Cu siguranță ai avut până acum momente în care stresul te-a afectat, fie că este vorba despre probleme la nivel psihic sau fizic. În astfel de situații, este bine să luăm și pauze, pentru a ne putea reface, ori este bine să vorbim și cu un specialist dacă simțim că nu putem face față problemei. Totodată, stresul nu înseamnă doar atacuri de panică, anxietate sau depresie.
Iată care sunt și alte semne care îți demonstrează că ești stresată și ar trebui să iei măsuri:
1. Ai fluctuații de greutate
Este normal ca, din când în când, să observi că te-ai îngrășat sau ai slăbit câteva kilograme, însă atunci când sesizezi aceste fluctuații de greutate în mod constat, poate fi un semn că ești stresată. Când ești foarte stresată, organismul eliberează cortizol, iar acest lucru te poate face să mănânci mai mult sau mai puțin față de cum o faci de obicei. Acest lucru se manifestă diferit la fiecare persoană, însă nu ezita să consulți și un specialist în cazul în care continui să ai fluctuații de greutate.
2. Ai probleme cu memoria
Atunci când ești stresată, nu doar că nu ești atentă la lucrurile cu adevărat importante, dar poți avea și pierderi de memorie. Pe lângă asta, ai tendința de a exagera cu ceea ce se întâmplă în jurul tău, creându-ți emoții chiar și atunci când nu este cazul.
3. Ai insomnii
Un alt semn care îți arată că ești stresată îl reprezintă faptul că nu te poți odihni așa cum trebuie. Pe termen lung, lipsa de somn accentuează stresul. Din acest motiv, poți apela la câteva exerciții de respirație, meditație sau exerciții fizice. De asemenea, încearcă să vorbești și cu un psiholog dacă simți nevoia.
4. Îți cade părul
Între căderea părului și stres există o legătură destul de mare. Dacă observi că problema continuă, discută și cu un dermatolog deoarece el îți va da un tratament.
5. Ai probleme cu tenul
Chiar dacă poate părea surprinzător, unele probleme ale tenului pot fi cauzate de stres, cum ar fi iritații, uscăciunea pielii, eczeme, dermatite sau chiar acnee. Înainte de toate, trebuie să fii atentă dacă ai inclus sau chiar exclus din rutina ta un produs de îngrijire a pielii, iar ulterior să identifici dacă într-adevăr cauza o reprezintă stresul.
6. Îți critici mult prea mult partenerul și copiii
De la faptul că te poți enerva chiar și pe cele mai nesemnificative lucruri, până la stări de agitație și neliniște nejustificate, toate acestea se pot reflecta asupra relației tale. Important este să găsești o modalitate prin care să vorbești deschis cu partenerul tău, iar el să înțeleagă că treci printr-o perioadă mai dificilă.
7. Ai spasme musculare
Spasmele musculare sunt destul de frecvente, iar ele apar atunci când mușchii se contractă în mod involuntar. Dacă nu ești o persoană activă, spasmele musculare pot fi cu atât mai dese. Dacă spasmele musculare nu dispar, ba mai mult, ai și dureri destul de mari, ar fi cazul să consulți un medic.