8 semne ale cancerului care te pot pune în gardă

E trist că majoritatea oamenilor nu au suficientă putere pentru a sta departe de bolile moderne. E mult mai ușor să previi decât să tratezi. Iar dacă ne-am ghida după anumite semne ale cancerului, probabil că numărul deceselor ar fi cu mult mai mic.

separator

8 semne ale cancerului care te pun în gardă

Pentru a defini ceea ce noi numim semn, este de ajuns să spunem că acesta este un semnal de alarmă declanşat de către simţuri. De exemplu, un medic îţi poate spune în funcţie de mărimea unei aluniţe dacă este cancerigenă sau nu. Dar un simptom nu este întotdeauna vizibil. Trebuie comunicat pentru a se lua măsuri la timp. Dr. Daniela Iancu, specialist Oncoforte, a realizat o listă cu 8 semne care îţi indică faptul că ai putea suferi de cancer.

#1. Un nodul dub piele

Corpul îl oferă în cazul cancerului mamar, la o autoexaminare prin palpare. Schimbările se produc în timp. Aşa că medicii recomanda o atenţie sporită în cazul femeilor. Care pot face acest test ridicând mâna şi îndoind antebraţul spre spate, în timp ce cu mâna cealaltă palpează sânul.

#2. Mâncărime pe piele

Cancerul, în forme de debut, este tratat de organism ca o infecție bacteriană. Cu care organismul nostru se lupta până când cedează. Leucocitele se ocupă de anihilarea micro-organismelor. Din acest motiv, fluxul sanguin creşte în zona respectivă şi chiar se poate încălzi sau îşi poate schimba culoarea, provocând mâncărimi.

#3. Răni care se vindecă greu

Dacă ai la nivelul pielii o zgârietură sau o rană al cărei proces de vindecare durează prea mult, poate ar trebui să vezi un medic pentru că sunt şanse mari că celulele tumorale să îţi fi invadat corpul. Pentru început, este recomandat un test de sânge.

#4. Probleme la digestie sau pierderea poftei de mâncare

În cazul în care sistemul imunitar este slăbit, absorbţia nutrienților este aproape zero, deci corpul nu se mai hrăneşte corespunzător. De asemenea, pofta de mâncare scade în cazul înmulţirii celulelor canceroase în organism.

#5. Schimbări la nivelul intestinului gros

Prezenţa sângelui în materiile fecale este un semnal de alarmă pentru cancerul de colon şi necesită investigaţie imediată.

#6. Schimbări la nivelul urinei

Vezica urinară ar trebui să funcţioneze în mod normal. Orice schimbare legată de consistenţă, miros, culoare, prezenţa unei spume sau chiar a sângelui sunt semne ce trebuie discutate în cabinetul unui doctor, pentru că pot anunţa invadarea corpului cu celule canceroase.

#7. Sângerarea în afară menstruaţiei

Sângerarea în afară ciclului menstrual nu este tocmai un semn de sănătate. Orice secreţie însoţită de sânge, fie că provine din uter sau din mamelon trebuie examinată atent.

#8. Schimbarea vocii

Acesta este un prim semn în ceea ce priveşte instalarea cancerului de laringe. O scădere a intensităţii vocii reprezintă un semnal de alarmă ce ar trebui să te trimită la un control de specialitate. De asemenea dacă apare o tuse ciudată care nu este provocată de o simplă răceală, va trebui să începi să faci investigaţii.

Corpul uman este un sistem viu care comunica foarte eficient cu mediul exterior, însă depinde de noi cât de bine înţelegem ce are să ne spună. Este greşit să tratăm după ureche unele boli, pentru că tratate necorespunzător se pot dezvolta în complicaţii. Aşa cum în natură furtuna este anunţată de nori şi tunete, aşa funcţionează şi organismul uman, anunţând diferite afecţiuni apărute.

Sursa

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Minus 17 kg și premiul mare a obținut finalista celei de-a 5-a ediții ”Galina Tomaș îți cumpără kg”
Articolul anterior
Când devine periculoasă muşcătura de căpuşă?
Articolul următor