandă activitate fizică sistematică, dar și crearea unui plan alimentar săptămânal și o listă de cumpărături prestabilită.